Зависимите от туризъм развиващи се страни се сблъскват с втори провален летен сезон

Спадът в броя на посетителите идва на фона на увеличение на правителствения дълг заради пандемията

Зависимите от туризма развиващи се икономики, които имат проблеми с разрастващия се дълг и преди пандемията, са изправени пред втори пореден летен сезон на липсващи туристи заради коронавируса. През първите пет месеца на 2021 г. чуждестранните посетители в глобален мащаб са били с 85% по-малко от общо 540 млн. души преди 2019 г., показват данни на Световната организация по туризъм.

Повторното отваряне на цели сектори в районите, които са най-тежко засегнати от COVID-19, се отлага за неопределено време, пише Financial Times. А очакванията са за незначително облекчаване на противоепидемичните рестрикции през тази година, което няма да доведе до съществено възстановяване на чуждестранния туризъм за развиващите се пазари.

Азиатско-Тихоокенаският регион е особено тежко засегнат, като там е регистриран спад от 95% на пристигащите спрямо нивата през 2019 г., най-вече заради отсъствието на посетителите от Китай.

По-слаби изгледи за възстановяване

Спадът в туризма на много места в развиващия се свят идва на фона на увеличение на правителствения дълг, докато властите се опитват да компенсират негативните ефекти от пандемията. Средно правителственият дълг в големите нововъзникващи икономики се е покачил от 52.2% от БВП до 60.5% през 2020 г., сочат данни на Institute of International Finance.

По-рано тази година Международният валутен фонд предупреди, че изгледите за възстановяване на икономиките с по-бавни ваксинационни програми, по-ограничена правителствена подкрепа и по-голяма зависимост от туризма не са толкова добри. Според анализатори в Moody's най-заплашени са страните, които са "по-малки, с по-слабо диверсифицирани икономики, които влязоха в пандемията с лоши фискални условия." И допълват, че места като Бахамите, Малдивите и Фиджи, които са силно зависими от туризма, са преживели "огромен шок".

Например Китай, който от началото на пандемията поддържа стриктни ограничения за пътуванията, лиши дестинации като Югоизточна Азия от техния най-голям източник на туристи. Според Moody's през 2019 г. Тайланд е генерирал 20% от БВП и от работните места от туризма, а засега опитите страната да се отвори за ваксинирани посетители през това лято не дават задоволителен резултат.

Надеждите са в местния туризъм

Добрите новини идват от местния туризъм - икономиките с по-голяма средна класа извличат ползи от решението на голяма част от почиващите да останат в страната си тази година. От BNP посочват, че заетият капацитет на полетите през третото тримесечие на 2021 г. в Русия и Китай е по-голям спрямо същия период през 2019 г. заради резкия скок на вътрешните пътувания.

Страни като Бразилия, Филипините и Мексико също са сред извличащите ползи от местния туризъм. Той не може да компенсира приходите от чуждестранните посетители, но поддържа отворени хотелите и другите бизнеси, като осигурява работа на заетите в бранша.