🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Краят на "Кремиковци"

Комбинатът ама наистина спря работа. Лятото ще се търсят купувачи

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хайде на излет на хълмовете до "Кремиковци"! За първи път от десетилетия нито една мощност на металургичния комбинат не работи и въздухът е чист. Така е вече от седмица и приятната атмосфера ще продължи с месеци. Официалната причина е планов ремонт. Неофициалната, че най-после заводът ще бъде обявен във фалит и ще спре, ама наистина.

Лятото или есента активите му ще бъдат предложени на купувачи. Засега няма потвърден интерес, а само няколко визити от чужди експерти. Криза е, а и комбинатът има нужда от десетки милиони евро инвестиции, за да получи екоразрешително и да заработи отново. Затова шансът там отново да има металургичен гигант около София изглежда малък. И по всичко личи, че София дълго ще се радва на въздух без мръсна добавка от "Кремиковци".

Последно сбогом

Всъщност комините на комбината от месеци бълват все по-малко пушек. Компанията влезе в процедура по несъстоятелност преди почти две години. Оттогава бавно започна да ограничава дейността си и да спира мощност след мощност. Решението за обявяване на фалит обаче се отложи заради опит за прокарване на оздравителен план и други съдебни спорове. 

Днес в "Кремиковци" все още се водят на щат малко повече от 2 хил. души. Малка част от тях работят, но на всички се плащат аванси. Реално действат няколко мощности, които до скоро преработваха скрап и от "Кремиковци" излизаше ламарина. Това обаче трупаше нови дългове. Съдът до дни ще сложи край на тази агония.

Стъпка по стъпка

Решението на съдията по делото се чака до дни, казаха няколко източника на вестника. Ето какво следва: предприятието спира цялата си дейност, работниците се освобождават, синдикът поръчва нова оценка на активите и започва да ги предлага на търг.

Миналата година имуществото на комбината беше оценено по два начина и получените числа бяха съответно 837 млн. лв. и 663 млн. лв. Сега се очаква оценката да е по-ниска - заради кризата, рязането за скрап на някои мощности и т.н.

Дори и някой инвеститор да е склонен да плати сума от порядъка на 300-500 милиона лева, което изглежда доста трудно, тази сума въобще няма да стигне да покрие дълговете към кредиторите. Те засега са 1.9 млрд. лева, но след решаването на няколко съдебни спора могат да набъбнат още. След осребряването обаче активите ще бъдат свободни от задължения, а за кредиторите всичко ще приключи, без значение каква цена ще получат. 

Вероятно най-много като номинал, но не и като процент от вземането си за близо 750 млн. лв, ще вземат облигационерите, защото то е обезпечено. Държавата и предприятията й имат да получават общо между 400 млн. лв. и 1.1 млрд. лв. (в зависимост от решението на съда за държавната помощ), но ще вземат миниатюрна част, защото нямат обезпечение.

Амбициозните планове са първият търг за активите да се състои още преди ваканцията на съда през август според източници от мениджмънта. Вероятно първо всичко ще се предложи в пакет, а при липса на интерес - поотделно на заводи и терени. Не е ясно дали ще има кандидати и дали някой няма да го оспорва в съда. Затова и най-вероятно нов стопанин ще има чак догодина.

Малко и несигурни металурзи

Публично нито една компания не е заявила, че се интересува от активите на комбината или част от тях от началото на тази година. Въпреки това слуховете, неизвестно с каква степен на достоверност, сочат като евентуални кандидати водещи металургични концерни в света. Мениджъри в "Кремиковци" разказват, че в последните месеци на оглед в комбината са били специалисти от Австралия, Германия, Гърция, Русия и САЩ. Никой обаче не е посочил коя компания представлява.

От близо година водещият стоманопроизводител в света Arcelor Mittal публично се дистанцира от комбината, но запознати с процедурата допускат участие в търг за активите на дружества свързани с него. Другият желан кандидат е Corus - подразделение за производство на стомана на индийския конгломерат Tata, което е в топ 10 на световните стоманопроизводители. Източници на "Капитал" твърдят, че има данни за интерес от страна на Corus и че дейността на "Кремиковци" им е била представена. Индийците имат търговска фирма в България от няколко години и представителят на Corus Йоана Кехлибарова отсече: "Нямаме никакъв интерес към "Кремиковци".

Встрани от желаните световни концерни има слухове, които сочат като участници в търга за активите български компании. Става въпрос за фирмата на Пламен Стоянов (известен още като Големия Дамбовец) "Екометал инженеринг", която бе основен снабдител със суровина на "Кремиковци" в различни периоди напоследък. Интерес се очаква и от предишния собственик на "Стомана" Людмил Стойков, който наскоро беше оправдан по дело за пране на пари, източени по програма САПАРД. Стойков има бизнес със скрап. Интерес е възможно да прояви и бившият собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, който сега контролира "ОЦК Кърджали" и група фирми в металургията. Захариев притежава компанията за производство на тръби "Интерпайп", която в миналото бе част от "Кремиковци", и е зависим от това кой ще държи "Кремиковци", защото има свързана инфраструктура между завода му. За всички тези местни лица обаче ще е трудно да намерят финансиране от няколко стотици милиона лева, с които да платят активите, а после да инвестират значителна сума в екологични подобрения, производствени мощности и т.н.

Така отсега е трудно да се познае дали в "Кремиковци" отново ще има стоманопроизводство, или районът ще се превърне в индустриална зона със складове и малки производствени бази. Засега вторият вариант изглежда с по-големи шансове.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bemy avatar :-|
    bemy
    • - 17
    • + 6

    Уважаеми ,Николова и Антонов ,според какво зона със складове и малки производствени бази се отъждествява с индустриална такава .И щом досегашната ще стане индустрална ,каква е била до сега или да речем ,до преди година ?Съжалявам ,но крайно некомпетентен и тенденциозен материал (не е първият) .Жалко ,че малко хора обръщат внимание в такива случаи и надават глас (робска нация сме и нямаме гражданско общество) .Предполагам се досещате какво щеше да се случи ,напр . във Франция в подобна ситуация ?

    Нередност?
  • 2
    sinbad avatar :-|
    Сандокан
    • - 3
    • + 21

    До коментар [#1] от "bemy":

    Във Франция подобна ситуация отдавна би била ликвидирана, драги #1. Още при първия признак, че едно държавно предприятие отчита сериозна загуба и трябва да се "налеят" парите на данъкоплатците там и това е краят на това "предприятие".

    Прав си, че няма ГО и сме робска нация защото търпим да ни се източват парите вече 20 години. Не само чрез Кремиковци, но и чрез цялата плеяда държавни стопански предприятия. Най-пресен пример е случая с КТБ - загуби за данъкоплатците 20 млн. на година.

    Ето за това не трябва да има държавни стопански предприятия освен ако не са за услуга на гражданите. Затова функциите на държавата трябва да са сведени до законодателство, регулация и отбрна.

    Нередност?
  • 3
    elkovest avatar :-(
    elkovest

    Интересно кой ли ще е този който ще накара комбината да заработи ОТНОВО.В момента се разграбва и това което е останало..Реже се цялото оборудване до бетон.Апапите на тълпи изнасят кабеи и оборудване за милиони левове.Кой бунак ще възстанови всичко това.Мечтателите да пият по една студена вода ;Кремиковци; го няма вече..Май най добрият вариант е ако се запазят поне зградният фонд и се обособят малки фирми на местото на бившия вече гигант.

    Нередност?
Нов коментар