ГЕРБ внесе за гласуване правителство без съгласието на ПП - ДБ

Бойко Борисов се опитва да изиграе шумен политически спектакъл, за да избегне отговорността за предсрочни избори

Мария Габриел върна на президента папката с изпълнения мандат и прочете имената на предложените за министри
Мария Габриел върна на президента папката с изпълнения мандат и прочете имената на предложените за министри
Мария Габриел върна на президента папката с изпълнения мандат и прочете имената на предложените за министри    ©  Георги Кожухаров
Мария Габриел върна на президента папката с изпълнения мандат и прочете имената на предложените за министри    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съспенсът около преговорите между ГЕРБ и ПП - ДБ за новото ротационно управление от последните дни много приличаше на играта тука има - тука няма правителство. Тя продължи около две седмици, в които настроенията на управляващите за шансовете да съставят кабинет бяха на приливи и отливи - от почти "безпроблемна ротация" през "умерен оптимизъм" до "нищо не е договорено, докато всичко не е договорено". А в дните преди Габриел да вземе от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на кабинет и след това, ситуацията придоби характера на истински трилър - ултиматуми и срокове, до които преговарящите да се разберат, прекъсване на преговорите и пак удължаване на срока и така до вторник в 16 часа, когато номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел отиде в президентството с папка, в която има структура и състав на правителство, без обаче то да бъде съгласувано с партньорите им от ПП-ДБ, но с техни министри в него.

Така най-вероятното обяснение в момента изглежда, че ГЕРБ искат да изиграят публичен спектакъл, в който да създадат впечатлението, че ПП - ДБ са виновни за това да има предсрочни избори. Ако ситуацията се изчисти от публичните лъжи, намеци и имитации, най-вероятният сценарии към момента изглежда след малко повече от два месеца да се гласува отново за парламент. След колко точно време е трудно да се каже, защото не е ясно колко време ще отнеме процедурата по завъртането на другите два мандата.

Връщането на изпълнения мандат дойде на фона на преговорите до последно между ГЕРБ и ПП - ДБ, които започнаха във вторник сутринта и бяха прекратени в ранния следобед, след като двата преговарящи екипа не успяха да постигнат съгласие по разпределението на министерските кресла. По неофициална информация до последно от ПП - ДБ са очаквали обаждане от централа на ГЕРБ, за да се проведат още едни финални преговори преди дадения от партията на Борисов срок за връщане на мандата при президента - 16 часа. Вместо това Габриел, придружена от трите дами от преговорния екип - Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, представиха пред президента проектосъстав на кабинета.

Капанът на ГЕРБ

Малко след като Габриел върна папката на президента с изпълнения мандат депутатите от парламентарната група на коалицията ПП - ДБ се събраха на заседание, но още на влизане лидерите отрекоха с тях да е съгласуван този състав. "Изненадани сме от това, което беше предприето", каза съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. Премиерът в оставка Николай Денков също заяви, че "не са били запознати" с предложения от Габриел състав на кабинет.

Внасянето на състав на правителство, без да бъде съгласувано с партньорите, означава, че ГЕРБ се опитват да вкарат ПП - ДБ в своеобразен капан. Изчетените имена на министри от ГЕРБ почти преповтарят списъка, който беше разпространен в сайта на "24 часа" и по който преговарящите екипи на двете формации не постигнаха съгласие. Освен това част от предложените за министри, които и досега заемаха тези постове, като премиера в оставка Николай Денков за вицепремиер, финансовия Асен Василев, транспортния Георги Гвоздейков и на регионалното развитие Андрей Цеков са ключови фигури от ПП, срещу които, ако този състав влезе за гласуване от депутатите в пленарната зала и парламентарната група на ПП - ДБ не е съгласна с този проектосъстав на кабинет, ще трябва да избира дали да ги подкрепи, или да гласува срещу тях.

