Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Победител - Членството в Шенген не предизвиква ентусиазъм

46% 74 гласа
  Резултати от общо 160 гласували.
54% 86 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 106 гласа
43%
57%
Етап 2 - 54 гласа
52%
48%
Снимка

Да

Марин Лесенски

Експерт, Инициатива за европейски политики, Институт "Отворено общество" - София

България трябва да се присъедини възможно най-скоро към Шенген. Страната вече плаща цената на присъединяването – не само във финансово изражение, но и като вложени значителни усилия и като задължения, които трябва да изпълнява, без да има достъп до ползите от членството.

Заключителна теза Основна теза
Снимка

Не

Владимир Шопов

Политолог, основател на Sophia Analytica, www.BlogEurope.eu

Драма около влизането в Шенген не би трябвало да има. Това членство е фиксирано в договора за присъединяване на България към ЕС и всичко е въпрос на "кога", а не "дали". Откъде идва тогава бързането, преминаващо в истерия и какви проблеми носи? Шенгенският успех би донесъл политически бонус.

Заключителна теза Основна теза

Илин Станев

Модератор
Идеята на дебатите в сайта на "Капитал" е да сблъскаме две позиции, така че читателите да си създават информирано мнение по различни въпроси. Ние пък си създаваме информирано мнение за нашата аудитория.

За мен дебатът за Шенген е много показателен за доста неща, но най-вече за огромното нежелание да се поеме малко повече отговорност. Голяма част от хората (макар форумците далеч да не са представителна извадка) се отнасят към членството в Европейския съюз като нещо, което могат да ползват, но то някак си не предизвиква никакви задължения. Нещо като политическа форма на интернет – някой създава съдържание, но при напомнянето, че то всъщност струва пари, се надига вой до небесата. Така при всяко споменаване на евентуални разходи във връзка с членството ни в ЕС, започва мърморене, което с годините става все по-силно и все по-силно.

С влизането ни Шенгенската зона, при минимални разходи, максимално количество българи ще се възползват от малко повече възможности за свободно придвижване, за чужденците престоят в България ще стане малко по-лесен, а българските правоохранителни органи ще имат по-добра възможност за сътрудничество с партньорите си в Европа (или ще бъдат по-добре контролирани от тях да не правят глупости). Нищо коренно различно, но все пак по-добре. Към България и сега има натиск за нелегална имиграция, така че влизането ни в Шенген няма коренно да промени нещата.

Така че силното недоволство е малко странно. Ако във Великобритания или Холандия това е обяснимо, поданиците на двете страни вече приемат ползите за даденост, то за България това не би трябвало да е така. Но това е въпрос на по-дълга дискусия.

С това дълго встъпление слагам край на дебата ни. Във втората фаза силите се изравниха. Това отчасти се дължи на факта, че Марин Лесенски аргументира позицията си много по-остро. Което за пореден път показва, че колкото и да е експертен някой проблем, експертното говорене невинаги помага за разрешаването му. Отчасти, че реши да изложи аргументите си много по-нашироко. Информираният скептицизъм на Владимир Шопов обаче като цяло устоя.

Надявам се спорът между Марин и Владо да е запалил малко по-сериозен интерес. С този дебат се опитахме да излезем от медийните клишета от сорта на "Германски министър ни подкрепя за Шенген" и да влезем малко по-дълбоко в темата. Проблемът е, че както и при много други "приоритети" на различни правителства, след като най-близката цел е изпълнена, за тях спира да се говори. А за Шенген в България всъщност трябва тепърва да започне по-оживена дискусия, тъй като София ще трябва да формулира и след това защитава в Брюксел своите интереси и по тази европейска политика.
46% 74 гласа
  Резултати от общо 160 гласували.
54% 86 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 106 гласа
43%
57%
Етап 2 - 54 гласа
52%
48%
Подкрепете позицията си с коментар
Няма коментари.

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Следващият дебат

Очаквайте скоро новия дебат на "Капитал". Междувременно можете да се включите в актуалната дискусия дали държавата трябва да взима мерки срещу поскъпването на храните. Теми за нови дебати можете да предлагате на http://www.capital.bg/interaktiv/debati/suggest.php.

Още по темата

Моля, обадете се по-късно

Защо не приемат България и Румъния в Шенген и какво означава това

Много шум за Шенген

Букурещ уволни шефа на митниците и арестува десетки гранични служители и полицаи в опит да докаже, че заслужава да влезе в европейската зона без граници

За пешките и цариците

Букурещ уволни шефа на митниците и арестува близо 100 гранични служители и полицаи в опит да докаже, че заслужава да влезе в Шенген

Добрите не ги отлагат

България е готова за Шенген, но само технически