Вече открито под пагон

Американският Конгрес премахна забраната срещу откритата служба на гей войници в армията

Министърът на отбраната Робърт Гейтс и началникът на Генералния щаб на американските военни сили адмирал Майкъл Мълин са твърдо убедени, че откритата служба на гей войници няма да се отрази на боеспособността на американската армия
Министърът на отбраната Робърт Гейтс и началникът на Генералния щаб на американските военни сили адмирал Майкъл Мълин са твърдо убедени, че откритата служба на гей войници няма да се отрази на боеспособността на американската армия
Министърът на отбраната Робърт Гейтс и началникът на Генералния щаб на американските военни сили адмирал Майкъл Мълин са твърдо убедени, че откритата служба на гей войници няма да се отрази на боеспособността на американската армия    ©  Chairman of the Joint Chiefs of Staff
Министърът на отбраната Робърт Гейтс и началникът на Генералния щаб на американските военни сили адмирал Майкъл Мълин са твърдо убедени, че откритата служба на гей войници няма да се отрази на боеспособността на американската армия    ©  Chairman of the Joint Chiefs of Staff
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Накрая победата дойде бързо и много емоционално. В последните дни на сегашния Конгрес, когато изглеждаше, че демократи и републиканци не могат да се разберат дори за значението на Коледа, изведнъж бе гласуван историческият акт, премахващ забраната гей войници да служат в американските военни сили. В събота следобяд осем републиканци се присъединиха към 55 демократи и двама независими сенатори, за да прокарат закона в горната камара Сената. 

Преди това долната камара, където демократите имат мнозинство, актът също бе приет. Когато президентът Барак Обама подпише закона в следващите дни, Пентагонът трябва да подготви наредба за приложението му. Едва шейсет дни след това откритата служба ще стане факт.

Гласуването на новия закон е и една от малкото истински победи на сегашната администрация от много време насам. Само преди седмица изглеждаше обаче, че едно от големите предизборни обещания на Обама за откритата служба на гей войници няма никакъв шанс да бъде изпълнено. Предишното му гласуване като част от военния бюджет за 2011г. бе бойкотирано от републиканците в Сената. Част от консервативните промениха позицията си след като тази седмица през двете камари на Конгреса успешно мина споразумението, постигнато между президента и републиканците за запазване на ниските нива на данъците за всички в следващите две години. В опит да прокарат още веднъж премахването на забраната срещу гей войниците конгресмените го отделиха от военния бюджет в отделен акт.

Т.нар. закон Don’t Ask Don’t Tell (DADT) или "не питай, не казвай" на български бе гласуван преди седемнайсет години. Той предвиждаше когато войниците се присъединяват към американските военни сили да не бъдат питани за сексуалната им ориентация (т.е."не питай"). От своя страна веднъж облекли униформа, на тях им бе забранено по всякакъв начин да разкриват сексуалността си (т.е. "не казвай"). Проблемният момент бе, че всички данни за хомосексуалност – без значение дали става дума за слухове, изнудване или целенасочен опит за вреда, бяха разследвани. Така за седемнайсет години почти 14 хил. американски войници бяха уволнени, мнозинството разкрити в резултат на действията на трети лица.   

Краят на закона "не питай, не казвай" идва след едногодишна широкомащабна студия на Пентагона, показала че 70% от американските военни смятат, че откритата служба няма да повлияе на боеспособността. В анонимното изследване участваха 115 хил. военни и 44 хил. военни семейства (общият брой на силите на САЩ е 1,4 млн. души). Както министърът на отбраната Робърт Гейтс и началникът на Генералния щаб на американските военни сили адмирал Майкъл Мълин многократно заявяваха в процеса на подготовката на промяната,

гей войници винаги са служили

и продължават да служат в най-силната армия в света. Това е и може би голямата разлика с предишните интеграции на афроамериканците и жените, които трябваше да бъдат "привнесени" във военните части. Хомосексуалните войници отдавна са в поделенията, но сега вече ще служат без страх от уволнение ако бъдат разкрити.

Републиканският сенатор и бивш кандидат-президент Джон Маккейн неочаквано се оказа ръководител на опозицията срещу премахването на "не питай, не казвай". През годините Маккейн многократно бе заявявал, че ще гласува за промяната на закона когато е уверен, че тя няма да навреди на боеспособността. След излизането на резултатите от студията той обаче продължи да е срещу премахването на "не питай, не казвай". Неговият аргумент е, че според данните на изследването в бойните отряди – пехотата и морската пехота, съответно 40% и 60% от служещите имат съмнения, че чувството на единство в частите ще бъде нарушено. "Военните ще направят каквото им е заповядано, заяви Маккейн, но не си мислете, че това няма да дойде на висока цена".

В същото време в студията на Пентагона само 15% от мъжете и жените в униформа, които се индентифицират като гей, твърдят, че открито ще разкрият сексуалността си пред своята рота. В сила остават и строгите мерки срещу сексуален тормоз. Очаква се и наредбата за приложение да не предвижда признаване на хомосексуалните бракове, които са разрешени в някои от щатите. Партньорите също няма да ползват широките привилегии и защити, гарантирани на военните семейства. Това бе и един от големите страхове на консервативните - че откритата служба ще е индиректен път към легализиране и на гей браковете в Америка.

Въпреки тези ограничения победата е огромна за гей общността в САЩ и по света. В много армии по света като тази на Израел, Великобритания, Австралия и др. хомосексуалните служат открито. Заради силата си и ролята си на глобален полицай обаче, американската армия бе в центъра на борбите на гей активистите за равноправие.

Според изследването на общественото мнение по поръчка на в.Washington Post от тази седмица 77% от американците също подкрепят премахването на забраната за открита служба на гей войници. Когато се изправи пред телевизионните камери след приемането на акта, президентът Барак Обама бе необичайно емоционален: "С края на "не питай, не казвай" нашата нация няма вече да отказва правото да служат на хиляди патриотични американци. Досега те бяха принуждавани да напуснат военните сили въпреки години отлична служба, защото се е случило да са гей". 

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    roadie avatar :-|
    road fox
    • - 11
    • + 11

    Nai-nakraia! Radvam se, che za mnogo hora profesionalniat zhivot shte e s po-malko tezhesti i stresove. Poniakoga politikata v USA pravi neshta, s koito chovek nemozhe da ne se gordee!

    Нередност?
  • 2
    viictor avatar :-|
    Драго ми е- Драгой Европейчев
    • - 4
    • + 13

    До коментар [#1] от "roadie":

    Пиши на кирилица!

    Нередност?
  • 3
    roadie avatar :-|
    road fox
    • - 14
    • + 3

    Do komentar na Драго ми е- Драгой: interesno, che i samiat adres na Capital e na latinica ;-) C vs K i taka natatuk....

    Нередност?
  • 5
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 3
    • + 5

    Пирова победа. Не знам струваше ли си тази предимно символична промяна десетките милиарди долари, които държавата ще загуби от удължаване на данъчните облекчения за свръхбогатите.

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 1

    Браво, бавно ама се учат американците, но се учат и поправят грешките....
    До 1941 негрите можеха да бъдат само готвачи и стюарти във военно морската флота на САЩ или да помпат гумите на военните самолети, сега вече и президента е негър.... само за 70 години същото и с гейовете.....
    В армията и флота хората отиват да служат и воюват, а не да правят "правилен" секс...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал