🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бил Гейтс е най-големият земевладелец в САЩ

Хората правят връзки между притежанието му на земеделска земя и дейността му в областта на климатичните промени

В момента съоснователят на Microsoft притежава обработваема земя на територията на 19 щата
В момента съоснователят на Microsoft притежава обработваема земя на територията на 19 щата
В момента съоснователят на Microsoft притежава обработваема земя на територията на 19 щата    ©  Reuters
В момента съоснователят на Microsoft притежава обработваема земя на територията на 19 щата    ©  Reuters
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Бил Гейтс е четвъртият най-богат човек в света със състояние близо 132 млрд. долара по данни на Forbes. Освен това обаче през последните години съоснователят на Microsoft закупува обработваема земя на територията на САЩ, като в момента притежава около 242 хил. акра (около 979 хил. декара), което според The Land Report го прави най-големия земевладелец в страната.

Инвестиции в земеделска земя

Дълго време земеделската земя не е била сред обичайните активи на финансовите инвеститори. Това започва да се променя в началото на века и набира скорост след финансовата криза през 2008 г., когато инвеститорите започнаха да търсят алтернативи на традиционно сигурните вложения като облигации и злато. Това довежда до увеличаване на броя на фондовете, насочени към инвестирането в земеделска земя - през 2020 г. в света е имало 166 подобни фонда, близо девет пъти повече от 2005 г., когато технияj брой е бил 19.

Освен че инвестициите в земеделската земя са с ниска волатилност, те носят и по-голяма възвръщаемост от акциите и златото. Възвръщаемостта идва от два отделни източника - чрез рента и заплащане за реколтата, както и поскъпване при продажбата на основния актив. По данни на National Council of Real Estate Investment Fiduciaries (NCREIF) средната годишната възвръщаемост за периода 1992 - 2020 г. е била 10.9% за обработваема земя спрямо 7.87% на фондовата борса и 6% на златото. Волатилност на земеделската земя за същия период се равнява на 6.84% в сравнение с 16.9% за фондовата борса и 14.8% за златото.

Обработваемата земя също така допринася за диверсификацията на портфолиото. Тя не е обвързана с други класове активи като акции или злато, поради което не се влияе от сътресенията, които засягат цената на другите активи.

Информационната организация Mother Jones съобщава през май минала година, че все повече инвеститори закупуват земеделска земяq без да участват реално в селското стопанство. По данни на Министерството на земеделието в САЩ близо 30% от земеделската земя на територията на страната се отдава под наем от собствениците.

Критики срещу Бил Гейтс

В момента съоснователят на Microsoft притежава обработваема земя на територията на 19 щата. Тя реално се държи от холдинговата компания Cascade Investment, която е собственост на Бил Гейтс и управлява инвестициите на милиардера. По думите на главния инвеститор на компанията Майкъл Ларсън земята, която Cascade притежава, има 7 пъти по-голяма площ от Манхатън.

Бил Гейтс не е единственият земевладелец, който държи толкова много обработваема земя. Неговата собственост привлича особено внимание, тъй като той се опитва да си създаде име на защитник на мерките срещу климатичните промени. Джон Куотърман, фермер от щата Джорджия и защитник на околната среда, заявява пред NBC, че е очаквал Бил Гейтс да насърчи по-устойчиви практики в земеделието, но придобиването на земята не е променило много. От Националния фермерски съюз добавят, че засиленото закупуването на земеделска земя от собственици, които отдават земята под наем, може да доведе до практики, които вредят на околната среда. Гейтс и други богати земевладелци са критикувани и за това, че допринасят за концентрацията на собственост върху земята. Тъй като те обикновено са в състояние да дадат по-високи оферти от тези, които местните земеделски стопани могат да си позволят, все по-малко хора в крайна сметка притежават собствена земеделска земя.

Други смятат, че инвестициите на Бил Гейтс в земеделска земя може да са свързани с вложенията му в разработки в областта на селското стопанство, изменението на климата и в Impossible Foods. "Моята инвестиционна група избра да направи това. Това не е свързано с климата. Селскостопанският сектор е важен", заявява Бил Гейтс в АМА (Ask Me Anything) в Reddit.

Докато Бил Гейтс се опитва да разграничи своите лични инвестиции от дейността си в областта на климата, Cascade Investment защитава своите постижения в областта на устойчивостта. В отговор на отправените критики говорител на компанията заявява, че тя е включила цялата си земеделска земя в програма на Leading Harvest - организация с нестопанска цел, която публикува стандарти за устойчивост, насочени към биоразнообразието, опазването на околната среда и почвите. "Cascade планира да продължи да оценява и прилага нови инициативи, които ще подобрят цялостната устойчивост на портфолиото й от земеделски земи", заявявd говорителят пред Recode.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Били навреме се е усетил , че софтуер не се яде ...

    Нередност?
  • 4
    jordani avatar :-P
    jordani

    Бил Гейтс е пионерче в сравнение с източноевропейските барони. Та у нас фондове и частни инвеститори минаха милион декара преди десет години.
    За Русия и Украйна дори няма да коментирам..., но и в Чехия и Словакия положението е подобно на тукашното.

    Нередност?
Нов коментар