🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европроекти за преработка на земеделска продукция ще се приемат по нови правила

Фирмите могат да получат до 5.86 млн. лв. за един проект. Кандидатстването трябва да започне на 15 октомври.

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Инвеститорите от секторите плодове, зеленчуци, маслодайни култури и биологично производство ще имат предимство при кандидатстването за субсидии за преработка от Програмата за развитие на селските райони. Преимущество ще има още за компаниите, реализирали износ през 2020 г., такива, които преработват суровини от собствени стопанства или са подали проект, чиято разходи са по-ниски от средната оперативна печалба за последните три години.

Така изглеждат част от правилата за разпределението на 390 млн. лв. субсидии от схемата за преработка на селскостопански продукти в земеделската програма, които са в процес на обществено обсъждане.

Субсидия до 5.86 млн. лв.

Схемата за инвестиции в преработвателни предприятия тръгна с фалстарт тази есен заради "необходимостта от прецизиране на текстовете, възникнала в хода на преговорите с ЕК", според официалното съобщение на агроминистерството от септември. Конкретният казус е свързан с довелото до спорове предложение достъп до парите да имат само дружества с тригодишна корпоративна история. Сега, според публикуваните нови критерии за кандидатстване, които са в етап обществено обсъждане, правилото остава, но с известни корекции. С проекти ще могат да кандидатстват земеделски стопанства, които са регистрирани преди поне 36 месеца, групи и организации на производители, които извършват дейност от поне 3 години и други фирми, които "са извършвали дейност по преработка на селскостопански продукти без прекъсване през последните 36 месеца".

Субсидията за един проект може да варира между 29 хил. лв. и 5.86 млн. лв., като делът от общата инвестиция варира между 35 и 50%. По-високата сума ще получат по-малките проекти: със стойност на разходите до 3.9 млн. лв., които ще се подпомагат с 50%, а надвишаващите този праг - с 35 на сто, е записано в критериите.

За какво може да се ползват парите

Освен предимството за определени отрасли, фирми - износителки и преработватели на собствени земеделски суровини, критериите дават още няколко предимства на база ефекта от конкретната инвестиция. Така например с преимущество ще се класират проекти, които включват иновативни технологии - цифровизация и автоматизация на процеси, както и дейности, опазващи околната среда. Тук попада и използването на възобновяеми енергийни източници за собствено потребление. Ще се търси и ефект върху пазара на труда - предимство ще имат проекти, запазващи работните места или създаващи нови. А допълнителни точки в класирането ще получават и дружества, които не са получавали финансиране по мярката за преработка в предходни приеми.

Кандидатстването - след средата на октомври

След като приемът на проекти за преработка бе спрян, сега обещанието на агроведомството е той да стартира отново на 15 октомври. Самите критерии за кандидатстване са за обществено обсъждане до 11 октомври. Това обаче ще отмести и цялостният план за подаването и разглеждането на проекти. Очаква се фирмите да имат срок до февруари за подаване на проекти, след което да започнат и класиранията.

Традиционно схемата за преработка заедно с тази за земеделски стопанства са най-атрактивните за бизнеса от земеделската програма. Данните на фонд "Земеделие" сочат, че до 30 септември, когато приключи приемът на проекти за земеделски стопанства, е имало почти 2 хил. кандидата. Заради дублиране на проекти обаче от тях 1868 ще участват в класиранията. Поисканата от фирмите субсидия е над 734.7 млн. лв. при общ бюджет от 432 млн. лв., се вижда още от данните.

Все още няма коментари
Нов коментар