🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сезонните работници от чужбина са намалели 4 пъти за година

Над 1700 души са били командировани за работа по отсечката на "Турски поток" през България

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Драстичен спад на сезонните работници от т.нар. трети страни (тези извън ЕС) отчита Агенцията по заетостта (АЗ) към края на септември. Тя е регистрирала сезонна заетост до 90 дни на 2431 чужденци, докато през 2019 г. техният брой е бил около 10 хил. Това става ясно от справка на АЗ, изготвена за в. "Капитал".

Основната причина за това вероятно е блокирането на българската и европейската икономика в началото на годината заради пандемията от COVID-19. Сезонни работници се търсят и наемат най-вече в туризма, строителството и земеделието, които сериозно бяха засегнати от ограничителните мерки.

И докато АЗ отчита по-малко сезонни работници, то броят на ИТ специалистите, на които е била издадена синя карта за работа у нас, расте. До септември са били издадени 401 разрешения за висококвалифицирана заетост, докато за същия период на миналата година те са били около 330, показва още справката.

Впечатление прави и друго - 1727 са решенията, свързани с т.нар. вътрешнокорпоративен трансфер във връзка с изпълнение на големи инфраструктурни проекти на територията на България, в случая - за изграждането на отсечката на "Турски поток" през България. За сравнение - за същия период на миналата година пристигналите у нас по линия на вътрешен трансфер са едва 33.

Като цяло от началото на годината до края на септември е предоставен достъп до пазара на труда в България на 4134 чужденци от 56 държави. За сравнение - за деветте месеца на 2019 г. такъв достъп са получили около 2200 работници от 36 страни.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар