Войникът до теб

Вдигането на забраната за открита служба на хомосексуални в американската армия премина неочаквано безпроблемно

Гей войниците вече ще трябва да пазят една тайна по-малко
Гей войниците вече ще трябва да пазят една тайна по-малко
Гей войниците вече ще трябва да пазят една тайна по-малко    ©  Reuters
Гей войниците вече ще трябва да пазят една тайна по-малко    ©  Reuters

Ние донесохме бира, те - пилешка салата. Когато обаче тяхната кола спря пред партито, останалите гости не можахме да скрием възбудата и любопитството си: тя идва ли с нея? В хиляди роти из Америка тези дни се повтаряха подобни сцени, когато служащи, за чиято сексуална ориентация колеги от години бяха шушукали, излязоха наяве. Така и в отряда, където служи моят съпруг, една от дамите войници реши да представи своята партньорка на семейно събиране. Доскоро, понеже подобна дързост щеше да им струва кариерата, служещи в нейното положение или избягваха да присъстват, или с широко отворени очи трябваше да лъжат хората, с които утре може да заминат на война, че нямат гадже.      

Преди да настъпи  21 септември, а с него и официалният край на забраната за открита служба на гей войници в САЩ, някои наблюдатели пророкуваха Содом и Гомор. Други очакваха всекидневни сблъсъци в казармите. Трети предвиждаха отслабване на боеспособността на американските военни сили. Две седмици след промяната, поляризирала части от американското общество и предизвикала празнувания в гей общността, ситуацията е по-скоро на липса на новини и събития. Дори фактът, че миналата седмица Пентагонът официално разреши на военните свещеници да сключват бракосъчетания между еднополови двойки в щатите, където това е позволено, мина по-скоро незабелязано през американските медии. Липсата на скандали сама по себе си е истинската новина, защото поне официално отпадна едно голямо табу в най-силната армия в света.

Част от причините за безпроблемния преход се крият в шестте месеца, през които военният персонал мина през специални обучения, целящи да свалят градуса на напрежението и неизвестността. Другият фактор е либерализацията на американското общество, която направи досегашната политика на следене не само неприемлива и неефикасна, но и контрапродуктивна в условията на доброволна и професионална армия.

Питай и казвай

Въпреки настояванията на Пентагона, че премахването на забраната няма отражение върху всекидневното функциониране на военните сили, тепърва предвещава промени както в базите и на бойните полета, така и върху държавата като цяло. Хиляди войници, моряци и летци пък преживяха в първите дни на откритата служба на гей войници малки пренастройвания и големи изненади. Според военния седмичник Military Times в момента около 49 хил. хомосексуални са в редовете на американските военни сили, наброяващи 1.4 млн. души на активна служба. Числото опровергава опасенията какво ще стане, когато хомосексуалните изведнъж атакуват армията и трябва да бъдат интегрирани. Както се оказва, те отдавна вече служат рамо до рамо до колегите си.

Сегашната реформа отмени положение, което с годините, вместо да внесе повече яснота, подкопаваше единството на отрядите. Т.нар. закон "Не питай, не казвай" (на английски Don’t Ask Don’t Tell или накратко DADT), приет от администрацията на Бил Клинтън през 1993 г., сложи край на практиката военните да бъдат питани за сексуалните си предпочитания при постъпване на служба. В замяна гей войниците не трябваше да демонстрират открито хомосексуално поведение. Корупционният момент обаче бе в изискването всякакви данни за хомосексуалност, дори когато се касаеше за анонимни писма, отмъщение или изнудване, да бъдат разследвани. От 1993 г. насам над 14 хил. души бяха принудени да напуснат военните сили на САЩ. Често професионални военни с дългогодишни успешни кариери бяха разкривани от трети лица със съмнителни мотиви, нещо, което направи самия закон DADT проблемен в организация, гордееща се с принципите си на лоялност, честност и братство.

Щом стане дума за нова политика, стратегии или тактики, Пентагонът обича да изготвя кратки и ясни Power Point презентации. След като в края на миналата година американският Конгрес постигна споразумение за премахване на забраната за открита служба на гей войници, отбранителното министерство синтезира промените в трийсет страници. Отговорите на въпроси като "Как трябва да реагирам, ако имам морални или религиозни възражения?", "Мога ли да напусна военните сили в знак на протест?", "Как новата политика ще се отрази на личното пространство и съжителството?" целяха да намалят несигурността и да дадат кратки предписания за конкретни ситуации.

Никой не настоява войниците да променят светогледа си за хомосексуалността, но докато са в строя, всяка провокация, неуважение или отказ за следване на заповед ще бъдат строго санкционирани. Те дори са поощрявани да обсъждат неудобството и възраженията с висшестоящите като начин да бъдат избягвани конфликтите. Военните свещеници пък имат право да откажат да участват в актове, които са срещу религиозните им убеждения. От своя страна гей войниците вече няма да бъдат заплашени от уволнение, ако сексуалните им предпочитания станат известни. Техен е обаче изборът дали официално ще ги разкрият. В сила остават и строгите правила срещу сексуални посегателства и срещу демонстриране на интимност на работното място. Гей партньорите също така не се ползват със социалните привилегии на военните семейства, защото хомосексуалният брак не е признат на федерално ниво.

Ако отпадането на забраната мина толкова незабележимо, причината е, че в по-голямата си част американското общество

Отдавна я смяташе за излишна

Когато през есента на 2010 г. анкета на CNN показа, че цели 79% подкрепят отмяната на DADT, това убеди достатъчно републикански конгресмени да се присъединят към инициативата на администрацията на Барак Обама. В същото време обаче консервативни организации като Центъра за военна готовност предупредиха, че ефектите от откритата служба тепърва ще се усещат, тъй като новата политика със сигурност ще отблъсне традиционните слоеве на обществото, готови да облекат униформа.

Други наблюдатели обаче смятат, че подобни прогнози са пресилени, защото след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. самият състав на военните сили на САЩ видимо се промени. Много млади американци, който не влизат в клишето на "бедни, необразовани и безперспективни", избраха кариерата на професионални служещи. Изправен пред глобалната война срещу тероризма, която има малко общо с конвенционалните конфликти, Пентагонът също се стреми да привлече не просто физически здрави младежи, а такива, говорещи няколко езика, компютърни специалисти и студенти. За много от тях пък хомосексуалността не е нещо непознато и опасно.   

Джей* също е един от новото поколение военни. Дипломираният инженер е старши лейтенант в пехотата, а на рамото му грее петликът Ranger като знак, че е завършил тежкия курс по специални тактики и умения. Това, което само хората в близкия му кръг приятели знаят, е, че той е гей. Както Джей споделя пред "Капитал", ако зависи от него, по-добре да си остане тайна. Въпреки че вече не се страхува за кариерата си, той обяснява, че пехотата e най-мачистката част от армията и някои от подчинените и висшестоящите със сигурност трудно биха преглътнали предизвикателството към разбиранията им какво означава мъжественост. "Краят на DADT за мен просто означава, че не трябва постоянно да съм нащрек. Не трябва вече да се страхувам, че заради някоя лична грешка мога да бъда разследван," казва Джей. После допълва, че той си остава все същият войник, със или без забраната да служи открито.

Въпреки че първите дни минаха безпроблемно, хиляди американски роти тепърва ще трябва да свикват с новата реалност. На нашето парти поне за час невидимите бариери си останаха. Едни бяха резервирани, други пък твърде любезни. Никой не попита дамата войник и нейната партньорка какво мислят за края на DADT. Приемането на промяната на лично ниво си остава най-трудна, особено в консервативна организация като армията. Когато двойката си тръгна обаче, някой просто заключи: "Може би така е по-добре, поне знаеш кой какъв е и какво да очакваш."  

*Името е сменено от редакцията      

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 18
    • + 14

    Обогатяването на редиците с хомосексуалисти дава мощно психологическо предимство над противника! Оттук насетне нито един вражески войник няма да рискува, да бъде заловен жив :-)

    Нередност?
  • 2
    chimi_frog avatar :-|
    Чимиджимичамиджоми
    • - 15
    • + 7

    До коментар [#1] от "cinik":

    Циник, противоречиш си. Ужасът от факта, че могат да бъдат заловени живи, ще направи противниците много по-нахъсени и себеотдайни в боя. Ще се стигне до война "до последна капка... семенна течност" :)
    Аз лично, като човек, ненавиждащ всичко военно и военщината като цяло мисля, че гейовете в армията ще доведат до по-човешко лице. И искрено се надявам след 10-20 години в армиите да служат САМО гейове. Така военните конфликти ще се сведат до обмяна на реплики тип "кучко", умерено скубане на коси и ще завършват с умерена оргия, от която ще се излъчва победителя...


    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 13
    • + 9

    До коментар [#2] от "Чимиджимичамиджоми":

    Aми представяш ли си какъв ще е устремът в атаката, при мисълта че другарят ти зад гърба ти не се знае с какви помисли те гледа...

    Нередност?
  • 4
    the_shadow avatar :-?
    The Shadow
    • - 4
    • + 24

    Все повече хора осъзнават, че не живеем в Средновековието и че личните предпочитания и ориентации на всеки са си негова работа. Ако е добър войник и си върши съвестно работата, на кого му пука дали заглежда мъже или жени в свободното си време.

    Предполагам след още няколко десетилетия на хората ще им се струва странно и необяснимо, че някога се е обръщало толкова внимание на нещо толкова тривиално.


    До коментар [#3] от "cinik":

    Личи си кой не е бил в казармата... "В устрема на атаката" последното, което ти минава през ума, са мераклийски помисли.

    Нередност?
  • 6
    ivan_radanov avatar :-|
    Иван Раданов
    • - 2
    • + 4

    Е и какво толкова - за предпочитане е да не се страхуват, че ще бъдат разкрити и изнудвани, отколкото да се крият с лицемерие. Ако животът ми зависи от човека до мен, предпочитам да не й/му се налага да крие разни неща от мен.
    Имам колеги гейове на работата, перфектни работници и колеги са, само трябва да внимавам с вицовете, които им разказвам :)

    Нередност?
Нов коментар