Когато последните станат първи

Гласовете на жените, младите и латино избирателите ще са решаващи в битката за Белия дом

В политиката, твърди крилата фраза на бореца за граждански права Джеси Джексън, когато едно малцинство се организира и мобилизира, то се превръща в избирателно мнозинство. Шест месеца преди вота за американски президент тази максима отново е актуална, докато демократи и републиканци се опитват да наклонят везните в едната или другата посока.

От дошлата неочаквано миналата седмица подкрепа на Барак Обама за гей браковете през шумните обвинения за водена от дясно "война срещу жените" до серията от реверанси на Мит Ромни към християн-консервативните, знаците за повишеното внимание към т.нар. малцинства и заинтересувани групи са навсякъде. Дотолкова, че ред експерти, като например Доналд Доунс от Университета на Уисконсин, заподозряха, че президентът не просто бе подтикнат от вицето си Джо Байдън да подкрепи еднополовите сватби, а по-скоро е следвал стратегия за очертаване на ясен контраст с опонента си и поляризиране на електората. Известният анализатор от Brookings Institute Уилям Х.Фрей пък обяви, че избори 2012 ще са вот на малцинствата.

Теоретично, за да спечели един кандидат за президент, той трябва да удовлетвори исканията на мнозинството избиратели. От изследванията на общественото мнение, според които разликата между Обама и Ромни е все в кръга на статистическата грешка, обаче личи, че вотът за Белия дом този ноември ще бъде решен от сравнително малко на брой бюлетини. Затова гласовете на групи избиратели като жените, младите, хомосексуалните, латино избирателите и християн-консервативните изведнъж натежаха непропорционално върху избирателните везни.

Още по-интересно е, че демократите, които доскоро шумно обвиняваха републиканците в манипулиране на електората с разпалване на дебати около "гейове, пушки и Господ" (както е популярното клише за любимите теми на християн-консервативните), вече също започнаха да използват големите социални въпроси. Обяснимо десните протестираха, че това е начин президентът Обама ловко да отклони вниманието от слабото възстановяване на икономиката, натежаващо неблагоприятно срещу преизбирането му. Както показват социологическите изследванията на New York Times/CBS, 67% от американците също смятат, че подкрепата му за гей браковете е продиктувана от политически сметки.

Критиците удобно забравят, че Обама бе избран през 2008 г. благодарение на безпрецедентното мобилизиране на млади, жени и латино избиратели. Сривът в популярността му отчасти дойде и защото големите обещания към тях така и не бяха изпълнени. От другата страна, като мормон и някогашен губернатор с центристки подход, Мит Ромни още не може да спечели доверието и ентусиазма на твърдия републикански електорат. Както вече се говори във Вашингтон, Обама ще спечели само ако активизира жените и млaдите, а Ромни – ако успее да накара християн-консервативните да го заобичат.

Теория и практика на политическите малцинства

Когато стане въпрос за активизиране на групи избиратели, древният принцип "разделяй и владей" продължава да е водещ. От десетилетия в САЩ това става чрез т.нар. wedge issues, или поляризиращи теми, към които спадат легализацията на абортите, нелегалните имигранти, позитивната дискриминация на малцинствата, правата за притежание на оръжие и т.н. В идеалния случай мнозинството избиратели биха решавали на базата на прословутия въпрос на Роналд Рейгън дали сега са по-добре, отколкото преди четири години. В задните стаички на предизборните щабове обаче работи армия от съвременни Распутиновци със задачата да бъдат отклонени и поляризирани групи гласоподаватели, които иначе може да харесат икономическите и политическите идеи на другата страна.

Така емоционално заредени теми от периферията на общественото полезрение изведнъж избухват в центъра на предизборния дебат, предизвикват съперника да заеме позиция и в името на запазването на твърдия електорат да загуби потенциални избиратели. Особено при вотовете в най-новата история, когато разликата между кандидатите не е голяма, т. нар. wedge issues могат да бъдат решаващи. Например скритото недоволство на белите избиратели при Ричард Никсън и дебатът около рехабилитацията на осъдените при Джордж Буш-баща помогнаха да бъдат откъснати от демократите големи групи избиратели.

Силно поляризиращите теми са продукт на вечния конфликт между динамичната и отворена американска политическа система, от една страна, и сложната етническа и културна мозайка на държавата, от друга. "Нашето гражданско общество е много активно и съставено от множество заинтересувани и организирани групи с различни гледни точки и каузи", коментира пред "Капитал" професорът по политология от Университета на Уисконсин Доналд Доунс. При толкова много разностранни и често противоречащи си интереси ефектът може да бъде експлозивен. Афинитетът към социалните теми, личната отговорност и общественият морал пък е обусловен от влиянието на протестантството. "Америка е по-религиозна от Европа и има повече консервативни християни, за които тези въпроси са важни. Като част от твърдия републикански електорат те налагат моралните теми на голямата политическа сцена", допълва проф. Доунс.

Въпреки че предизвикват силни емоции и много медийно внимание на фона на скучните дебати за бюджети и създаване на нови работни места, поляризиращите теми могат да имат

Непредвидим ефект

Както републиканците откриха, всяка реакция предизвиква контрареакция и крайната реторика активизира едни, но отблъсква други групи. Според социологическите проучвания имиграционната реформа например е едва номер три в листата с приоритетите на латино избирателите след нови работни места и образование. Подчертано негативният тон от републиканските предварителни избори обаче ги тласна сигурно в демократическия лагер, макар Барак Обама така и да не изпълни нито едно от обещанията си от 2008 г. Регистрираните латино гласоподаватели са само 7%, но растящият им брой в решаващи щати като Флорида и Невада може да наклони везните през ноември.

