🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Земеделците ще могат да наемат безработни при облекчени условия

Обсъждат се още идеи за пренасочване на работници към сектора, а правилата за карантина в него са смекчени

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Хората, получаващи помощи за безработица или социални помощи, могат да получават допълнителен доход от сезонна работа в селското стопанство и без да загубят правото си на подпомагане от държавата. Тези, които се намират в неплатен отпуск в момента, могат да включат втори трудов договор и без разрешение от основния си работодател. Това са двете одобрени мерки, които на прага на активния сезон в селското стопанство трябва да пренасочат служители към този сектор. Засега най-спорната идея, която идва от земеделски сдружения - за "задължителен" труд в земеделието на безработни лица, не е факт. Но здравното министерство прие друго предложение от бранша - облекчена карантина за контактни с коронавирус работници във фермите и преработвателни предприятия.

Сезонна заетост за безработни

С приетите през тази седмица в парламента промени в законодателството, свързани с извънредното положение, се въвежда възможността земеделските производители да сключват трудови договори за временна заетост, подобни на еднодневните договори, с които да наемат служители за дейности, като прибирането на реколтата например. Ключовата промяна в случая е, че сключването на подобни договори не би повлияло на взимането на обезщетение за безработица или социални помощи от служителите, което в предходни години беше сериозна спирачка за осигуряването на сезонни работници на полето. Във вторник социалното министерство съобщи, че всички хора, които в момента се намират в неплатен отпуск заради епидемията от коронавирус, ще могат да бъдат наети на втори трудов договор от друг работодател. За целта няма да бъде изисквано разрешение от основния, освен ако в трудовия договор няма изрична забрана за "втора" работа.

"Няма и ограничения за времето, в което работниците и служителите могат да полагат труд по втория трудов договор, докато са в неплатен отпуск", се посочва още в информацията, в която се апелира и тези служители да се регистрират в бюрата по труда с цел повече възможности за намиране на допълнителна работа. Тази възможност се очаква да бъде ползвана основно именно в земеделския сектор.

На този етап няма решение по най-спорната идея за сезонната работа в земеделието, която е свързана с искането на Асоциацията на земеделските производители в България безработните лица да полагат освен общественополезен и земеделски труд. По неофициална информация на "Капитал" именно това е и едното от предложенията на ресорното министерство към бранша, което в момента се обсъжда. Самата концепция вече породи полемики - от това, че на практика се въвежда задължителен труд в полза на частни лица срещу държавна "заплата", до това, че безработните са се осигурявали срещу правото да получат подобно обезщетение при загуба на работното си място.

По неофициална информация земеделското министерство дискутира и възможността работници в предприятия, в които е въведено намалено работно време заради кризата с коронавируса и получават компенсации по схемата 60/ 40, да могат да започнат допълнителна работа в селското стопанство.

По-лек режим на карантина

Междувременно в понеделник вечерта здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която на практика въвежда по-лек режим на карантина за работниците в селското стопанство. Искането идва от самия бранш, позовавайки се на указания на ЕК, според които работниците в земеделието трябва да попадат в категорията на "критични" служители, необходими в настоящата ситуация. Според разпоредбите на здравния министър, в случай че е наложена карантина на здрави лица, които са контактни с болен от коронавирус, може да се даде възможност да продължат работа чрез предписание от здравните власти "за осигуряване непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни, по преработката на суровини и производство на фуражи". Въпросните контактни, но здрави работници ще могат да излизат от домовете си и да ходят на работа, като обаче "работодателят осигурява условия на работа, които не застрашават околните лица". Това включва и изисквания за лична хигиена, предпазни средства и дезинфекция, става ясно от разпорежданията на здравното министерство.

Все още няма коментари
Нов коментар