🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Месечни новини за агробизнес и финансиране от ЕС

Кои са най-бързо растящите малки и средни компании; защо земеделците очакват трудна година и какво още се случи през април в земеделския сектор

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Годината тече, а бизнесът е все по-песимистично настроен - заради ниските цени и високата себестойност през 2024 г. земеделският бранш очаква значителни загуби и дори фалити. Подобни нагласи още веднъж доказват, че земеделският сектор е изключително динамичен, влияе се от редица фактори и затова всяка прогноза може да се окаже предпоследна.

Например през 2022 г. руската инвазия в Украйна донесе сериозни трусове в региона, но пък позлати житните класове в България. През пролетта на същата година цените на зърното счупиха всички тавани, преди да започнат отново да се нормализират.

Засега бизнесът обаче може да бъде спокоен - европейските схеми за секторно финансиране, които са отворени или предстои да стартират, дават шанс на тези, които наистина искат да работят да развиват бизнеса си в една по-конкурентна среда. И да бъдат по-малко зависими от външните фактори.

И още:

  • Бюджет от 100 млн. евро за земеделците ще бъде преразпределен
  • В обществените поръчки за храна задължително ще има и биопродукти
  • Брюксел освобождава малките ферми от екологичен контрол.

Редактор на бюлетина: Ани Коджаиванова

Земеделие: годината на златните житни класове

Компаниите от зърнения сектор дълго ще помнят 2022 година. Руската инвазия в Украйна донесе сериозни трусове в региона, но и позлати житните класове в България (и не само). През пролетта на 2022 г. борсовите цени на зърното се изстреляха нагоре и счупиха всички тавани, преди плавно да започнат да се нормализират през втората половина на годината и да паднат още през 2023 г. Това реално бе втората поредна добра година за сектора, като предходната се отличаваше с рекордно изобилна и качествена реколта и силен пазар.

Така без изненада и годишната класация на най-бързо растящите малки и средни компании в сектора на селското стопанство през 2022 г. отново е силно доминирана от дружества от зърнения и маслодайния сектор - производители и търговци.

Бюджет от 100 млн. евро в програмата за селските райони ще бъде преразпределен - той ще бъде пренасочен към инвестиции в селските стопанства и за преработка, както и за инфраструктура.

Облекчаването на изискванията за европейските фермери тръгва по "бърза писта" - съветът на ЕС одобри пакета от предложения като предстои те да бъдат изпратени до ЕП.

В обществените поръчки за храна задължително ще има и биопродукти - държавата въвежда т.нар. зелени обществени поръчки и за други категории продукти като хартия, препарати, компютри.

Земеделците могат да кандидатстват за получаване на "украинска" помощ - максималното подпомагане за зърнопроизводството е 55 хил. лв., а за другите сектори - 280 хил. евро с натрупване.

Безмитният внос на украински храни ще бъде удължен с още една година - ЕС ще може да задейства защитна клауза за някои селскостопански продукти при определени условия.

И още от ЕС

Новата схема за ВЕИ с батерии - какво е важно да се знае? Предложения могат да подават микро-, малки, средни и големи предприятия от почти всички сектори, като крайният срок за кандидатстване е 12.06.2024 г.

Мярката за семейните фирми за 117 млн. лв. ще бъде обявена до края на април - схемата по новата "Конкурентоспособност" за покупка на машини, оборудване и софтуер трябваше да стартира още през януари 2023 г., но бе отлагана многократно.

Вече 5 млрд. лв.: списъкът с общинските проекти се разширява. Общините са вкарали много големи нови проекти и така общият им брой нараства до 2258. Само за тази година ще са нужни 3.7 млрд. лв.

Земеделски бизнес

Предстоящи фалити и още по-трудна 2024 г. очакват земеделците

Като "перфектна буря" определят земеделците последната стопанска 2023/2024 г. Комбинацията от средно високи добиви, ниски цени и много висока себестойност е донесла значителни загуби на сектора. Прогнозите за тази година са още по-негативни, а скоро се очакват и първите фалити. Това стана ясно по време на срещата на бизнеса от Плевен, Ловеч и региона, организирана от "Капитал".

Хранителна сигурност вместо устойчивост: нов курс в земеделската политика на ЕС - изтекъл чернова-документ за Стратегическите приоритети на ЕС до 2029 г. потвърждава тази посока.

Участват ли общностите от селата в ЕС в стратегиите за местно развитие. Мит или реалност е твърдението, че идеите и решенията за развитието на селските региони на Европа се спускат "отгоре" и местните общности нямат възможност да участват в този процес.

По-добрата защита за храните с географски означения предстои да влезе в сила. Групите на производителите, които управляват защитени наименования, ще имат допълнителни правомощия.

Еврокомисията започна създаването на обсерватория за агрохранителната верига. Идеята за новата структура бе лансирана през март, като в момента се набират членове от институциите и неправителствения сектор.

Европрокуратурата обвини българин за измама със зеленчуци за 190 хил. евро. Обвиняемият декларирал несъществуващи добиви, за да получи субсидии за гледането на зеленчуци от Брюксел.

Любопитно

"АЖД агро": От Летница до световните пазари - за успехите, предизвикателствата и уроците разказват земеделците баща и син Мачуганови.

Биологично растениевъдство, част 2: контрол на плевелите и вредителите, преход - четвърти епизод от поредицата "БИОлогика", посветена на биологичното земеделие.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар