🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ветринска народна република: "Исторически парк" се въоръжава

След превземането на община Ветрино култът на Ивелин Михайлов създава свои силови институции, които да налагат ред в отцепената територия

Кадър от тренировка на "Български юнак" с демонстрация на "превземане на сграда"
Кадър от тренировка на "Български юнак" с демонстрация на "превземане на сграда"
Кадър от тренировка на "Български юнак" с демонстрация на "превземане на сграда"    ©  Telegram/Български юнак
Кадър от тренировка на "Български юнак" с демонстрация на "превземане на сграда"    ©  Telegram/Български юнак
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • След превземането на община Ветрино, култът на Ивелин Михайлов създава свои силови институции
  • Бивши членове на сектата, както сами я наричат, казват, че там се трупа оръжие
  • Паркът завзе властта в общината чрез имотни и изборни измами

Село Неофит Рилски е осеяно с камери, които следят всичко случващо се в него. Камерите не са на община Ветрино, в която се намира то. Те принадлежат на "Пазителите" - фирма, която на теория охранява "Исторически парк". На практика тя работи като частна полиция на територията на Неофит Рилски, а понякога и в съседни села.

През последната календарна година "Пазителите" са извършили поне два граждански ареста, докато патрулират с брандирани коли и налагат закона в общината. По закон охранителните фирми могат да се грижат само за реда в обектите, с които имат договор. Посланието е ясно. То личи и от сайта на община Ветрино - "Исторически парк" вече е самата община.

В същото време друга организация в общината, "Български юнак", провежда военно обучение на десетки хора. "Български юнак" се представя за спортен клуб, но дейността не изглежда особено спортно насочена. Членовете на "Български юнак", включително и лидерът на "Исторически парк" Ивелин Михайлов, ходят с военни униформи и нашивки. Тренировките им, описани във вестника на парка "Красиво Ветрино", включват "оцеляване в градска среда", както и "превземане на сграда и оттегляне с прикриващ огън към укритие".

"Пазителите" и "Български юнак" са видимата част от военизирането на парка. Невидимата е трупането на оръжие. Два отделни вътрешни източника на "Капитал" определят общността като секта - затворена група от хора със свои собствени правила и отричащи официалната държавна власт. Те добавят, че след началото на войната в Украйна през 2022 г. Ивелин Михайлов е изискал от всички членове да си изкарат разрешително за притежаване и носене на огнестрелно оръжие и заедно с това е започнало усилено закупуване на оръжие, високопроходими автомобили, техника за комуникации и военни камиони. Според тях целта е територията да бъде бранена, ако бъде поставена под риск.

Въоръжаването на групата около "Исторически парк" идва, след като през последното десетилетие тя буквално завладя община Ветрино. Първо чрез масирано изкупуване на земя и заселване на хора, включително и стотици издадени фиктивни постоянни и настоящи адреси, а впоследствие и чрез поемане на официалната власт в общината чрез партията на парка "Величие", в коалиция с местната организация на ГЕРБ. Изграждането на паравоенни формирования изглежда като логичната крайна стъпка в създаването на държава в държавата, която Михайлов и групата му разчитат, че ще се разпростира и в съседни общини като Вълчи дол и Провадия.

Тези развития би трябвало да притесняват множество институции в България. Паркът и сдружението около него изглеждат далечни и скрити от очите на мнозинството български граждани, но случващото се там е притеснително заради изземане на функциите на държавната и местната власт, а и местоположението му не е безопасно. Той се намира срещу магистрала "Хемус" и на няколко километра от летище "Варна". Михайлов често цитира опорни точки на руската пропаганда и след началото на войната се е активизирал в създаването на двете въоръжени организации. В близост до парка трябва да минава и вертикалният газов коридор, по който да тече газ от Гърция за България, Румъния и Украйна.

Интерес от страна на институции обаче няма. Срещу парка и неговия изпълнителен директор има подадени сигнали в прокуратурата, ГДБОП, ДАНС и НАП, но нито една от тях досега не е предприела публично оповестени действия. Комисията за финансов надзор (КФН) препрати казуса с продажбата на акции в парка към прокуратурата още през 2019 г., но прокуратурата във Варна е отказала на два пъти да образува дело и е приключила окончателно случая през 2022 г. Единствената институция, която със сигурност работи по случая, е Икономическа полиция. Там обаче разследването може да влезе в графата "вечно". Един бивш мениджър в дружествата около парка казва, че Икономическа полиция разследва Ивелин Михайлов "откакто се помня".

Членовете и поддръжниците на групата около парка твърдят, че той е обект от национално значение, който повдига българския дух и пречи на зловредно западно влияние върху обществото. Те посочват и, че село Неофит Рилски, където се намира паркът, е изцяло преобразено. Последното твърдение е безспорно вярно - през последното десетилетие цялото село е трансформирано в стила на парка. Инвестициите в завладените части от общината са приоритет и идват преди развитието на самия парк, който отдавна трябваше да бъде завършен, но не е. Вместо това около парка се строят десетки къщи и обществени сгради.

Тази трансформация е задвижена чрез Понци схема, при която физически лица теглят кредити от множество банки, след което предават парите в кеш на по-високостоящите в структурата. За да се изплащат кредитите и да се поддържат строежите, са нужни нови кредити. Финансовите отчети на фирмите около парка, включително и самото дружество "Исторически парк", не отговарят на обективната реалност и има основателни съмнения, че са фалшифицирани. Част от самия парк е незаконна (виж карето).

За да заключи това, "Капитал" се позовава на разговори с бивши членове на сектата и жители на Неофит Рилски; бивши мениджъри в парка; вътрешни документи, изпратени на редакцията; свидетелски показания от съдебни дела; информация от запитвания към институции; статистика за броя на регистрациите в община Ветрино; и публично достъпна информация. Бившите членове на парка пожелаха да запазят анонимност заради притеснения относно сигурността си. На въпрос защо не би говорил публично, един от тях коментира, че "ако вие бяхте видели толкова оръжие на едно място, и вие нямаше да искате да говорите".

"Капитал" изпрати въпроси към "Исторически парк" за този материал, но не получи отговори.

РДНСК: Само първият етап на парка е законен

Свидетелски показания по дело срещу "Исторически парк" повдигат въпроса дали всички постройки в туристическия атракцион имат нужните разрешителни. В хода на делото, водено от контрактора "Монтажи мрамор", Йонко Минчев, служител в "Исторически парк" заявява след въпроси на съда, че един от обектите в парка, мраморният храм "Кибела", няма акт 16.



Такъв не може да има, защото техническите лица, отговарящи за постройката в тракийски стил, са отказали да подпишат финален протокол, който да удостоверява нейната безопасност. В рамките на друго дело срещу парка става ясно, че съседна сграда, тракийският тюрзис, е построена върху блато със станция за изпомпване на вода, вследствие на което част от сградата е потънала с няколко сантиметра.

Според отговори от РДНСК-Варна, към запитване от "Капитал", "Исторически парк" има разрешение за ползване единствено на първия етап от парка - този, който бе открит през 2019 г., отговарящ за около една трета от целия парк. От отговорите може да се направи извод, че при откриването на 22 юни 2019 г. паркът е бил без разрешително за ползване. От всички останали части само вторият подетап има разрешително за строеж, но без право на ползване. Според РДНСК при проверка той е бил ограден с предпазна мрежа. Останалите подетапи нямат разрешително за строеж, въпреки че някои по-малки са вече изградени.

Юнаци и пазители

"Това е секта, 100% култ към личността. Ако има някакъв спор, неговият край е каквото Ивелин Михайлов отсъди. Ако питаш защо той постоянно си купува нови коли, а останалите работят без пари - обяснението е, че така може да прави повече добрини за по-кратко време", казва Георги* (името е сменено), бивш член на групата около парка, живял над половин година в село Неофит Рилски.

Според него фиксацията върху въоръжаване е започнала малко след началото на войната в Украйна. Михайлов, който публично изразява позиции в подкрепа на Русия и е сред организаторите на няколко инициативи против подкрепата на България за Украйна, е поискал от всички активни членове да преминат през курсове за ловджии, както и да си извадят разрешително за оръжие, под предлог че общността около парка трябва да е "силно подготвена група". През това време е започнало и по-засилено изкупуване на огнестрелни оръжия.

"Капитал" изпрати запитване към областната дирекция на МВР за въоръжението в парка, както и въпроси към прокуратурата по отношение на текущи разследвания, свързани с "Исторически парк". Според отговори от Областна дирекция на МВР, РУ-Провадия, към което се води общината, е издало общо 106 разрешителни за огнестрелно оръжие в последните две години. На територията на общината няма регистриран спортен или ловен клуб, членовете на който да могат да ползват оръжие. Според МВР, периодично се правят проверки за правилното съхранение на оръжията (обновен към 30.04).

Военизирането на общността около парка не се крие и новини с подобна насоченост се публикуват във вестника "Красиво Ветрино", който се издава от Михайлов. Според публикациите целта на спортния клуб "Български юнак" е "справяне при кризисни ситуации с цел оцеляване в градска среда и в дивата природа". През февруари е проведена и тренировка, водена от британеца Даниел Ханеком, който е представен като наемник и ветеран от войните в Ирак и Афганистан. Спортната програма на "Български юнак" включва "демонстрации за атака и превземане на сграда и оттегляне с прикриващ огън към укритие". В някои учения участват и деца.

Основното лице на групата е Дарин Георгиев, който също твърди, че е работил като наемник в Ирак и Афганистан. Георгиев е кандидат за народен представител от БНО на изборите през април 2023 г.

Ако "Български юнак" носи някои характеристики на паравоенна организация, друго дружество - "Пазителите", прилича на частна полиция. "Пазителите" е лицензирана охранителна фирма, която според отговори на ОДМВР-Варна към "Капитал" има договор за охрана с "Исторически парк". Тези правомощия са разширени отвъд границите на туристическия обект. "Пазителите" правят патрули, граждански арести и дори следят за превишена скорост "на око".

От ОДМВР-Варна твърдят в отговори към "Капитал", че няма сигнали по отношение на дейността на "Пазителите". Според документи, видени от "Капитал", това твърдение не е вярно. В районното полицейско управление в Провадия, към което попада и община Ветрино, има най-малко два сигнала за незаконни граждански арести от страна на "Пазителите". В единия случай има и упражнено насилие. В другия е заведена преписка срещу Румен Янков, приближен до Михайлов. И в двата случая местната полиция заема страната на "Пазителите". Според жители има и други сигнали, както и случаи, при които засегнатите не са се обръщали към местната полиция, заради враждебно отношение.

Причините районната полиция да бъде благосклонна към частната полиция на парка, са две. Първата е, че районното управление в Провадия, според отговори на ОДМВР-Варна, разполага с едва трима полицаи, които са на терен. Те трябва да отговарят за две общини с общо население от над 25 хил. души. Втората причина е, че местните полицаи симпатизират на Михайлов и парка.

Великото преселение на община Ветрино

Община Ветрино е малка част от Варненска област - 10 населени места с общо около 5 хил. души население. Формалният център на властта е кметството във Ветрино, но ако влезете на сайта ѝ, ще откриете, че над всичко останало доминират снимките на парка.

Реалната власт се упражнява на около километър от самия парк. Имението на Михайлов, което представлява огромна къща с няколко крила, е мястото, в което се вземат решенията в общината, разказват бивши членове. Интериорът вътре е изпълнен със статуетки и огромни картини, изобразяващи Михайлов като участник в исторически събития.

Групата около парка изкупи още преди време село Неофит Рилски, както и имоти в съседни села. Именно масовото изкупуване на имоти позволява на "Исторически парк" да бъде реалната власт в общината. То започва още преди отварянето на парка през 2019 г. Подобно на повечето бизнес владения на Михайлов, много от имотите не се водят на негово име. Една част от тях са на името на Вася Михайлова, съпругата му, с която са във фиктивен развод от 2015 г.

По документи Михайлова е един от най-имотните граждани на България - досието ѝ в имотния регистър надхвърля 107 страници. С почти същата дължина е и досието на друг приближен на парка - Драгийчо Ангелов, който от края на 2023 г. е и общински съветник от партията на парка "Величие". Още стотици имоти, включително и продадени обществени сгради, са в ръцете на парка, като извън Неофит Рилски има и изкупени земи в съседни села - най-много в село Невша и общинския център село Ветрино.

Една част от имотите са придобити чрез констативни нотариални актове. В този случай се прави обстоятелствена проверка, която изисква свидетели, че хора владеят даден имот повече от десет години. Това повдига съмнения, защото преди десетилетие паркът не съществува. "Капитал" поиска от Агенцията по вписвания справка за броя имоти, придобити чрез обстоятелствена проверка, година по година, за периода от 2013 до 2023 г. Според предоставената информация през последните десет години по този начин са придобити над 1100 имота, при под 5 хил. души население на общината.

В годините след началото на изграждането на парка се забелязва драстичен скок на придобиванията на имоти чрез обстоятелствена проверка - през 2015 г. те са 72, през 2018 г. - 140 и през 2021 г. - 132. Най-високата точка е 2023 г., когато по този начин са придобити 210 имота.

Поне 13 от тези имоти са доказано придобити от членове на групата около парка. Шест имота са придобити с обстоятелствена проверка от Илия Илиев на 10 октомври 2018 г. В същия ден той продава и шестте на Вася Михайлова. Това изисква много стройна институционална организация, при която в един и същи ден трябва да бъде съставен констативен нотариален акт, сделката да бъде вписана, имотът да бъде предеклариран, да бъде издадена нова данъчна оценка, нова скица и схема на имота, след което да бъде изповядана втора сделка пред нотариус.

През 2019 г. Петко Кукалов придобива два имота, които след това продава на Нурай Юсеинов, служител на Михайлов, и Вася Михайлова. Други пет имота са придобити през 2021 г. по този начин от Йордан Йорданов, който след това ги продава на дружеството "Задружно", еднолична собственост на Ивелин Михайлов.

Причината хората около Михайлов да могат да придобиват толкова бързо имоти е, че цялата община работи в тяхна полза. Според източници и работили с парка пример за това е главният архитект на общината Николай Куцаров. В дела срещу парка Куцаров е посочен за главен архитект на самия парк, при това от Христо Христов, технически ръководител в "Исторически парк". Кореспонденция между контрактори и Куцаров, видяна от "Капитал", също сочи за активна негова работа по парка. Пред "Капитал" Куцаров отрече да е главен архитект на парка. "Ако съм им помагал, то е било с контрол и проверки. Често съм им давал акъл, защото съм действащ проектант", коментира Куцаров.

Официално Куцаров не се води главен архитект на парка, като вместо него документите се подписват от друго официално лице от съседна община - Александър Тричков, доскоро главен архитект на община Аврен. Според закона главните архитекти на общини нямат право да работят за частни проекти.

Изтекли вътрешни документи показват детайлна бюрокрация с колко имоти и къде разполага паркът, както и колко хора могат да бъдат записани, че живеят на един адрес. Смяната на настоящ или постоянен адрес е едно от първите неща, които всеки от членовете трябва да направи. Целта - да може да гласува на всички видове избори, парламентарни и местни. Затова са подготвени и предварително попълнени документи за смяна на адрес, както и бланки за гласуване по настоящ адрес. Примерните бланки са подписани от името на Анка Христова, която е сред приближените лица на Михайлов.

Според вътрешните документи, които са актуални към средата на 2023 г., паркът разполага със 120 имота, на които може да регистрира хора. На тези адреси са регистрирани общо 1087 души, но някои от тях са деца, а други са били дерегистрирани. За всеки от хората има отговорник, който да придвижи регистрацията му. Документацията е подробна и пълна с бележки. Срещу имената на множество от хората например е записано, че "ще подкрепят когото трябва".

"Капитал" успя да потвърди автентичността на списъка освен чрез източниците си и чрез обаждания на представителен брой хора от списъка, в който има и мобилни номера.

