🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Програма "Човешки ресурси" започва с мерки срещу младежката безработица

Първата процедура "Активни" е с бюджет от 26 млн. лв.

Крайният срок за подаване на предложенията е 31 август 2015 г.
Крайният срок за подаване на предложенията е 31 август 2015 г.
Крайният срок за подаване на предложенията е 31 август 2015 г.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Крайният срок за подаване на предложенията е 31 август 2015 г.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стойността на проектите трябва да бъде в рамките от 200 хил. до 391 хил. лв.

Темата за младежката заетост е сред най-актуалните за България и Европейския съюз. Тенденцията към увеличаване на безработицата сред хората до 29-годишна възраст през последните години поставя необходимостта този въпрос да започне да се решава на ниво Европейски съюз. България, както и останалите държави членки, включват значителен брой мерки в социалните си политики за намаляване на броя на безработните младежи и отделят немалка част от бюджета за тяхното реализиране. Част от целите на стратегията "Европа 2020" са именно в областта на трудовата заетост, борбата с бедността и социалното включване. Във връзка с това започна една от най-успешните от гледна точка на усвояване на средства оперативна програма - "Развитие на човешките ресурси" за 2014 - 2020 г. В нея са заложени високи цели за увеличаване равнището на заетост и намаляване броя на хората в бедност.

Предстои първата процедура за безвъзмездно финансиране, насочена към младите хора на пазара на труда, от една страна, и към публично-частния сектор от друга. Процедура "Активни" е част от приоритетна ос 1 "Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места" на програмата и има за основна цел активиране и интеграция в заетост на младежи до 29-годишна възраст включително, които не са в образование или обучение или в заетост и не са регистрирани като безработни в Агенция по заетостта. Включените в операцията дейности ще помогнат за улесняването на прехода от образование към заетост на младежите с неуспешна реализация на пазара на труда. Процедурата ще предостави възможности за включване в обучение, първи/нов шанс за работа, както и придобиването на професионални умения и квалификация или насочване към връщане в образователната система на младежите.

Финансов ресурс

Общият бюджет на процедура "Активни" е 26 млн. лв., като всеки индивидуален проект следва да се вмести в границите от минимум 200 хил. лв. до максимум 391 166 лв. безвъзмездна финансова помощ при 100% покриване на заложените разходи от страна на програмата.

Кой може да кандидатства

Процедура "Активни" разширява обхвата на допустимите кандидати и партньори, като включва освен работодателите като лице на бизнеса, така и неправителствените организации; организациите, предоставящи посреднически услуги на пазара на труда; центровете за информация и професионално ориентиране; центровете за професионално обучение; социалните партньори (национално представителни организации на работниците и служителите или на работодателите в съответствие с изискванията на Кодекса на труда); общините или районите на общини.

Важен момент при определянето на това дали даден кандидат ще бъде допуснат до разглеждане и оценка на проекта е наличието на финансов ресурс за последните две финансови години, равен или по-голям на максимално допустимия размер на авансовото плащане (20% от стойността на безвъзмездната финансова помощ). Тази промяна и допълване на изискванията към потенциалните кандидати в сравнение с процедурите за финансиране от предходната програма цели постигане на по-голяма сигурност за успешното реализиране на проектите.

Изискването кандидатът да притежава активен лиценз от Националната агенция за

професионално образование и обучение (НАПОО), в случай че проектът включва дейности като обучение по професионална квалификация и/или професионално ориентиране, остава и в настоящата процедура. В случай че кандидатът е организация, предоставяща посреднически услуги на пазара на труда, тя трябва да притежава валидно удостоверение за регистрация за извършване на посредническа дейност по наемане на работа. По процедура "Активни" проекти могат да се подават както индивидуално, така и с партньор, като изискванията към партньорите се припокриват с тези към кандидатите.

Икономически неактивните младежи могат да бъдат включени като целева група в проектите само ако за период от минимум 4 месеца преди включването са били извън заетост, извън образователната система, както и ако не са били регистрирани в дирекция "Бюро по труда" през предходните 12 месеца.

За какво може да се кандидатства:

Дейности за идентифициране на икономически неактивни младежи до 29-годишна възраст включително, които не са в образование или обучение, и активиране за включването им на пазара на труда. Индивидуалната работа с младежите чрез изготвяне на профил за определяне на потребностите, професионално ориентиране и психологическо подпомагане за придобиване на активно поведение на пазара на труда са част от дейностите, които могат да се финансират в рамките на процедура "Активни". Финансира се предоставяне на мотивационни обучения за активно търсене на работа, обучения за придобиване на професионална квалификация или ключови компетентности в областите чуждоезиково обучение и дигитална компетентност и наемане на лица от целевата група за период до 6 месеца. Важен момент в изискванията е условието обученията да са единствено по професии и специалности, включени в Списъка на професиите за професионално образование и обучение, утвърден от министъра на образованието и науката, както и предвидените лица за наемане при работодател да не са били наемани в предходните 12 месеца.

Какви разходи поема процедура "Активни"

Бюджетът на един проект по процедурата може да включва разходи за трудови възнаграждения, осигурителни вноски и разходи за командировки (пътни, дневни и квартирни) за лицата, ангажирани в дейности за идентифициране на икономически неактивни младежи до 29-годишна възраст и предоставяне на мотивационни обучения за активно търсене на работа. Ще се финансират 100% от разходите за заплати и осигуровки за сметка на работодателите за наемане на безработни лица на работа за период от 6 месеца, както и разходите за стипендии на обучаемите лица в размер на 10 лв. за всеки присъствен учебен ден в населеното място и в размер на 15 лв. за всеки присъствен учебен ден извън населеното място. Кандидатите могат да заявят и закупуване на оборудване, обзавеждане, материали и консумативи, в случай че в проектът са включени дейности за идентифициране на икономически неактивни младежи и предоставяне на мотивационни обучения за активно търсене на работа. Финансират се също разходи за застраховки на закупеното оборудване, наем на зали за провеждане на обучение, както и задължителните разходи за публичност на проектните резултати.

Начин на кандидатстване и краен срок за подаване на проектите

Нов момент в процедурата "Активни" е и начинът на подаване на проектите – изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020), като необходимо условие е наличието на квалифициран електронен подпис от кандидатите. Крайният срок за подаване на предложенията е 31 август 2015 г.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми. Авторът е мениджър Европейски проекти, Интер консулт груп ООД, член на БАКЕП.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал