🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кандидатите за (евро) депутати: Познати лица и някои изненади

Крайният срок за регистрация на листите за депутати в българския и европейския парламент приключи във вторник

Кандидатите за (евро) депутати: Познати лица и някои изненади
Кандидатите за (евро) депутати: Познати лица и някои изненади
   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ГЕРБ пак залага на дългогодишните си евродепутати, но има две изненади
  • Евролистата на ДПС води съпредседателят Джевдет Чакъров, Елена Йончева е на пето място
  • И челните позиции в листите могат да бъдат разместени с над 5% преференции

Познати лица със сериозен стаж в парламента, вътрешнопартийни размествания във водаческите места в листите, изненадващи трансфери на кандидати за депутати и евродепутати от една формация в друга и поставяне на избираеми позиции на нови хора - така изглеждат листите на основните партии, които ще се борят отново за депутатски места в българския и европейския парламент на изборите на 9 юни. За участие в двата вида избори са се регистрирали общо 23 партии и 11 коалиции като само една формация - на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов "Републиканци за България", се е отказала да издига кандидати за евродепутати и се е регистрирала само за вота за Народно събрание. Във вторник обаче от формацията на Цветанов обявиха, че се отказват и от участие в парламентарните избори. Само в изборите за Народно събрание ще участва и коалицията "Неутрална България", в която влизат няколко комунистически и русофилски партии.

Изненадите в листите за евроизборите

За вота за Европейски парламент (ЕП) ГЕРБ основно отново залага на дългогодишните си евродепутати - Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел, които са поставени съответно от второ до пето място. Изненадите в листата на ГЕРБ обаче са две. Едната е водаческото място в нея на бившия председател на парламента Росен Желязков. А другата е, че от листата отсъстват бившият еврокомисар и вицепремиер от ротационното правителство Мария Габриел и настоящият еврокомисар Илиана Иванова. Неофициално от ГЕРБ обясняват, че двете не са пожелали да участват в евроизборите - Габриел, защото е огорчена от неслучилата се ротация, при която тя щеше да стане премиер в общото правителство между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП - ДБ), а Иванова, защото се надявала да бъде предложена отново за еврокомисарски пост след вота.

Освен начело на евролистата Желязков е водач и на листата на ГЕРБ за българския парламент в Благоевград и на този етап не е ясно кое депутатско място ще предпочете. При регистрацията на листата за ЕП във вторник Желязков заяви, че ще вземе решение след вота дали да отиде в Брюксел, или да остане в София. Другото обяснение на ГЕРБ за изненадващото му поставяне в листата е това, че той беше свален от председателския пост на Народното събрание с гласовете на депутатите от ПП - ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН малко преди депутатите да излязат в отпуска за изборите и по тази причина се ползвал с голяма популярност сред активистите и привържениците на ГЕРБ.

За евровота Желязков ще се изправи срещу водача на листата на ПП - ДБ Никола Минчев, който имаше същата съдба в предходния парламент, когато беше свален от председателския пост на Народното събрание с водещата роля на ГЕРБ и ролята му на жертва също го направи популярен сред избирателите на коалицията. Втори след него е Стефан Тафров от "Да, България", а на трето и четвърто място са поставени Даниел Лорер и Деница Симеонова от ПП. Настоящият евродепутат от ДСБ Радан Кънев е пети, а Христо Петров-Хазарта - шести. За ПП - ДБ е характерно, че избирателите им гласуват с преференции, което означава, че на вота листата може да бъде пренаредена.

Характерно за преференциалното гласуване на евровота е, че челните позиции в листата могат да бъдат разместени, ако някой от кандидатите получи над 5% от гласувалите за съответната формация. Другата особеност е, че за разлика от парламентарните и местните избори, където водачът на листата получава и гласовете без преференциален вот, при изборите за ЕП това не е така, което означава, че и водачът може да бъде изместен.

Изненади има и в листите за евроизборите на останалите парламентарно представени формации. На петата позиция в листата на ДПС е поставена настоящата евродепутатка от БСП Елена Йончева. Листата на движението се води от съпредседателя Джевдет Чакъров, а на втора, трета и четвърта позиция са поставени евродепутатите Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Танер Кабилов, син на бившия земеделски министър от правителството на тройната коалиция Нихат Кабил. В настоящия европарламент ДПС има трима евродепутати, което означава, че Йончева е поставена на граничното четвърто място, защото най-вероятно Чакъров ще се откаже от евродепутатското място и ще остане в българския парламент.

Изненадата в листата на "Възраждане" е втората позиция на радиоводещия от БНР Петър Волгин, който има шансове да стане евродепутат.

От настоящите евродепутати от БСП само Цветелина Пенкова има шанс да повтори мандата си в ЕП, защото останалите представители на социалистите не са в нея или се явяват с листата на други формации. Тя е трета в листата на социалистическата партия. Водач е Кристиян Вигенин, а втори е Румен Гечев. Двамата обаче са и водачи в листите за българския парламент, така че ако изберат да остават в София, Пенкова ще продължи работата си в Брюксел.

Евролистата на ИТН се оглавява от настоящия депутат Ивайло Вълчев. На този етап обаче не е ясно дали партията на Слави Трифонов ще има представител в ЕП, защото за разлика от българския парламент, където бариерата за влизане е 4%, то за ЕП тя е 5%.

Вътрешното разместване в листите на ГЕРБ

Две знакови за ГЕРБ лица от местната власт в София ще се кандидатират за депутати в Народното събрание. Това са бившата кметица на столицата Йорданка Фандъкова и бившият председател на столичния общински съвет и настоящ общински съветник Георги Георгиев. Първоначално името на Фандъкова се сочеше за водач на листата на ГЕРБ в 24-ти МИР-София, но при окончателната подредба тя заема втората позиция в листата в 25-и МИР непосредствено след Бойко Борисов. Георгиев пък е поставен начело на листата в столичния 23-ти МИР и на второ място в Пловдив след Борисов. Изтеглянето на Георгиев от столичния общински съвет в парламента се обяснява с разделението в групата общински съветници на ГЕРБ и това очевидно е начинът, по който то да се преодолее.

В останалите водачески места на ГЕРБ няма съществени изненади.

Заместниците на Борисов Даниел Митов и Томислав Дончев са отново начело на листите във Варна и Габрово. Деница Сачева води листата в Добрич, Екатерина Захариева - в Пазарджик, Георг Георгиев в Перник, Костадин Ангелов във Велико Търново, Росица Кирова - във Видин.

За разлика от предишните избори, когато беше начело само на листата на ГЕРБ в Хасково, сега Делян Добрев ще води и листата в Разград, която на предишните избори се водеше от настоящата конституционна съдийка Десислава Атанасова. След като не успяваше да стане депутат от Кърджали в последните няколко кратки парламента, Цвета Караянчева сега оглавява и листата на ГЕРБ в Пловдив - област, което ѝ гарантира място в новото Народно събрание. Лидерът на СДС Румен Христов, който в момента е депутат от 23-ти МИР-София, сега е поставен начело на листата в Монтана. Водач на листата в Бургас е настоящият депутат Жечо Станков.

Прави впечатление, че настоящият депутат Радомир Чолаков, който беше депутат от Пловдив, на тези избори не е включен в листите на ГЕРБ. Той беше председател на комисията по конституционни въпроси, но след критики към промените в конституцията (от сегашна гледна точка - напълно основателни) я напусна.

Любопитно е, че на избираемото второ място в листата на ГЕРБ в Смолян е поставен синът на бившия собственик на ФК "Левски" и адвокат Тодор Батков, който също се казва Тодор.

Вътрешнокоалиционни размествания и в ПП - ДБ

Размествания във водаческите места в листите в сравнение с предходните парламентарни избори има и в коалицията ПП - ДБ. Съпредседателят на ПП Кирил Петков ще води две листи. Освен в столичния 23-ти МИР, откъдето беше депутат, той сега е начело и на листата на обединението в Перник. Там преди това водач беше Бойко Рашков, който сега е поставен на второто място след Петков. Начело на две листи ще бъде и другият съпредседател на ПП Асен Василев. Той традиционно се кандидатира за депутат от Хасково, но за тези избори оглавява и листата на ПП - ДБ в Пловдив, след като Никола Минчев се кандидатира за евродепутат и не е включен в нито една листа за вота за български парламент. Бившият ротационен премиер Николай Денков също е начело на две листи - в Шумен и Бургас, където преди това се кандидатираше Костадин Бачийски. Той е лидер на партия "Средна европейска класа", която напусна коалицията ПП - ДБ и не се регистрира за участие в този вот.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов е начело на листата на коалицията в 24-ти МИР, а председателят на другата партия от "Демократична България" - ДСБ, Атанас Атанасов няма да води листа. Той е втори в 23-ти МИР София.

Впечатление прави, че бившият министър на икономиката Богдан Богданов, който досега не се е кандидатирал за депутат, сега е поставен за водач на две листи - в Плевен и в Пловдив-област. А заместникът му в икономическото министерство Ивайло Шотев оглавява листата на коалицията в Пазарджик. Бившият министър на регионалното развитие Андрей Цеков е поставен начело на листата в Благоевград и ще бъде втори в тази във Видин. Освен кандидат за евродепутат Христо Петров-Хазарта оглавява и листата на коалицията в 25-и МИР в София. Лорер също запазва водаческата си позиция във Варна, откъдето обикновено се кандидатира за депутат.

Бившата областна управителка на София Вяра Тодева, по време на чието управление беше демонтиран паметника на Съветската армия, е поставена на избираемото трето място в столичния 23-ти МИР и в още една софийска листа - в 24-ти МИР на осмо място. Лена Бориславова, която се отказа да бъде депутат в настоящия парламент е отново в листата на ПП-ДБ. Тя е втора в 24-ти МИР-София.

Настоящите депутати от ДБ Антоанета Цонева, Ивайло Мирчев и Александър Симидчиев също оглавяват листи, откъдето влязоха като депутати в настоящото Народно събрание - съответно Разград, Добрич и София-област. Настоящият депутат Илина Мутафчиева, която беше в парламента от квотата на "Зелено движение", но напусна партията, след като движението се отцепиха от ПП - ДБ и се явяват самостоятелно на вота, отново ще води листата на коалицията в Търговище. Сегашните депутати Явор Божанков, Искрен Арабаджиев и Мирослав Иванов са отново начело на листите съответно в Габрово, Ловеч и Ямбол. Отново на първото място в листата в Русе е икономистът Мартин Димитров.

Пеевски - в Кърджали и други изненади в листите на ДПС

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски ще води две листи. Досега традиционно той беше начело на листата в Благоевград, но на тези избори е водач и на листата в Кърджали, откъдето винаги се кандидатират лидерите на ДПС. Макар че е в листата за евродепутати, другият председател Джевдет Чакъров също е начело да две листи - в Разград и Силистра. Още един евродепутат - зам.-председателят на партията Искра Михайлова, също оглавява две листи за парламентарния вот - в Пазарджик и Перник. Досегашния евродепутат Атидже Вели, която не е поставена в листата за ЕП, е начело на листата на движението в Ловеч.

Депутатите Йордан Цонев, Филиз Хюсменова и Рамадан Аталай отново са начело на листите съответно във Велико Търново, Варна и Пловдив-област.

Впечатление правят две имена от челните позиции в листите на ДПС. Едното е на Хюсеин Хафъзов, който е поставен на първо място в листата в Сливен. Хафъзов напусна ДПС заедно с бившия лидер Лютви Местан и за завръщането му в ДПС се говореше още на предишните избори. Тогава обаче той не намери място в листите на движението. Другото интересно име е това на бившия депутат от СДС Иво Цанев, който оглавяваше Съвета по сигурността на Министерския съвет по времето на управлението на Иван Костов. Освен че се сдоби с партиен пост в ДПС, като оглави областната структура на движението в София-област, той е поставен в две листи, което му гарантира участие в следващия парламент. Цанев е начело на листата във Видин и втори в тази на софийска област.

Близки до Нинова в по две листи

Традиционно лидерът на БСП Корнелия Нинова води две листи - тази в столичния 25-и МИР и в Благоевград. Прави впечатление, че верните й кадри също са поставени начело на две листи. Борислав Гуцанов води листите на социалистите във Варна и Шумен, Атанас Зафиров в Хасково и във Велико Търново, Иван Ченчев в София област и Габрово, Георги Свиленски в Плевен и 24-ти МИР в София. Начело на две листи е и Драгомир Стойнев - в Пазарджик и Стара Загора.

Любопитно е, че на второто място в листата в 25-и МИР в София след Нинова е поставен бившият шеф на кабинета й от времето, когато тя беше министър на икономиката в правителството на Кирил Петков - Калоян Методиев.

В лидерските позиции в листите на ИТН няма съществени промени от предходните избори, освен включването в тях на лидера Слави Трифонов. Той заема първите места в партийните листи в 25-и МИР София и Плевен.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар