Какви са промените при финансирането за енергийна ефективност за МСП

През декември предстои да се отвори първата процедура за новия програмен период

В новата схема има някои важни промени, които желаещите да кандидатстват, е добре да знаят предварително
В новата схема има някои важни промени, които желаещите да кандидатстват, е добре да знаят предварително
В новата схема има някои важни промени, които желаещите да кандидатстват, е добре да знаят предварително    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
В новата схема има някои важни промени, които желаещите да кандидатстват, е добре да знаят предварително    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

90 млн. евро е бюджетът по първата процедура.

Процедурата "Енергийна ефективност и зелена икономика" от оперативна програма "Конкурентоспособност" привлече голям интерес в предишния програмен период и това не е случайно, тъй като българските предприятия са на първо място по енергоемко производство на единица продукция в Европейския съюз. Тя даваше възможност за финансиране на проекти за подобряване на енергийната ефективност на широк кръг предприятия: производствени, търговски, от сферата на здравеопазването и др.

През декември предстои да се отвори първата процедура за новия програмен период, която ще бъде предназначена за микро-, малки и средни предприятия – "Енергийна ефективност за МСП". Тя ще бъде с общ бюджет 90 млн. евро и максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за проект е 1.5 млн. лв. Срокът за изпълнение на проектите е 18 месеца.  

В новата схема има някои важни промени, които желаещите да кандидатстват, е добре да знаят предварително, за да не се заблудят и да не загубят ценно време, свързано с подготовката на инвестиционните проекти.

Фиксираният срок за кандидатстване е 5 месеца

За разлика от предишния период, когато имаше текущо кандидатстване, без да се определят срокове и периоди, при тази процедура вече ще има фиксиран срок, в който трябва да бъдат подадени проектите. Този период изглежда дълъг, но на практика в рамките на тези месеци кандидатът трябва да организира енергиен одит, който да подаде за одобрение при външни експерти, посочени от управляващия орган. След като външните експерти дадат становище, че енергийният одит отговаря на изискванията, тогава кандидатът може да подаде проекта си заедно с този документ към управляващия орган. Препоръчваме фирмите да планират повече време за оценка на енергийните одити, за да са сигурни, че ще могат да подадат проектите в 5-месечния срок.   

Финансиране само за производствени предприятия

В този програмен период по "Енергийна ефективност за МСП" вече не могат да кандидатстват както преди предприятия от сферата на търговията, болници, хотели и пр. До 2020 г. по нея ще могат да търсят финансиране само предприятия извън търговията и услугите. Допустимите сектори според класификацията на икономическите дейности са следните: сектор B "Добивна промишленост", сектор C "Преработваща промишленост", сектор D "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и газообразни горива", сектор E "Доставяне на води; Канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" и сектор F "Строителство".

Вече може да участват само фирми с история

Ако в предишната процедура можеха да кандидатстват и новосъздадени микро-, малки и средни предприятия, сега са допустими само предприятия с три приключени финансови години. Има още едно ограничение в новия програмен период, което е свързано с получените грантове за последните 7 години. Няма да могат да участват микро- и малки предприятия, които за последните 7 години, смятани към крайния срок за подаване на проектите по обявената процедура, са получили по ОП "Конкурентоспособност" и/или по "Иновации и конкурентоспособност" безвъзмездна помощ повече от 2.5 млн. лв. За средни предприятия ограничението е 5 млн. лв.

Възможност за по-голям грант за предприятията от Югозападния регион

1.5 млн. лв. е максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за проект.

В новата програма за бизнеса компаниите от Югозападния регион се оказаха ощетени откъм размера на безвъзмездната помощ, която могат да получат. Микро- и малки предприятия могат да получат само 45% грант, а средните - до 35%. Ниските нива на безвъзмездната помощ бяха заложени в новия програмен период поради силните данни за региона заради София.

Затова е важно за фирмите от Югозападния регион, че в предстоящата схема се появява възможност за по-висок процент безвъзмездна помощ, тъй като бенефициентите могат да изберат режим на кандидатстване, в който има такъв вариант. При новата процедура кандидатите могат да изберат измежду три възможни режима:

а/ регионална инвестиционна помощ
б/ инвестиционни помощи за мерки за повишаване на енергийната ефективност в/ помощ de minimis, при която фирмата може да получи общо 200 хил. евро грант за 3 финансови години, което включва две предходни години и текущата. Компаниите от Югозападния регион могат да изберат режим "Инвестиционни помощи за мерки за повишаване на енергийната ефективност", където няма ограничение за региони и в тази рамка всички микро- и малки предприятия получават помощ до 65% от общите допустими разходи, а средните – до 55%.

Разбира се, другият вариант е режим de minimis, при който грантът достига до 70% за всички,  но това означава компанията да има свободна минимална помощ. Трябва също така да се има предвид, че минималната помощ за група юридически лица не може да надхвърля 200 хил. евро  за текущата и две предходни години.

Това е единствената процедура, която подпомага строително-монтажни работи

В настоящия програмен период само по процедурата "Енергийна ефективност за МСП" в рамките на програмата "Иновации и конкурентоспособност" ще може да се подпомагат инвестиции в строително-монтажни работи, свързани с подобряване на енергийната ефективност – на практика това е така желаното саниране на производствените сгради (без да се включват административните). Кандидатите трябва да имат предвид, че в новата процедура е ограничен размерът на помощта за строително-монтажни работи до 50% от общите разходи по проекта.

ВЕИ инвестиции за собствено потребление с ограничение

По предстоящата процедура може да се кандидатства с инвестиционни проекти за изграждане на ВЕИ съоръжения за собствено потребление, но само по т.нар. режим de minimis. Регистърът "Де минимис" към Министерството на финансите показва използваната минимална помощ за всяко юридическо лице. Другото важно ограничение, което трябва да знаят желаещите да инвестират във ВЕИ, е, че ако в проекта имат строително-монтажни работи и ВЕИ, тези разходи общо не трябва да бъдат повече от 50% от общите разходи по инвестиционния проект.

Кой има предимство при оценката

Най-висока тежест в оценката на проектите има процентът енергийни спестявания, до които ще доведе изпълнението на инвестицията. Има разлика с предишния период в зададения минимум енергийни спестявания за въведена мярка от проекта, като сега се изискват поне 5% вместо 10-те процента преди. Оценката насърчава инвестиции в системи за енергиен мениджмънт и оползотворяване на остатъчната топлина, както и проекти с по-кратък срок на откупуване на инвестицията.  

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал