🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Преговорите за кабинет: Гаранционен фонд за туроператори и онлайн визи

ДДС за ресторантите вероятно ще остане нисък още година. По няколко въпроса за финансова подкрепа имаше различия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да бъде създаден гаранционен фонд за туроператорския сектор, да се издават електронни визи за пътуващи до България от държави извън ЕС, както и да се водят допълнително разговори в редица дълго обсъждани теми в сектора на туризма като концесионирането и контрола върху плажовете, представителността на браншовите организации, националната реклама, развитието на специализирани форми на туризъм. Това бяха акцентите от срещата в петък между партиите "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП, които водят преговори за съставяне на правителството.

В разговора си пролича и принципно сходство на идеи, свързани с прякото подпомагане на туризма в условията на корона кризата. Такива например са продължаване на преференциалния ДДС за заведения и други туристически сегменти и схемата 60/40 за разходи на труд, но и при предложения на някои от участниците за нови условия при прилагането, които предстои да се решат допълнително. А като нови, но също дискусионни мерки бяха обсъдени евентуални енергийни помощи за хотели и заведения и кредитни линии за туризма от Българската банка за развитие. Най-голям спор в контекста на икономическите мерки предизвика замразената заради законодателен гаф мярка за подпомагане на туристическите чартъри до България с 35 евро за седалка, за която има принципни различия в позицията на партиите.

А редица други идеи за средносрочни и дългосрочни мерки за сектора предстои също да бъдат допълнително обсъждани, включително за управлението на плажовете, статута на курортите, различни данъчни промени и евентуални регулации за споделената икономика.

Ниският ДДС може да остане и догодина

Очаквано при провежданата в петък дискусия за политиките в туризма една част от разговорите бяха посветени на преките схеми за подпомагане на сектора, който заедно с транспорта е най-тежко засегнат от пандемията. Участниците в разговорите постигнаха принципно съгласие за евентуално удължаване на срока за действие на преференциалната ДДС ставка от 9% за заведения и други туристически сегменти, която бе въведена заради ковид кризата и която за момента важи до края на 2021 г. По време на разговора за данъчната ставка БСП и "Демократична България" предложиха тя да е валидна и през 2022 г., а "Продължаваме промяната" - да бъде обвързана с изсветляване на ресторантьорския бранш и спиране на доплащанията на служители "в плик" - принципна идея, която бе обсъждана в петък и в групата, дискутираща труда и социалната политика.

Туристическият бранш в последните месеци настоява за удължаване на тази помощ за ДДС в сектора и през следващата година, както и за бърз и ясен сигнал дали това ще се случи на фона на започващия през декември ски сезон и неяснотата дали картите за лифтовете и изхранването на туристите ще се облагат с 9 или 20%, което трябва да бъде калкулирано и в цените на вече продаваните пакети за почивки. Решение се очаква в събота, когато предстоят преговори между партиите и в сферата на финансите.

Промени в мярката 60/40 и идеи за други помощи

По линия на преките корона мерки за туризма се видя сближаване и на позициите по удължаване на схемата 60/40 за сектора. За нея БСП предложи да важи праг за спад на оборота от 20%, а не както сега - 30%, като срещу него нямаше възражения. По линия на временните мерки е възможно да бъде въведено и оборотно кредитиране за хотели и туроператори от Българската банка за развитие, което предстои да се обсъжда. За такова от месеци настояват хотелиерските асоциации предвид факта, че туризмът се разглежда като рисков сектор в условията на пандемия и на практика банковото финансиране за сектора е силно ограничено.

Най-голям спор предизвика друга действаща мярка - за държавна субсидия от 35 евро за седалка в чартърните полети до България. В момента тя е замразена заради законодателен гаф - при актуализацията на бюджета през лятото парламентът записа, че средствата се плащат за туроператори, ползващи български авиокомпании, а не авиокомпании, имащи лиценз да оперират в България, каквото е условието на одобрена в ЕС държавна помощ. В крайна сметка партиите се съгласиха, че средствата за тази година трябва да бъдат изплатени на туроператорите, довели туристи, тъй като вече са обещани. Дали обаче схемата ще продължи през 2022 г. не е ясно. "Демократична България" обяви, че тази схема трябва да отпадне, защото не би трябвало държавата да плаща да я посещават туристи. "Продължаваме промяната" също изрази резерви към подобни субсидии. Същевременно и от БСП, и от "Има такъв народ" обявиха, че подобно подпомагане има и в редица други държави, макар и често замаскирано като национална реклама на туризма. Освен за туроператори и чартърни полети най-често туристическите райони прилагат такива субсидии за привличане на нискотарифни авиокомпании и оператори на круизни кораби.

В хода на разговорите бяха предложени и още няколко идеи за краткосрочни мерки, които предстои да се обсъждат. Например БСП поиска да бъде въведена възможност за временно замразяване на лицензите за туроператорите за една година. Идеята отново идва от бранша и е свързана с факта, че при поредицата от локдауни фирмите от този сектор бяха със замразена дейност, но същевременно трябва да плащат разходи за застраховки "Отговорност на туроператора", за да не си изгубят лиценза. Любомир Попйорданов от "Продължаваме промяната" предложи да се обсъди и помощ за самоосигуряващите се лица в туризма като екскурзоводи, планински водачи и аниматори, като тези идеи също предстои да се обсъждат допълнително. Друго предложение на БСП без единодушие е за безплатни бързи тестове за клиентите на заведения и хотели, които нямат зелен сертификат.

Електронни визи и гаранционен фонд

В средносрочен план партиите постигнаха принципно съгласие по две дълго обсъждани теми в туризма. Едното е да се създаде гаранционен фонд за туроператорите - искане на самия бранш като алтернатива на задължителната застраховка "Отговорност на туроператора", която покрива плащания към клиенти в случай на фалит. Тази идея също предстои да се обсъжда в детайли, включително и дали държавата да участва в първоначалното формиране на капитал. Партиите постигнаха и пълно единодушие по друга "гореща" тема в сектора - електронното издаване на визи за туристи извън ЕС, за което браншовите организации настояват от години, като темата предстои да се обсъди с външно министерство.

В графата с различните позиции влязоха и други теми в сектора. Сред тях например е управлението на плажовете, където идеите силно се различават. Така например "Демократична България" предложи да се спре концесиониране на ивици, а БСП - концесиите да са за "заинтересовани лица" - инвеститори в курортите и общини, но предвид факта, че правителството на ГЕРБ вече подписа договори за по 20 години за огромна част от атрактивните плажове на морето, шансът те да бъдат развалени изглежда минимален и вероятно ще е свързан със сериозни неустойки. Партиите обсъждаха да се засили контролът върху концесиите.

Друга тема, по която предстои дебат, е представителността на браншовите организации в туризма, които към момента са над 200, както и националната реклама на България. В законодателен аспект се чуха различни предложения за промени - за уреждане на статута на националните курорти и къмпинг туризма. "Има такъв народ" предложи и да се работи за регулация на обектите от споделената икономика - апартаменти и имоти, отдавани краткосрочно под наем в платформи като AirBnB и Booking.

Все още няма коментари
Нов коментар