Дори реториката, че републиканците водят "война срещу жените" да изглежда пресилена, атаките срещу използването на контрацептиви и заплахите за спиране на финансирането на гинекологични клиники за бедни, също настроиха достатъчно гласоподавателки срещу десните. "Ромни трябва да назначи повече дами в екипа си и да говори какво ще направи за тях. Проблемът е, че в същия момент той ще се сблъска с християн-консервативните. Ако умереният Мит от Масачузетс се покаже отново, твърдият десен електорат просто няма да се появи пред урните", обяснявя проф. Карън О’Конър от Американския университет във Вашингтон. С времето избирателките освен това са се научили да обръщат внимание на идеите и поставянето на жена просто за параван, ала Сара Пейлин, е безсмислен ход.

Подкрепата на Обама за легализирането на гей браковете със сигурност подобри имиджа му сред мнозинството млади американци, желаещи да живеят в по-толерантно общество, и му осигури финансовата подкрепа на Холивуд. Същевременно обаче нараснаха опасенията, че темата може да се превърне в основна мишена за крайните консерватори и така реалното узаконяване на хомосексуалните двойки да бъде отложено с години. Освен това според проф. Доунс съществува и опасността избирателите в индустриалните щати да бъдат подразнени от факта, че Белият дом се занимава с малцинствата вместо с икономическите им проблеми.

Социалните теми имат вулканичен потенциал. Но добрата новина е, че според мнозинството наблюдатели все по-малко гласоподаватели се влияят от стигащите до истерия дебати по тях. "По-вероятно е изборите да бъдат решени от безработицата, отколкото от противозачатъчните и гей браковете", коментира пред "Капитал" проф. Джон Сайдс от университета "Джордж Вашингтон". Той допълва, че с годините силата на поляризиращите теми постепенно намалява. Може би избирателите развиват имунитет срещу откритите манипулации. Или най-после започват да се вглеждат, рационално и без големи емоции, в истинските си приоритети.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    longanlon avatar :-|
    Longanlon
    • - 11
    • + 12

    Ромни няма защо да "печели християните" вече - това му беше нужно да вътрешнопартийните избори. Сега християните така или иначе никога няма да гласуват за негъра с ислямско име, така че им остава само Ромни.

    Който спечели избирателите в центъра, печели и изборите в двупартийната система на САЩ.

    А Джеси Джексън е "борец за граждански права" толкова, колкото Сталин е борец за правата на работниците...

    Нередност?
  • 2
    tarator9 avatar :-|
    tarator9
    • - 7
    • + 12

    До коментар [#1] от "Longanlon":

    Както обикновено, мнение без много мисъл. Освен за Ромни, фундитата могат и да си останат вкъщи и да не гласуват.

    Нередност?
  • 3
    bohrmottelson avatar :-|
    BohrMottelson
    • - 7
    • + 12

    До коментар [#2] от "|":

    Това е само теоретично. Фундитата няма да си останат вкъщи. И ще гласуват за Ромни не защото го харесват, а защото смятат Обама за левичар.
    Което разбира се, не е вярно. Обама въобще не е левичар и това личи много добре от действияа му. Писнало ми е да слушам безмозъчни клишета от сорта "Обама е социалист"

    Нередност?
  • 4
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#2] от "|":

    Именно!

    Нередност?
  • 5
    tarator9 avatar :-|
    tarator9
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#3] от "BohrMottelson":

    Обама има убежденията на умерен републиканец от 90-те години. Но пропагандата е силно оръжие.

    А дали фундитата все пак ще гласуват за Ромни не е ясно. Мормон или "социалист" -- тежка дилема и отговорът може да е "нито един от тях" :)

    Нередност?
  • 6
    bohrmottelson avatar :-|
    BohrMottelson
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#5] от "|":

    "Обама има убежденията на умерен републиканец от 90-те години. Но пропагандата е силно оръжие. "

    Абсолютно точно!




    Нередност?
  • 7
    blackseavarna avatar :-|
    blackseavarna
    • - 5
    • + 2

    За съжаление Обама има преднина и ако не направи някоя глупост ще спечели втори мандат. Това с гей подкрепата не е глупоста която ще го загроби но и не мисля че ще му помогне много.

    Нередност?
  • 8
    tarator9 avatar :-|
    tarator9
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#7] от "blackseavarna":

    Мда, за мъка на фундитата Обама вероятно ще спечели втори мандат. Няма да успеят да загробят САЩ в следващите 4 години :)

    Нередност?
  • 9
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat

    Интересна ми е дилемата през 2016. Сега ще се подпечата статуквото.

    Нередност?
  • 10
    jiggy avatar :-|
    jiggy
    • - 10
    • + 4

    И я пак: Значи Обама не е левичар и социалист защото още не е отворил концентрационните лагери за кулаците и гадните капиталисти?
    И почитателите на на-кървавата и потисническа идеология имат нахалството да наричат хората чиито идеи за свободата и стремежа към щастие са предпазили света от това да стане социалистическа клоака "фундита"?
    Ало, червената армия вече я няма, няма ги великите практици на левичарството като Сталин и Пол Пот имате само клоуни като Чавес и Обама. Occupy my ass.
    Републиканците сме от много религии и не малко атеисти като мене. Социализъмът е геноциден фундаменталистки култ.

    Нередност?
Нов коментар