Партия "Величие": политическото лице на "Исторически парк"

Ивелин Михайлов основава собствена партия с името "Величие", която ще се бори с "Възраждане" за сходен електорат

Ако се съди по инициативите на Ивелин Михайлов, неговата партия ще има сходни виждания с тези на президента Румен Радев
Ако се съди по инициативите на Ивелин Михайлов, неговата партия ще има сходни виждания с тези на президента Румен Радев
Ако се съди по инициативите на Ивелин Михайлов, неговата партия ще има сходни виждания с тези на президента Румен Радев    ©  Президентство на Република България
Ако се съди по инициативите на Ивелин Михайлов, неговата партия ще има сходни виждания с тези на президента Румен Радев    ©  Президентство на Република България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Ивелин Михайлов от "Исторически парк" основава собствена партия с името "Величие".
  • Тя ще покрива сходен електорат с този на "Възраждане".
  • Въпросът е дали тя ще се стреми към национално представителство, или ще работи само на местно ниво.

Когато на 25 март Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на "Исторически парк" край Варна, обяви учредяването на партия с името "Величие", това не изненада нито един човек, следил изявите му през последните пет години. И самият Михайлов, и поддръжниците му, и кръгът от фирми и фондации около "Исторически парк" винаги са били с политическа насоченост, а след началото на войната в Украйна и съпротивата срещу опита във Ветрино да бъде добивана вятърна енергия политиката се превърна в основното ястие, а не гарнитурата.

Това, което бе изненадващо, бе тишината, с която се случи всичко. Обичайно изявите на Михайлов са публични, чрез излъчвания на живо и снимки, разпространени през различните страници и групи, свързани с него. В случая обявяването на "Величие" бе направено на паркинга пред "Исторически парк", но много бързо всички снимки и видеа от деня, с малко изключения, бяха изтрити. Информация за партията е практически невъзможна за намиране в интернет, но на 20 юли Софийски градски съд обяви, че ще реши до две седмици за регистрацията на партията.

Какво е "Исторически парк"?

"Исторически парк" е по същество увеселителен атракцион, който се намира в село Неофит Рилски, на около 40 км от Варна. Паркът бе отворен през 2019 г., като преди това се финансираше чрез продажба на акции на черно - вече издадени акции с номинал 1 лв. се продаваха на ръка за цени, достигащи 250 лв., като така се заобикаляше контрола на КФН, а парите от продажбата на акции отиваха във физически лица. Акциите се продаваха с обещание за годишни дивиденти, но при изпълнение на бизнес план с 500 хил. посетители годишно. Впоследствие паркът се разрасна и хората около него изкупиха почти цялата земя и сгради в селото, като изградиха къщи за гости, розариуми, конни бази и др. Според изпълнителния директор Ивелин Михайлов още през 2019 г. в проекта са инвестирани 60 млн. лв., но във финансовите отчети на дружеството приходите са скромни. Според последния отчет на компанията от 2021 г., приходите за периода са 846 хил. лв., а загубата - 852 хил. лв.

Предишни статии по темата можете да прочетете тук:



Ролята на "Величие" в българската политика е неясна. От една страна, тя ще бъде сходна с "Възраждане" и може да се превърне в поредно прокси на президента Румен Радев в опитите му да влияе на външната политика на страната. Най-големият въпрос обаче е дали тя ще бъде партия с национално покритие, или просто такава, която да официализира превземането на община Ветрино от страна на Михайлов и "Исторически парк".

В случай че изборът все пак е с национално покритие, "Величие" може да отнеме част от електората на "Възраждане", но е малко вероятно дори да се доближи до популярността на партията на Костадин Костадинов. Михайлов, който отказа да отговори на въпроси, изпратени във връзка с партията, вероятно ще разчита на засилена интернет кампания, каквато на практика води от години насам.

"Възраждане" 2, но не точно

На пръв поглед "Величие" ще бъде най-близка до "Възраждане". Не само като тези и име, но и като подход. Основаната от Михайлов група "Свободна и мирна България", която има 30 хил. членове във Facebook и 6 хил. в Telegram, организира протести от началото на войната в Украйна насам. Михайлов беше разочарован за кратко през есента, когато нямаше никакъв отпор при вземането на решението за изпращане на оръжие към Украйна, но от април е част от обществения съвет към инициативния комитет на "Референдум за мир и суверенитет". Той събира подписи за организиране на референдум с шест включени въпроса по него, всичките по отношение на външната политика в страната и промени в правилата за провеждане на референдуми.