В същата ситуация се оказва и по-малкия партньор на ПП - ДБ. Във внесения от Габриел проектосъстав на кабинет фигурира и сегашният министър на правосъдието Атанас Славов, който е член на ръководството на една от партиите в малката коалиция - "Да, България". За здравен министър пък е номинирана депутатката от другата партия от същото обединение - "Демократи за силна България" Катя Панева, която е и зам.-председател на формацията. В края на миналата седмица около кандидатурата за здравен министър имаше спор в коалицията ПП - ДБ и не беше ясно дали тя щеше да бъде номинирана. За потенциални кандидати се сочеха още настоящите зам.-министри на здравеопазването Илко Гетов, зад когото стояха ПП, и Михаил Околийски. Така че, ако в рамките на ПП - ДБ все още този въпрос е спорен, провокацията на ГЕРБ с включването на Панева в списъка с министри е още по-голяма, защото цели разединение в редиците на партньорите си.

Освен тези имена, сред номинираните за министри в списъка "Габриел" са две номинации, за които по неофициална информация до последно се водеха преговори, не е постигнато съгласие и именно те се сочат като една от причините ГЕРБ да напуснат преговорите в понеделник вечерта. Става въпрос за предложенията депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев да заеме поста на министър на отбраната вместо досегашния Тодор Тагарев и колегата му Жечо Станков да замени в енергийното министерство Румен Радев. До последно по неофициална информация от ПП - ДБ не са били съгласни с тези рокади, за които са настоявали от ГЕРБ.

Прави впечатление, че във внесения от Габриел проектосъстав на кабинет има две промени в сравнение със списъка, който беше разпространен в медиите. Социалния министър в оставка Иванка Шалапатова отново е номинирана, вместо първоначално обявеното име на Деница Сачева от ГЕРБ. Другата промяна е смяната на министъра на електронното управление Александър Йоловски, който е заменен от заместника си Валентин Мундров.

Къде е Борисов

Ходът на ГЕРБ с внасянето на проектосъстав на кабинет без съгласието на ПП-ДБ дойде на фона на отсъствието на Борисов от преговорите за правителство. Той не присъства и на среднощния брифинг на преговорния екип на ГЕРБ след прекратяването на преговорите в неделя, когато Габриел поиска партията да бъде равнопоставена в бъдещия състав на кабинета. Последната изява на Борисов по темата за предстоящата ротация беше миналия петък, когато той постави условието или да бъде договорен кабинет до понеделник, когато Габриел ще вземе мандата от президента, или тя ще върне празна папка и ще се върви към предсрочен парламентарен вот.

За сметка на това излъчването на състав на проектокабинет беше приветствано от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. Малко след като Габриел върна на Радев папката с изпълнения мандат от пресцентъра на партията изпратиха прессъобщение от името на Пеевски, в което се казва, че ДПС подкрепя предложения от ГЕРБ кабинет и партията ще го подкрепи. "Борисов, като лидер на ГЕРБ и Мария Габриел постъпиха отговорно към България като върнаха изпълнен проучвателния мандат със състав и структура на правителство на ротацията", казва Пеевски, цитиран от пресцентъра на ДПС.

ПП-ДБ: Проектокабинета "Габриел" е най-големият фалшификат в историята

"Свидетели сме на една от най-големите фалшификации в най-новата история на България - да бъда вписан като министър без да е поискано моето съгласие. Това е акт или на наглост, или на безпардонност, или на езобразие, който нито един човек, който иска да стане премиер не може да си позволи. Г-жа Габриел вече не е част от решението на проблема, а част от проблема. Може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България", каза съпредседателят на ПП Асен Василев след края на заседанието на парламентарната група на коалицията. На пресконференцията във връзка с внесения от Габриел проектокабинет присъстваха лидерите на ПП-ДБ и номинираните за министри. Всички те декларираха, че никой не е искал тяхното съгласие да бъдат включени в предложения от ГЕРБ проектосъстав на кабинет и показаха подписани от тях декларации, че не са съгласни да бъдат предлагани за министри. Съпредседателят на ПП Кирил Петков отправи обвинения към Габриел, че се е поддала на натиска на Бойко Борисов и вероятно и на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. "Г-жа Габриел няма качества за премиер. Жал ми е за нея. За г-н Борисов ме е срам, защото не се появи нито веднъж да преговаря с нас, не си вдигаше телефона. Криеше се и нямаше мъжеството да каже с какво не е съгласен. Днес г-н Борисов избра може би своите страхове или зависимости от г-н Пеевски", заяви Петков.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов определи внасянето на проектосъстав на кабинет без знанието на повече от половината номинирани за министри като без прецедент в новата българска история. Той отправи призив към президента Румен Радев, който по думите му вече е изпратил указа с имената на структурата и състава на проектокабинета на Габриел, да го изтегли, а към председателя на парламента Росен Желязков, чието име фигурира в списъка като кандидат за министър на иновациите, да не внася точката за гласуването на предложеното правителство в парламента.

Другият съпредседател на ДБ Христо Иванов каза, че в случая вече не става въпрос за един или друг министър, а за това как оттук нататък ще се прави политика в България. Той направи и ретроспекция как са протекли преговорите с ГЕРБ дотук. Иванов обясни, че разговорите за ротационния кабинет са започнали твърде късно - едва след като премиерът Денков е подал оставка и на няколко пъти е имало опити те да бъдат прекратени. "Това започна след като се видя че Пеевски няма да има роля на ексклузивен участник при избора на регулаторните органи и миналия петък започнаха да търсят всякакви поводи да взривят процеса. Беше ни казано, че или може да има споразумение, или може да има същия състав, но без споразумение.Заедно с това безпричинно напускаха преговорите. И г-н Пеевски, и г-н Борисов постигнаха своето - взривиха всичко. Защото господин Пеевски не е съгласен да позволи да стане документално ясно, че няма право на първа брачна нощ за сформирането на органите на съдебната власт. Той не може да допусне да случи това и виждаме как то се взривява. Цената е огромна", каза Иванов.

Към това Кирил Петков добави, че една от причините за нежеланието на ГЕРБ да подпишат споразумението е настояването на ПП-ДБ в него да има посочена ясна дата за реформата в службите и ясна дата за закона за съдебната власт. "До последния момент ние настоявахме за това", каза Петков.

Има подпис - няма подпис под споразумението

Именно покрай общия документ имаше разминаване в интерпретациите на ГЕРБ и ПП-ДБ дали е било постигнато съгласие или не. Неофициално от ПП-ДБ още миналия петък твърдяха, че документът е готов. Пак по неофициална информация обаче разговорите в неделя бяха прекратени от ГЕРБ след спорове около текста за службите за сигурност в документа, както и за евентуалната смяна на министрите на отбрана и на енергетиката, за което настояваха от партията на Борисов.

След връщането на мандата на президента Габриел заяви, че двете страни не са подписали споразумението - условието и на ПП-ДБ, и на ГЕРБ да има кабинет. Колежката й Рая Назарян обаче каза, че в понеделник в 18 часа документът е бил одобрен от Христо Иванов, но половин час след като е бил подписан от Габриел, останалите лидери от коалицията ПП-ДБ са отказали да го подпишат.

Иванов заяви, че е обсъждал някои от текстовете с Назарян, но не е слагал подпис под споразумението.

Какво следва

В тази хаотична ситуация на надцакване е трудно да се прогнозира как ще се развият нещата оттук нататък. Още повече, че от ГЕРБ са обявили брифинг в парламента в сряда сутринта. Президентът не може да си оттегли указа с проектосъстава на кабинета, както го призоваха от ПП-ДБ, но въпреки че са номинирани министри, в предложения от Габриел проектосъстав на кабинет могат да се правят промени. От критичните изявления на лидерите на ПП-ДБ обаче може да се заключи, че едва ли ще са склонни на някакви компромиси да продължат да управляват заедно с ГЕРБ след демонстрацията с внасянето на проектокабинет без тяхното съгласие.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 7
    • + 2

    Борисов изигра ПП-ДБ. Със сглобката те го извадиха от изолация, а днес той излетя от гнездото им като птица феникс.
    Постави ги в цунгцванг: или да предизвикат избори, в които убедително ще ги бие, или да са му рая. И в двата случая задълго ще са вън от политиката.
    Дай, Боже!

    Нередност?
  • 5
    borodino avatar :-(
    borodino
    • - 1
    • + 2

    Ще пропадне на Ники пътуването...

    Нередност?
  • 8
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са поразени от неправилната държавна финансова политика.
    Същината на държавната сгрешеност е нямане на обща защита срещу щети от заеми и сходни договори. Последиците са неограничавани лоши резултати от употреби на пари.
    Възникващите щети сътворяват политическия провал за управляващите.
    При запазване на държавната финансова грешка, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ нямат полезен ход за благодатно държавно управление.

    Нередност?
Нов коментар