Почти никой от записаните хора не живее наистина в село Неофит Рилски, Невша, Доброплодно или Момчилово, където са регистрирани. Тяхната регистрация обаче позволи на "Величие", партията на парка, да спечели убедително местните избори за общински съвет през 2023 г. В момента партията държи половината от общинския съвет. Формално председател на общинския съвет е представител на ГЕРБ, каквито са и кметовете на селото и общината, след като бяха подкрепени от "Величие". В изтеклите документи, освен за местните избори, има и бланки за всички парламентарни избори от 2021 г. насам. На всички от тези избори в Неофит Рилски печели ГЕРБ, най-често със значителен брой преференции за Славена Точева.

При около 1000 души, регистрирани по този начин, и общо 4600 жители на общината при последното преброяване, това вероятно е най-голямата организирана изборна манипулация в пропорционално отношение на територията на България.

Руските следи

През 2023 г. TikTok каналът "Как да оправим България" пуска видеа с цел набирането на бойци за частната руска войска "Вагнер", малко преди тя да се вдигне на бунт срещу властта в Москва. Текстовете, съпътстващи видеото, са "Братушките дадоха 200 000 жертви за нас, сега е наш ред да помогнем на тях". Михайлов отрича да има общо с канала, който носи името на една от видео поредиците му и в него се публикуват само негови видеа. Линкът в описанието му е към сайта на "Исторически парк", каквато е и профилната снимка. В момента каналът е изтрит.

"Ивелин ни е казвал открито, че ако има война, би се бил в полза на Русия", казва Петър* (името е сменено), бивш високопоставен представител на парка. Изказванията на Михайлов и активността му в социалните мрежи не са единствените, които го свързват с Русия. "Исторически парк" има поне две активни партньорски организации в Русия, както и няколко партньорства, които вече не се споменават на сайта на парка.

Отбелязаните и в момента организации са компанията за художествени материали "Невская палитра" и държавния музей в Елабуга, Татарстан. Тези, които са премахнати от сайта, по информация на "Капитал" малко след началото на войната, са руският комплекс "Камчия" (собственост на град Москва), съюзът на художниците на Русия, вестник "Русия днес", както и "Россотрудничество", по времето, когато начело на организацията е Елеонора Митрофанова, в момента посланик на Русия в България. След началото на войната Михайлов започва да гостува и на официални събития на руското посолство, като ги документира в Telegram канала си.

Финансовото изражение на тези партньорства е неясно и не може да бъде проследено заради финансовите отчети на парка, за които има основателни съмнения, че са фалшифицирани. През 2022 г. Ивелин Михайлов казва, че става дума за "боички за рисуване", което вероятно се отнася за партньорството с компанията "Невская палитра".

Според бивши жители на Неофит Рилски в него за известно време е живял Денис Сергеев, бивш руски шампион по бокс. Сергеев е бивш съпруг на Стефка Стоименова, която от своя страна е била женена за Веселин Стоименов, един от наследниците на групата от фирми около ВИС-2. През 2016 г. Стоименов е убит в София. Впоследствие Стоименова става акционер в "Исторически парк", което е документирано и във видеа с Ивелин Михайлов. Във вътрешни документи на парка тя е споменавана като негова близка. Стоименова почива през 2022 г. и е наследена от Сергеев, с когото сключва брак след смъртта на първия си съпруг.

Каква в крайна сметка е целта

Бивши членове разказват, че целта на въоръжаването най-вероятно е общността около парка да бъде отбранявана, ако това някога се наложи. Същата е и причината за завземането на властта в общината. В миналото Михайлов неколкократно е обяснявал свои действия на приближени с аргумента "ако вляза в затвора". Това е аргументът почти всички негови имоти да са на името на жена му, както и причината да са във фиктивен развод. По документи тя е мажоритарен собственик и на консултантската му компания "Тогедър".

Формално Михайлов не е собственик дори на самия парк - тази роля изпълнява адвокатът му Анатоли Савов, който е и адвокат по делата срещу дружеството. Документално Михайлов не е и лидер на партията "Величие", която официално обяви, че ще се яви на национални и европейски избори през юни.

Междувременно българската държава може внезапно да осъзнае, че няма власт над една от общините си. В края на март "Булгартрансгаз" пусна търг за 586 млн. лв., с които да бъде изграден т. нар. "Вертикален газов коридор". Той трябва да свързва Гърция, България, Унгария, Словакия, Румъния Молдова и Украйна. Той е особено важен за последните три страни, защото би позволил доставки на газ, без да минават през Русия, както и енергийна независимост на базите на НАТО в региона. Този коридор обаче трябва да минава през община Ветрино и на броени километри от самия парк, а както Михайлов вече е показвал, мобилизацията на местните срещу проект, който той не харесва, е лесна работа.

Дори и без да застрашава ключов национален проект, въоръжаването на групата около парка би трябвало да притеснява българската държава. "Исторически парк" прилича на американските секти от втората половина на ХХ век като Уейко, Джоунстаун и най-вече Раджнийшпурам. Нито една от тези истории не завършва по добър начин. Има очевиден риск с група, която се въоръжава и която очевидно не приема властта в България за легитимна (съдейки и по публикации в телеграм групите).

До този момент българската държава е показала, че такива групи в страната не я притесняват. В края на 2022 г. прокуратурата започна да разследва паравоенната организация "Шипка", която прави "тактически занятия" сходни на тези на "Български юнак", но през януари 2024 г. прекрати проверката.

"Исторически парк" е по-различен случай, защото в него има два много важни елемента - култ към личността и финансови измами. За своите последователи организацията може да бъде всичко, дори взаимоизключващи се неща: паркът е едновременно и частен туристически атракцион, и "национален обект", който спасява България; Михайлов е едновременно милионер и вожд, но заедно с това и човек от народа; групата около парка е едновременно репресирана от проверки, но и закриляна от местните власти.

Според Ивелин Михайлов "нашите бойци" трябва да вземат закона в свои ръце, защото институциите в България не работят и законът не се налага. В това отношение Михайлов е прав. Парадоксът е, че именно слабите институции и липсата на законност позволяват на него и общността му да завладеят една цяла територия. Въпросът е дали в един момент институциите все пак ще съзрат опасността сектата да прерасне в откровен сепаратизъм, а община Ветрино и съседните общини - във Ветринска народна република.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nik666 avatar :-|
    Strygalldwir
    • - 3
    • + 31

    Не бе, изобщо не са национални предатели.

    Нередност?
  • 2
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 5
    • + 23

    Няма как да се притеснявам от тези нещастници. Притеснява ме друго, че вече 80 години тази територия се управлява от комунистически отрепки. Че излъгаха малкото останали нормални хора, че е дошла демокрация, а същност комунистическите злодеи управляват и ЗАВИНАГИ ще ни управляват. Притеснява ме факта, че поне 70 процента от олигофрените населяващи тези географски ширини са готови за 1 грош да слугуват на тези тирани. Притеснявам се, че завинаги ще си останем роби на комунизъмА.

    Нередност?
  • 4
    juliano95 avatar :-?
    Julian Mall
    • - 30
    • + 4

    Лелей голямо разследване голяма работа, Ристе Грозев не може да ви стъпи на малкият пръст. А какво стана с другата разкрита паравоенна проруска организация готвеща въоръжен преврат за присъединяване към Евразийският съюз. Автоматите им истински ли бяха или пластмасови?

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 34

    А ДАНС се занимава с документите около излизането на Кирил Петков от една НПО - въпрос от национална сигурност!

    Нередност?
  • 6
    zstoykov avatar :-|
    Zhivko Stoykov
    • - 1
    • + 15

    Софийската държава не с еинтересува от територии отвъд СОП.

    Нередност?
  • 7
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 3
    • + 35

    Изключително притеснително звучи всичко това. Първо бяха финансовоте измами, после окупирането на местната власт, а сега вече се говори и за организирано купуване на оръжие.

    Бездействието на властта ще има последствия. Само се чудя кой пази такива отрепки. А това, че в местната полиция дори се възхищават на измамника Михайлов говори много.

    Нередност?
  • 10
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 13
    • + 8

    Хи хи някой явно е много недоволен, че там няма да има поредните перки...

    Нередност?
Нов коментар