🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Ръководство за агросолари: как фермерите да комбинират земеделски култури и солари

Докладът на SolarPower Europe със свободен достъп и на български дава ценна информация за агросоларната енергия, потенциалните ползи и добрите практики

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Агроволтаиците, или комбинирането на соларни панели и земеделски култури върху една и съща земя, имат потенциал да се превърнат в една от следващите революции в селското стопанство, като му помогнат да стане по-конкурентно, привлекателно, а и по-зелено. При правилните условия ползите от една и съща единица земя могат да бъдат почти двойни. Системата все още е в начална фаза на развитие, а България можеше да бъде една от първите в Европа със специално законодателство.

Последните промени в Закона за ВЕИ, които въведоха дефиниция и рамка за изграждането на агрофотоволтаици през октомври, обаче се спънаха в президентството. Румен Радев сезира Конституционния съд, тъй като според него поставянето на ВЕИ инсталации върху обработваема земя нарушава конституцията.

Докато чакат решение по казуса, по-новаторски настроените земеделци могат да научат повече за агросоларната енергия, потенциалните ползи и добри практики от ръководството на SolarPower Europe. Документът е преведен на български език от Българската асоциация за производство, съхранение и търговия на електроенергия (АПСТЕ) и е достъпен свободно на български език .

Добрите примери

В ръководство на SolarPower Europe са описани възможните агросоларни решения за двойно използване на земята, схемите за допълнителни приходи за селскостопанския сектор и възможностите за по-екологично развитие на селските райони. Особено ценно в документа е, че той описва вече съществуващите бизнес модели и реални примери за агроволатични проекти в ЕС, включително данни за добива на култури, използването на вода, ефективността на земята, увеличаването на биоразнообразието и социално-икономическите ползи.

Сред тях са например агроволтаична тракерна система сред зърнени култури в Бавария, Германия, фотоволтаични оранжерии за ягоди в Ераг, Буш Дю Рон, Франция, зимни зеленчуци, отглеждани във фотоволтаични оранжерии в Тулуж, Източни Пиренеи - Франция. Има и примери за въвеждане на земеделие във вече съществуващи соларни централи в Европа, както и експериментален обект за лозови насаждения с фотоволтаици в Рианс, Франция и др.

Ръководството предлага и адаптирана система за оценяване на ефективността на агросоларните проекти по земеделски, екологични, социални и икономически критерии, както и по критерии за качество на жизнения цикъл.

Защо агроволтаици

Агросоларните системи имат потенциал да предложат цялостно решение с множество икономически, социални и екологични ползи. Те ефективно обединяват два основни сектора на икономиката: селското стопанство и енергетиката, които доскоро бяха в пряка конкуренция за използването на земя. Сега това се променя, след като дългогодишни експерименти показват, че поставянето на фотоволтаични инсталации с правилната разредка и конфигурация върху земеделска земя на практика може дори да донесе ползи и да увеличи продуктивността на определени култури. Ефективността от използването на самата земя с двойни цели пък - и за производство на храна, и за производство на енергия, с която се покриват и нуждите на стопанството, може да е почти двойна.

Според анализа на SolarPower Europe агроволтаичните системи биха били в синхрон с деветте цели на Общата селскостопанска политика на ЕС, която в периода до 2027 г. е фокусирана върху по-екологични и по-устойчиви селскостопански дейности. "Агроволтаиката" е вече включена в стратегическите планове на 4 държави: Германия, Италия, Нидерландия и Словения. В германския план се насърчава "инсталирането на издигнати фотоволтаични системи, които не застрашават използването на земята за селскостопански цели". По същия начин нидерландският план насърчава агроволтаиката и изрично определя необходимостта фотоволтаичните модули да не пречат на селскостопанската дейност, като определя критерии за разпределението на фотоволтаичните модули на хектар.

В България темата бе поставена през промените в Закона за енергията от възобновяеми източници, които формално въвеждат дефиниция и рамка за изграждането на агрофотоволтаици, както и нови облекчения за всички ВЕИ централи, които предстои да се изградят върху земеделски земи. Промените обаче създадоха полемика, а неяснотите около прибързаното им приемане доведоха и до възражения. В крайна сметка президентът сезира КС.

"Интегрирането на фотоволтаични системи в селското стопанство категорично носи както икономически, така и екологични ползи за местните земеделски общности", казва Марияна Янева, зам.-председател на АПСТЕ. "За мен беше наистина озадачаващо да видя как дезинформираната регулаторна рамка ефективно възпрепятства подобни устойчиви за климата решения за селскостопанския сектор в България", отбелязва тя по повод решението на президента да сезира Конституционния съд за промените в Закона за ВЕИ, които позволяват въвеждането на агроволтаични системи в България.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    qmp17011700881206693 avatar :-|
    kazinoigribg

    Агрофотоволтаиците могат да бъдат добра идея, но трябва да се подходи отговорно.

    Нередност?
Нов коментар