Според закона за прякото участие на гражданите в държавната власт срокът за събиране на подписи е три месеца, което предполага скоро от инициативния комитет да обявят финалната събрана бройка.

Михайлов и Костадинов имат и съвсем лична връзка, като според препоръка на Костадинов на сайта на Михайлов двамата се познават от 2017 г. Фондацията на Михайлов "Въздигане" издава някои от книгите на Костадинов. Това повдига и въпроса дали двете партии няма да канибализират общия си електорат, както и съответно дали това не би било причина "Величие" да не участва на национални, а само на местни избори.

Някои от инициативите на "Възраждане" обаче могат да се окажат, макар и по комичен начин, в разрез с дейността на Михайлов. Така например, ако бъде приет законът за чуждестранните агенти, предлаган от Костадинов, то "Исторически парк" вероятно ще попадне под ударите му. Според законопроекта всеки, който взима над 1000 долара от чуждестранна организация не през търговска дейност, трябва да се регистрира като чуждестранен агент. "Исторически парк" има партньорство с три руски организации - компанията "Невская Палитра", музея в Йелабург и комплекса в Камчия, като според Михайлов те даряват "боички" и други инструменти за рисуване на парка. Финансовото измерение на помощта от организациите не е ясна.

На местно ниво: с ГЕРБ и който дойде

Може би най-очевидната цел пред "Величие" ще бъде спечелването на местните избори в община Ветрино, където се намира "Исторически парк". Въпреки че местната власт подкрепя парка и Михайлов в почти всичките им начинания, без по официални данни да получава данък от туризъм, защото паркът не е обявен за туристически обект, в някои случаи е имало напрежение между двете страни.

Във Ветрино в момента Михайлов работи с кмет от ГЕРБ, Димитър Димитров, и общински съвет, доминиран също от ГЕРБ. На следващите избори там резултатите могат да изглеждат по по-различен начин. Според данни от ГРАО само в село Неофит Рилски от последните избори насам са се появили над 600 нови регистрации по настоящ адрес, като може да се направи аргументирано предположение, че голяма част от тях са свързани с "Исторически парк". За сравнение - общият брой на гласувалите в общината на последните местни избори е около 2200 души.

Политическо превземане на една от най-малките общини в България вероятно звучи като екзотична и не особено впечатляваща цел, но случващото се в близост до Варна има значение, защото дори в момента тя е близо до превръщането си в частен анклав.

Една от местните идеи, за които вече има опити да се превърнат в национална кампания, е срещу вятърната енергия. Тази битка на Михайлов тръгна от желанието му да не допусне изграждането на проекта за най-голямата вятърна централа в страната на компанията "Добротич уинд" в община Ветрино, който в крайна сметка беше спрян с помощта на общинския съвет. През април Михайлов организира пресконференция в София, на която представи книга комикс "Цената на вятъра", написана от французойката Сиу Берже, в опит да се разпространи на национално ниво тезата, че вятърната енергия е опасна.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 2
    • + 14

    Светът е голям и руски мекерета дебнат отвсякъде! И разни фараони, дето в уредена страна ще гният по затворите… Поздрави на крадците и модерните мутри, все същите общо взето са си, само убийствата леко намаляха, но това заради натиск от Европа

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 16
    • + 8

    Хахахаха, за това ли извадихте темата за Историческия парк от фризера? Аз си мислех, че щото е лято и няма протести да се насърчават. В политиката и лобизма няма случайни неща, ей. Но поздравления за автора, че е споменал ВЕИ интересите, сега остава да кажа и на кои групи са.

    От "Историческия парк" явно надушват, че лобито им в ГЕРБ май ще падне, покрай сглобката от ИКЕА от магазина на Козяк. И сега са решили да си затвърдят позициите. Та това е цялата история, Радев май е за цвят, както в материала, така и в идеята зад партията.

    Нередност?
  • 4
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 3
    • + 6

    Руски боклуци, които искат да подарят България на Кремъл, вече станаха традиция в тази клета наша държава. За съжаление, шараните, които се ловят на тяхната въдица, също.

    Нередност?
Нов коментар