Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Победител - Членството в Шенген не предизвиква ентусиазъм

46% 74 гласа
  Резултати от общо 160 гласували.
54% 86 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 106 гласа
43%
57%
Етап 2 - 54 гласа
52%
48%
Снимка

Да

Марин Лесенски

Експерт, Инициатива за европейски политики, Институт "Отворено общество" - София

България трябва да се присъедини възможно най-скоро към Шенген. Страната вече плаща цената на присъединяването – не само във финансово изражение, но и като вложени значителни усилия и като задължения, които трябва да изпълнява, без да има достъп до ползите от членството.

Заключителна теза Основна теза
Снимка

Не

Владимир Шопов

Политолог, основател на Sophia Analytica, www.BlogEurope.eu

Драма около влизането в Шенген не би трябвало да има. Това членство е фиксирано в договора за присъединяване на България към ЕС и всичко е въпрос на "кога", а не "дали". Откъде идва тогава бързането, преминаващо в истерия и какви проблеми носи? Шенгенският успех би донесъл политически бонус.

Заключителна теза Основна теза

Илин Станев

Модератор
Идеята на дебатите в сайта на "Капитал" е да сблъскаме две позиции, така че читателите да си създават информирано мнение по различни въпроси. Ние пък си създаваме информирано мнение за нашата аудитория.

За мен дебатът за Шенген е много показателен за доста неща, но най-вече за огромното нежелание да се поеме малко повече отговорност. Голяма част от хората (макар форумците далеч да не са представителна извадка) се отнасят към членството в Европейския съюз като нещо, което могат да ползват, но то някак си не предизвиква никакви задължения. Нещо като политическа форма на интернет – някой създава съдържание, но при напомнянето, че то всъщност струва пари, се надига вой до небесата. Така при всяко споменаване на евентуални разходи във връзка с членството ни в ЕС, започва мърморене, което с годините става все по-силно и все по-силно.

С влизането ни Шенгенската зона, при минимални разходи, максимално количество българи ще се възползват от малко повече възможности за свободно придвижване, за чужденците престоят в България ще стане малко по-лесен, а българските правоохранителни органи ще имат по-добра възможност за сътрудничество с партньорите си в Европа (или ще бъдат по-добре контролирани от тях да не правят глупости). Нищо коренно различно, но все пак по-добре. Към България и сега има натиск за нелегална имиграция, така че влизането ни в Шенген няма коренно да промени нещата.

Така че силното недоволство е малко странно. Ако във Великобритания или Холандия това е обяснимо, поданиците на двете страни вече приемат ползите за даденост, то за България това не би трябвало да е така. Но това е въпрос на по-дълга дискусия.

С това дълго встъпление слагам край на дебата ни. Във втората фаза силите се изравниха. Това отчасти се дължи на факта, че Марин Лесенски аргументира позицията си много по-остро. Което за пореден път показва, че колкото и да е експертен някой проблем, експертното говорене невинаги помага за разрешаването му. Отчасти, че реши да изложи аргументите си много по-нашироко. Информираният скептицизъм на Владимир Шопов обаче като цяло устоя.

Надявам се спорът между Марин и Владо да е запалил малко по-сериозен интерес. С този дебат се опитахме да излезем от медийните клишета от сорта на "Германски министър ни подкрепя за Шенген" и да влезем малко по-дълбоко в темата. Проблемът е, че както и при много други "приоритети" на различни правителства, след като най-близката цел е изпълнена, за тях спира да се говори. А за Шенген в България всъщност трябва тепърва да започне по-оживена дискусия, тъй като София ще трябва да формулира и след това защитава в Брюксел своите интереси и по тази европейска политика.
46% 74 гласа
  Резултати от общо 160 гласували.
54% 86 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 106 гласа
43%
57%
Етап 2 - 54 гласа
52%
48%
Подкрепете позицията си с коментар

11 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил radost76 Рейтинг: 395 "Не"
12 апр 2011 21:24 1
- +Оценка
-8 +11

Разбира се, че не трябва да се бърза. Какъв е проблемът за пътуване из Европа в момента? Никакъв. Минава се за 5-10 минути с лична карта. И да ни приемат да минаваме по коридора за "белите хора", пак няма да ни дават да работим там като излезем от летището. По америчко пак няма да ни пускат, защото половината ще отидем на посещение без връщане. Разходите, обаче, по засилването на границите и цялата отговорност която ще трябва да поемем са огромни. Какъв е смисъла да се набутваме в нещо за което не сме готови, само за да се тупа по гърдите ББ? Айде, стига глупости.

 
Преглед на профил Zizu Рейтинг: 1333 "Да"
12 апр 2011 22:03 2
- +Оценка
-3 +11

Ако "влизането" в Шенген е една почти сбъдната малка мечта, то истината е в отпадането на визите за USA! :)

_____

Слава на Украйна! Слава на украинските герои!
 
Преглед на профил kabakoch Рейтинг: 8 "Да"
13 апр 2011 09:14 3
- +Оценка
-1 +4

Няма да припомням мнението си от предишния постинг, но има си графици, има си ангажименти, които трябва да се спазват своевременно.
Този дебат ми прилича на дилемата " да остареем ли или това да стане по-бавно". Абосолютна измислица.
Не мисля, че някой високопоставен европейски чиновник дори би ни попитал - " абе вие сега искате ли по-бързичко да ви приемем или не " - звучи смешно.
Ще припоня една стара поговорка:
" Човек никога не се проваля, той просто постига някъкви резултати "

 
Преглед на профил Стефан Димитров Рейтинг: 8 "Не"
13 апр 2011 09:56 4
- +Оценка
-3 +7

Обяснете ми - какво лошо има да представиш документ за самоличност, когато влизаш или излизаш от страната. При засилената вълна от прокудени от държавите си по политически или икономически причини имигранти е редно да сме сигурни, че влизащите в страната хора ще имат легален статут в България. Най-дългата и практически най-трудно пазената брегова линия на ЕС е на съседна Гърция. Ако следите дебатите в Атина следва вече да знаете, че проблемът е с огромни размери - споменава се цифррата от един милион. Добавете една голяма част от бягащите от Северна Африка и Близкия Изток - Италия, Франция и Испания имат по-малки и много по-строго пазени брегови гранизи. Очаквайте една голяма част от тези хора да потърсят подслон и надежда у нас или просто да използват територията ни като поредна точка по пътя им къл лелеяната Западна Европа. Не съм ксенофоб, но смятам, че при сегашната макроикономическа, демографска и политическа рамка това не е най-изгодно за България. Хубаво ще е да се закичим и със значката на Шенген, но готови ли сме да сложим на плещите си товара на поне половин милион безработни и бездомни братя и сестри? Последиците ще катализират проблемите на обществото ни - политически, икономически и демографски. Нека МВР и анализаторите им да преценят дали като цяло или в частност това представлява някаква пряка или непряка опасност за България.
Питам пак - има ли лошо да оставим КПП-тата по границата ни? Все пак преминаването е върпос на няколко минути.

 
Преглед на профил yaga Рейтинг: 450 Неутрална
13 апр 2011 11:10 5
- +Оценка
-4 +5

къде останаха "европейските, демократичти достижения"? "свободното придвижване на хора, стоки и.....пари" - май хората ги забравихме в това уравнение. Исткината, е че ние се превръщаме във пазачите на Европа, в милитаризирана, високо технобогична крепост пред чийто стени ще загиват стотизи хиляди, търсещи спасение, защото вярват в същите глупости, популизъм и откровени лъжи, които самия ЕС им втълпява. Реалността е друга. Който си мисли, че фашизмът е много далеч вече и няма връщане назад - нека проучи какво се случва в т.нар. "центрове за задръжане".

 
Преглед на профил Гуано Рейтинг: 727 "Не"
13 апр 2011 15:13 6
- +Оценка
-2 +3

Радвам се, че един път и аз да съм от "печелившата" страна. При това не съм принципно против Шенген, а против съпътстващата истерия, която се повтаря при всеки етап от интегрирането на България в европейските "структури". Тази истерия и начин на мислене е по-скоро ориенталски. В крайна сметка става като с кучетата и кервана, само се изразходва ненужно енергия, която може да се вложи в нещо по-смислено.

Следя инфантилните коментари от рода на "Няма да строим Белене, защото ще ни отрежат пътя за Шенген". Ян Хус: "О, свещена простота!". Потресаваща наивност. За тази болест за жалост май не бронебойни куршуми, но поне лек, няма открит.

_____

У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 
Преглед на профил syeira Рейтинг: 506 Неутрална
18 апр 2011 15:12 7
- +Оценка
-1 +1

Не съм наясно с всички задължения, които ще има България, ако влезе в Шенген. Доколкото виждам ще са сериозни, отговорни и скъпо-струващи. Единственото, което ми е ясно, е че ако сме част от Шенген, всички бюрократични, време-губещи процедури относно документи за работа, визи за САЩ и дори отношение към националния ни статут ще заминат директно в миналото, което е мечта на една сериозна група хора с българско гражданство зад граница. Това е един необходим ъпгрейд, който щеше да ми спести много пари и време по институции, ако се беше случил по-скоро.

 
Преглед на профил xflood Рейтинг: 1090 "Не"
9 май 2011 14:12 8
- +Оценка
-1 +1

Не виждам никакъв смисъл от бързане. България има много по-важни проблеми за решаване. Ако решим тях, Шенген сам ще е дошъл при нас..

_____

Fail with honour then succeed by fraud
 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1391 "Не"
19 май 2011 18:35 9
- +Оценка
-1 +2

Категорично не! Това само би помогнало проблемът с нелегалните имигранти да ни се стовари и на нашите глави. Имаме си достатъчно проблеми и без тях. Нека се успокоят нещата и тогава да мислим за членство в Шенгенската зона. Междувременно, нищо не пречи да продължим да правим необходимото, за да покрием изискванията - за наше добро е.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил goblenka Рейтинг: 672 Неутрална
20 сеп 2011 23:36 10
- +Оценка
+1

Не сме готови! И да влезем, отново ще сме последни и ще сме обект на постоянни критики. Да влезем, само заради влизането не си струва. Трябва, ако не да се изравним, поне да се доближим до стандарта на останалите, да бъдем конкурентни и тогава! Не знам защо трябваше толкова да бързаме, да изцеждаме всичко от народа и пак да сме далеч от ЕС. За това и се страхуват от нас и се опитват да се дистанцират всячески! Не, че там няма корупция, кражби, престъпност... Но, у нас всичко е много, всичко е явно! Дори беззаконието! А, то е непростимо!

_____

goblenka
 
Преглед на профил Dragoslava Рейтинг: 998 "Не"
11 юли 2012 11:09 11
- +Оценка
+1

Не ни трябва Шенген!

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Следващият дебат

Очаквайте скоро новия дебат на "Капитал". Междувременно можете да се включите в актуалната дискусия дали държавата трябва да взима мерки срещу поскъпването на храните. Теми за нови дебати можете да предлагате на http://www.capital.bg/interaktiv/debati/suggest.php.

Още по темата

Моля, обадете се по-късно

Защо не приемат България и Румъния в Шенген и какво означава това

Много шум за Шенген

Букурещ уволни шефа на митниците и арестува десетки гранични служители и полицаи в опит да докаже, че заслужава да влезе в европейската зона без граници

За пешките и цариците

Букурещ уволни шефа на митниците и арестува близо 100 гранични служители и полицаи в опит да докаже, че заслужава да влезе в Шенген

Добрите не ги отлагат

България е готова за Шенген, но само технически