🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пандемията ще свие приходите в туризма с 2 трлн. долара през 2021 г.

През тази година туристите ще са със 70-75% по-малко от 2019 г., предвиждат от UNWTO

През август и септември е отчетен най-високият брой на пътуващите от началото на пандемията, но той все още е 63% под нивото на 2019 г.
През август и септември е отчетен най-високият брой на пътуващите от началото на пандемията, но той все още е 63% под нивото на 2019 г.
През август и септември е отчетен най-високият брой на пътуващите от началото на пандемията, но той все още е 63% под нивото на 2019 г.    ©  Reuters
През август и септември е отчетен най-високият брой на пътуващите от началото на пандемията, но той все още е 63% под нивото на 2019 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пандемията от Covid ще доведе до близо 2 трлн. долара по-малко приходи за световната туристическа индустрия пре тази година. Това предвижда в последния си доклад Световна организация по туризъм към ООН (UNWTO). Това прави сектора един от най-тежко ударени от корона кризата.

Според данни на организацията, въпреки че през юли - септемрви е имало ръст на туристите от 58% спрямо същия период през 2020 г., нивата все още остават много под тези през 2019 г. През август и септември е отчетен най-високият брой на пътуващите от началото на пандемията, но той все още е 63% под нивото на 2019 г.

Неравно възстановяване

Въпреки подобрението през третото тримесечие на тази година, възстановяването на туристическата индустрия остава слабо и неравномерно. В някои региони броят на пристигащите през първите 9 месеца на годината се е покачил спрямо 2020 г., докато в други, най-вече в Азия и Тихоокеанския регион, е спаднал с около 10% спрямо миналата година и близо 95% спрямо 2019 г. Африка и Близкият изток отчитат спад през третото тримесечие съответно от 74% и 81% спрямо 2019 г. Карибите отчитат най-добрият резултат с ръст от 55% спрямо 2020 г.

Броят на международните туристи в Северното полукълбо се е повишил през летните месеци благодарение на нарасналата сигурност при пътуването, бързата ваксинация и облекчаването на ограниченията при влизането в много от държавите. Докладът също така добавя, че електронният ковид сертификат спомага за улесняване на свободното движение в рамките на Европейския съюз.

През последните дни вариантът Omicron доведе до повторно въвеждане на ограничения за влизането в десетки страни или до отлагане на тяхното облекчаване, което води до голяма несигурност за пътуващите през ваканционния коледен сезон. Скокът на цените на петрола и проблемите със световните вериги за доставки също оказват влияние.

Въпреки отчетените подобрения докладът предупреждава, че желанието за пътуване може да бъде допълнително засегнато от "неравномерно ниво на ваксинация по света и нови щамове на COVID-19, които наложиха нови ограничения за пътуване в някои страни".

Трудна година за ТUI

Водещият германски туроператор обяви по-слаби финансови резултати за финансовата 2020 г. заради пандемията. Приходите са били 4.7 млрд. евро, а загубата доближава 2.5 млрд. евро. Компанията е успяла да намали нетния си дълг от 6.4 млрд. евро на малко под 5 млрд., разполага и с достатъчна ликвидност от 3.5 млрд. Групата предупреди, че може да трябва да намали капацитетите си за зимния сезон, защото притесненията за ефектите от омикрон варианта са повече от надеждите за възстановяване. Ръководството очаква резервациите да се върнат на предпандемичното си ниво до лятото на 2022 г., но заради омикрон не направи прогноза за текущата финансова година, която започна на 1 октомври.
Все още няма коментари
Нов коментар