🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как ще се оценяват проектите за иновации на стартиращи предприятия

Иновативният капацитет на екипа и степента на техническата му готовност носят най-много точки на кандидатите в процедурата

Процедурата започна на 4 февруари и проекти ще се приемат до 5 май 2016 г.
Процедурата започна на 4 февруари и проекти ще се приемат до 5 май 2016 г.
Процедурата започна на 4 февруари и проекти ще се приемат до 5 май 2016 г.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Процедурата започна на 4 февруари и проекти ще се приемат до 5 май 2016 г.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Размерът на безвъзмездната финансова помощ е между 50 хил. и 391 хил. лв.

Докато 2015 г. беше посветена основно на три процедури по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за подобряване на производствения капацитет на различни типове малки и средни предприятия, 2016 г. се очертава като година за подкрепа на иновациите с три процедури: за внедряване на иновации от предприятия с поне три приключени финансови години; за развитие на иновации в стартиращи предприятия (т.е. с по-малко от три приключени финансови години) и за разработване на продуктови и производствени иновации.

Какво се подкрепя по процедурата за стартиращи предприятия

Процедурата за развитие на иновации на стартиращи предприятия започна на 4 февруари и ще приема проекти до 5 май 2016 г. Целта й е предоставяне на подкрепа за стартиращи предприятия (МСП или големи предприятия) в страната за повишаване на иновационната дейност в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС), т.е. в областите "Информатика и информационни и комуникационни технологии", "Мехатроника и чисти технологии", "Индустрия за здравословен живот и биотехнологии" и "Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии", и в техните детайлно разписани подобласти. Изпълнението на подкрепени по процедурата проекти следва да води до разработване на иновативни, т.е. нови или значително подобрени, продукти (стоки или услуги) или производствени процеси. Размерът на заявената безвъзмездна финансова помощ (БФП) е между 50 хил. и 391 хил. лв., като средствата могат да покриват до 90% от стойността на проекта. Разходи за възнаграждения на квалифициран персонал, нает на трудов договор за поне 4 работни часа на ден, могат да са до 60% от общо допустимите разходи по проекта. Субсидират се и разходи за закупуване на дълготрайни материални и нематериални активи, както и за ползване на външни, включително консултантски, услуги.

Какво е важно за оценката на проекта

При интерес към подготовка на такъв проект кандидатите е редно най-напред да проверят дали отговарят на критериите за допустимост, включително по отношение на забранителни режими, икономически сектори и дейности.

Иновативен капацитет на екипа

Особено важно е кандидатите и техните консултанти да проучат и се съобразят с критериите за техническа и финансова оценка на проекти по тази процедура и специално с втората група критерии - иновативен капацитет на екипа и степен на техническата му готовност. Под екип се имат предвид съдружниците, управителите, наетите на трудов договор и експертите, които предстои да бъдат наети на такъв договор. Тази група носи до 33 точки от максимум 85 точки на оценката, т.е. над 38% от общия брой точки.

Опитът на екипа в изпълнението на сходни дейности се оценява с 10 т., ако членовете му могат да докажат с приложени документи, че са участвали през последните три години в изпълнението на договори, свързани с разработване на иновации, на стойност, по-голяма от 60% от заявената безвъзмездна финансова помощ по проекта. Получават се 4 т., ако тази стойност е по-малко от 20% от заявената помощ.

С до 6 точки се оценява образователно-квалификационното ниво на екипа в зависимост от това дали в него има включени доктори на науките, магистри или бакалаври, при това в областта на разработваната иновация. Още до 6 точки може да се получат, ако има придобити права по интелектуална собственост от кандидата, управителя и/или съдружниците, като това включва и валиден патент за изобретение или валидно свидетелство за регистрация на полезен модел. Ако иновацията по проекта се разработва изцяло от кандидата, тогава се получават до 5 точки в оценката, но ако е подкрепяна частично от външни услуги – до 3 точки.

Техническа готовност за разработване на иновацията

Проектът получава до 6 точки в зависимост от степента на техническа готовност за разработване на иновацията. Коректното описание на етапите на процеса на разработване на иновацията и на реалистичен анализ на заложените срокове за разработване се оценява с до 2 точки. Със същия брой се подкрепя проектът, ако са представени техническите рискове и са посочени адекватни и реалистични колективни мерки за управлението и преодоляването им. Ако иновацията по проекта е на трето или по-високо ниво на технологична готовност - т.е. да е налице поне концепция, доказана с експеримент – проектът получава още до 2 точки.

Доколко иновацията е новост на пазара

Кандидат-бенефициентите трябва да имат предвид също, че степента на новост на разработваната в проекта иновация също има тежест в оценката. До 16 точки могат да се получат, ако фирмата докаже, че иновацията представлява новост на световния/европейския пазар или само на националния пазар, както и че превъзхожда анализираните алтернативни, т.е. конкурентни, решения. Това става на основата на сравнителен анализ по набор от показатели на разработваната по проекта иновация спрямо конкурентните продукти, предлагани на съответния пазар.

Пазарна приложимост на иновацията

Доказването на добра пазарна приложимост и жизнеспособност на разработваната иновация носи още до 16 допълнителни точки за кандидата. Това е много важно, тъй като за една иновация не е достатъчно само да бъде относителна новост на определен пазар, но и да води до висока степен на пазарна приложимост, а оттам и до добро платежоспособно търсене във възможно по-силно развиваща се пазарна ниша.

Други фактори за оценка

Още до 14 точки се получават, ако проектът попада в приоритетните тематични области на ИСИС за съответния район на планиране; ако се изпълнява на територията на Северозападния район; ако членове на екипа на кандидата са участвали в рамкови програми на ЕС, включително "Хоризонт 2020"; и ако чрез проекта се подкрепят екоиновации.

С до 6 т. възнаграждават за реалистично формиране на бюджета на проекта и на плана за изпълнението му.

Посочените критерии за оценка и ранкиране на проектни предложения показват, че е добре кандидатите и техните професионални консултанти още в началната фаза на подготовка на съответните проектни предложения да се опитат да оценят възможно по-обективно, а и достатъчно самокритично, иновативния потенциал на подготвяния екип на кандидата и на разработваната от него иновация. По този начин фирмата ще може да очаква добро класиране, а оттам и получаване на необходимата безвъзмездна помощ за успешно развитие и бъдеща ефективна реализация на иновацията на целевите ѝ пазари.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал