Президентство и още нещо

Евентуален успех на Меглена Кунева за президентския пост може да сложи началото на промяна на политическия пейзаж

Кунева обяви, че не търси партийна подкрепа и ще бъде гражданския кандидат
Кунева обяви, че не търси партийна подкрепа и ще бъде гражданския кандидат
Кунева обяви, че не търси партийна подкрепа и ще бъде гражданския кандидат    ©  Цветелина Белутова
Кунева обяви, че не търси партийна подкрепа и ще бъде гражданския кандидат    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Досега президентските избори в България почти винаги сменяха статуквото. През 1996 г. изборът на Петър Стоянов стана израз на нарастващата вълна от недоволство към Жан Виденов и символ на последвалата радикална промяна в държавата. През 2001 г. Георги Първанов спечели неочаквано, но павира завръщането на БСП във властта за осем години.

Дали сегашните президентски избори ще катализират толкова голяма промяна, все още не може да се прецени, но със сигурност участниците в тях ще експлоатират темата. Първа от нея се възползва Меглена Кунева. Тази седмица бившият еврокомисар и главен преговарящ на България с ЕС обяви кандидатурата си за президент и категорично заяви, че изборите са "референдум за курса на България".

По думите на Кунева нейната цел е да даде глас на хората, да създаде възможност за непрекъсната корекция на управлението. Заявката обаче звучи много по-сериозно, като думата промяна (една от няколкото алюзии с кампанията на Барак Обама в САЩ) беше сред най-често срещаните в речта й. Засега не е ясно дали посланието цели само да мобилизира недоволните от настоящото управление избиратели - всички, които искат да излеят гнева си някъде. В НДСВ, партията, в която Кунева направи политическа кариера, и по-широкият кръг от нейни привърженици обаче надеждата е, че става дума за нещо повече. Те се надяват, че  евентуален успех на бившия еврокомисар може да възкреси царската партия или да стане повод за създаването на ново политическо движение - алтернатива на ГЕРБ. "Освен президентството нямам друг приоритет, всичко друго е разсейващо", обаче каза Кунева за "Капитал"

Моментът изглежда подходящ. Последното проучване на "Алфа рисърч" показва, че положителните и отрицателните оценки на Бойко Борисов са вече изравнени. Личният рейтинг на премиера остава относително висок (35% одобрение), но този на партията се срива. "Галъп" от своя страна дават дори по-неблагоприятна картина за Борисов. Както учи опитът на НДСВ, това може да се окаже катастрофа. Симеон Сакскобургготски също запази относително високо одобрение до последния момент на управлението си, но не успя да компенсира печално ниската популярност на едноименната си партия.

След проекта проект

Въпреки че кандидатурата на Кунева е съвсем прясна, около нея започват да се формират първите интриги, високи очаквания и задкулисни игри. В които тя самата не участва непременно.

Сред бившите политици от НДСВ упорито се говори, че евентуален успех на Кунева би помогнал за ребрандиране на партията. "Името ще се върти около либерално-демократична", каза един от тях. Версията е, че кампанията на Кунева ще изведе на преден план "по-доброто" НДСВ, като лявото крило и старите кадри около Сакскобургготски ще бъдат отстранени. Друга част обаче са скептични. "НДСВ вече е изчерпан проект", казва бившият депутат и бивш председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в предишния парламент Минчо Спасов.

Факт е, че в инициативния комитет на Кунева участват само хора от НДСВ като Спасов или Огнян Герджиков, които са по-скоро безспорни. Присъствието на фигури от царската партия Кунева оправда с факта, че това са хора, с които е работила дълги години. "Не съм хамелеон", каза тя. Но НДСВ политиците се броят на пръсти.

Това ражда другата теза, че дългосрочният план изобщо не е НДСВ, а създаването на по-широко политическо обединение. Самата Кунева казва, че целта не е просто президентският пост, а по-голяма идея за промяна към добро. Тя би могла да стане ракета носител на подобно движение, стига, разбира се, зад гърба си да има достатъчно силни ускорители. Един от тях беше Даниел Вълчев, бившият министър на образованието на кабинета "Станишев" и бивш депутат от НДСВ. В няколко свои изявления малко преди официалното обявяване на кандидатурата на Кунева за президент той намекна, че не му е чужда подобна идея, и даде да се разбере, че ще бъде едно от основните лица в кандидатпрезидентската кампания на бившия еврокомисар. При представянето на номинацията в понеделник името на Вълчев фигурираше сред членовете на инициативния комитет, но той не присъства в залата. Обяснението на хора от широкото обкръжение на Кунева е, че точно слуховете за евентуално намерение на Вълчев да подготви създаването на нов политически проект е причина за охладняване на отношенията между двамата. "Даниел беше в чужбина, затова не присъства на представянето", опровергава слуховете Кунева. "Със сигурност ще участва в създаването на образователната ни платформа", допълни бившият еврокомисар.

Моментна снимка на кампанията

Кампанията започва оптимистично за Кунева, поне що се отнася до основните конкуренти. Първо стана ясно, че основната надежда на социалистите за избираем кандидат – Стефан Данаилов, няма особено желание да участва. "Човек трябва да е мотивиран, за да извърши едно дело. На мен ми липсва мотивацията да бъда президент", каза майор Деянов (Димитър Касабов за по-младото поколение). Лидерът на БСП Сергей Станишев, с когото Кунева се разбираше добре в рамките на тройната коалиция, пък я одобри като кандидат и засили слуховете за разделението сред социалистите дали да я подкрепят или не.

Два дни след официалната номинация на Кунева Бойко Борисов влезе в диалог със себе си за това дали е важен президентският пост за ГЕРБ. В четвъртък сутринта премиерът обясни, че "той ни е в повече". Няколко часа по-късно се поправи, че постът не бил важен за него лично, но ГЕРБ ще положи всички усилия да излъчи достоен кандидат. Соченият за избраник на Борисов министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев обаче не дава знак, че е ентусиазиран от идеята.

В същото време кандидатът на "Синята коалиция" тепърва ще трябва да набира популярност, за да се види дали може да излезе от позицията на петото колело. 

Ахмед Доган, чиито твърди гласове могат да решат вота за държавен глава на втори тур, също е в позиция на изчакване, но със сигурност се знае, че няма да застане зад Меглена Кунева. "Тя не е моят кандидат. Не може да бъде и либералният кандидат", били думите на лидера на ДПС при среща с хора от ръководството на НДСВ. Другата опция на Доган е да издигне собствен кандидат и на балотажа да реши кого да подкрепи в зависимост от ситуацията. В НДСВ го подозират в задкулисни договорки с ГЕРБ.

На този фон кандидатурата на Кунева от трети играч в президентската схема започна да се превръща във фаворит. Организацията на екипа й засега е доста плаваща, за да се съди за посоката, в която ще поеме кампанията й. Публичното лице при представянето й беше режисьорът Иглика Трифонова, която е личен приятел с бившия комисар от много години. Другата фигура е Борислав Цеков, бивш депутат от "Новото време" и шеф на Института за модерна политика. Чрез неговия институт се осъществяваше обиколката на Кунева из страната и срещата й с граждани в последните няколко месеца. В кампанията институтът ще работи като стратегически щаб.

Самата Кунева каза, че йерархично Цеков стои начело на стратегическия й екип, но "още няма такива структури, за каквито се говори". Като председател на предизборния щаб на Кунева обаче се сочи бившият зам.-министър на държавната администрация Мария Дивизиева. Близката на Николай Василев юристка сега е в неговия инвестиционен фонд "Експат капитал". Оттам идва и още един от учредителите на инициативния комитет - адвокатът Иван Тодоров.

Кунева си пожела финансирането на кампанията й да наподобява това на Барак Обама през 2008 г. "Бих искала да имам много на брой малки дарения", каза тя. Това досега в България никога не се е случвало, не че някой е опитал. Финансирането на кампаниите става с официални дарения, които никога не достигат до реалните разходи (които в отчетите пред Сметната палата са нереално ниски).

Опит в България обаче вече има. Кампаниите за SMS дарения при различни благотворителни кампании набираха немалко средства. При политическа кампания те едва ли ще достигнат тези обеми, но пътят поне е трасиран. Засега хора, които имат наблюдения от обкръжението на Кунева, твърдят, че там няма много пари. И че дори част от разходите се финансират лично от бившия еврокомисар.

И оттук насетне

Първата стъпка на Кунева е да представи платформата си, което ще стане в близките дни. Тя щяла да бъде "с отворен код", като в нея участват много експерти. По-важното обаче е кой ще бъде нейният същински противник. Бойко Борисов в последната седмица вече започна да става съвсем категоричен, че няма да се кандидатира - "ще си изкарам тази мандат и още половин, и тогава". Това, разбира се, едва ли може да бъде окончателното мнение на премиера, който има навика да го променя кардинално в рамките на няколко часа. "Аз съм престанал да губя сиви клетки и да разсъждавам върху това какво говори Бойко Борисов – по-важно е какво прави", коментира по този повод пред агенция "Фокус" социологът Живко Георгиев. Ако Борисов прецени в следващите няколко месеца, че вълната срещу управлението на ГЕРБ се засили, нищо чудно той да промени решението и да се впусне в кампанията за президентството.

Другият съществен момент за бившия еврокомисар ще бъде да превърне положителното отношение към себе си в реален политически капитал. Кунева се ползва от ефекта на външния министър - той не повишава данъците, но пък се среща с важни хора, което винаги качва популярността. Бившият премиер Иван Костов заяви, че "кандидатурата на Меглена Кунева за президентските избори не заслужава много внимание, ако не бъде подкрепена от парламентарно представени партии". В нейния случай това не е точно така, тъй като е в общественото полезрение вече десет години и сегашното и одобрение от 34% според "Алфа рисърч" едва ли се дължи само на лустро. 

Но най-важният въпрос остава - може ли да има гражданска кандидатура. Въпреки съмненията практиката в последните години показва, че това е единствената движеща сила в политиката. Засега обаче обществената енергия се окупира от лидерски формации. Кунева не изглежда да иска да е този тип лидер, който да повлече народните маси. В следващите няколко месеца тя трябва да покаже дали има друг вариант.

62 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    malkatapizza avatar :-|
    Малката Пица
    • - 82
    • + 56

    Кунева е за предпочитане пред Борисов, или друг кандидата на ГЕРБ.
    Президента и без това няма много реална власт, нека поне да има някаква алтернатива и критика към правителството.

    Ако случайно изберем Борисов за президнет трябва да се има впредвид, че избираме съдружник на мутри от 90-те години.
    Борисов е бил е бил съдружник в охранителния бизнес на Пашата и Маджо от СИК през 90-те години. Имал е и общ бизнес с Алексй Петров от Аполол& Болкан - също мутреска фирма от борческото време !

    Ето репортаж на Капитал за това как премиера на държава от ЕС се изявява като презаташе на коктейл на СИК, където брат Маргин изнася реч за "застрахователните" постижения на СИК !

    SIC духна свещичка под звуците на роял
    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1995/11/27/1045108_sic_duhna_sveshtichka_pod_zvucite_na_roial/

    Нередност?
  • 3
    kilgore avatar :-|
    kilgore
    • - 51
    • + 37

    Тази кандидатура е размиване на гласове.
    Всички знаят, че няма да спечели.
    Ще отклони гласове от синята коалиция, които бездруго са без шансове.
    Ще отклони гласове от ГЕРБ, които са с най-голям шанс.
    Ще отклони гласове от БСП, които се видя, че могат да печелят избори.
    НЯМА да отклони гласове само от Атака и те ще са втори на първи тур.

    Резултатът ще е, че който спечели първия тур(ГЕРБ, БСП) ще спечели и президентските избори, защото всички нормални хора ще гласуват против Болен Лидеров...

    Нередност?
  • 4
    nicks avatar :-|
    nicks
    • - 14
    • + 60

    Интересна държава е България имаме си пост на баш кибик - човек който уж е важен и много говори ама нищо не зависи от него...

    Нередност?
  • 5
    radoslavivanov avatar :-|
    radoslavivanov
    • - 19
    • + 67

    "Промяна на политическият пейзаж" - ако автора визира връщането на тройната коалиция под ръководната роля на ДС - така е.
    Гласувах за Кунева на последните избори за евродепутати и 2 години по-късно полза никаква.Отделно самата тя обикаля всички ДС телевизии.Отделно тя е съгласна нейното име да бъде свързвано със Симеон, Слави Трифонов и съответно всички техни "поддръжници".
    Каква промяна можем да очакваме?!

    Нередност?
  • 6
    1951 avatar :-?
    1951
    • - 74
    • + 38

    Кунева би била добър президент.
    Известно лице в Европа е и има добър международен престиж. Нещо с което не могат да се похвалят повечето други кандидати и потенциални кандидати.

    А иначе за намека в статията, че се подготвя следващия управленски проект - е па, време му е! И НДСВ, и Тройната коалиция, и ГЕРБ имат един мандат срок на годност. Изброите са лятото на 2013 г. Точно време да се създаде нов проект, който да обере гласовете на овцете, опа народа!

    Нередност?
  • 7
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 22
    • + 80

    В статията се усеща странна форма на подкрепа за Кунева, която има какво да крие в миналото си ;) Под така-наречената европейска визия се крие чиста ДС кандидатура, създадена с цел отклоняване на няколко процента... Точно вълк в овча кожа. Нека някой ми каже какви са тези големи нейни успехи, защото аз не мога да се сетя за нито един. Дано да не подлъже хората тя...
    "Лидерът на БСП Сергей Станишев, с когото Кунева се разбираше добре в рамките на тройната коалиция, пък я одобри като кандидат и засили слуховете за разделението сред социалистите дали да я подкрепят или не."
    Комунисти в дружба се познават...
    "Соченият за избраник на Борисов министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев обаче не дава знак, че е ентусиазиран от идеята."
    И дано остане така. За първи път от много години имаме поне един успешен министър в кабинета, който наистина върши работа без да се крие.
    И все пак президентският пост в България е без особено значение, по-скоро бих избрал кандидат, който не ми е неприятен за гледане 5 години. Кунева със сигурност е такава, Болен няма да го коментирам. Светослав Малинов е интересен кандидат, но прекалено неизвестен и неясен.

    Нередност?
  • 8
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 35
    • + 35

    На фона на известните досега и предполагаемите кандидат-презденти - милиционерът Цецо, шантавият Волен, неизбираемият Св. Малинов, или изборният карък Кадиев, М.Кунева е като бяла лястовица. Не вярвам на сценария, че тепърва ще издърпва НДСВ от нищото, до което то се докара. Място за нови "политически проекти" като че вече не остана. Колко шум се вдига за АБВ-то на Гоце, а то излезе умряло седмаче. Тепърва реаимация на царската мумия ще има същия ефект.
    Кунева и за мен не е цялата в бяло - далаверката с кандиатирането й за евродепутат и оттеглянето й по-късно, когато събра мажоритарния вот и го "предаде" на партията си ме подразни и разочарова, но съм склонен да го отдам на някаква форма на партийна лоялност.
    Не съм твърдо убеден, че тя е кандидатът, зад който заставам, но засега е най-приемливият.

    Нередност?
  • 9
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • - 21
    • + 33

    Кунева е скритият кандидат на четворната коалиция
    бсп, герб и дпс ще извадят нарочно слаби кандидати
    ндсв въобще няма да имат кандидат
    целта е кунева да стигне втори тур срещу сидеров или кандидата на сините, където бсп , герб и дпс да я подкрепят ,щото била по-добрата алтернатива

    нищо странно няма, връзката между тези четири партии е много силна, спомнете си и компира как беше избран депутат от ндсв и отказа, защото се видя, че ндсв губят позиции и ще трябва нов лидер, същото стана с кунева на евроизборите преди 2 години

    Нередност?
  • 10
    anihilator_jack avatar :-(
    anihilator_jack
    • - 25
    • + 51

    До коментар [#1] от "Малката Пица":

    Абе малко пицо, ние тука помним миналото на премиера слънце, но дори той е за предпочитане пред Пръмовица. Той поне не крие някогашните си бизнес партньорства, е верно лъже здраво за техният характер, докаго при Пръмовица няма нищо такова - чиста като сълзица видиш ли. Защо не я питат защо не е взела името на мъжа си? Защото е лесно да поемаш позитивите от това да бъдеш снаха на един от най-големите комунистически изверги, но за негативите требат топки, а тя няма нито в буквален нито пък в преносен смисъл. Добавяме и факта, че използва за пиедестал на своята кандидатура шоуто на бившия бард на ВИС-2 и картинката става съвсем жалка. А за царо и компания не е нужно да отварям дума. Ся остава и некоя щерка на Мирчо Спасов да изровят и аз ще се замисля сериозно да емигрирам в Тайван!

    Нередност?
Нов коментар