Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Победител - Нели Огнянова и позицията срещу ратифицирането на АСТА

8% 31 гласа
  Резултати от общо 388 гласували.
92% 357 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 319 гласа
8%
92%
Етап 2 - 69 гласа
10%
90%
Снимка

Да

Георги Дамянов

директор в дирекция "Авторско право и сродни права" в МК

ACTA цели създаването на всеобхватна международна правна рамка, която да създаде условия за по-ефективна защита на правата върху интелектуалната собственост (ПИС). Защитата на ПИС е от голямо значение и за насърчаване на иновациите и иновационната дейност.

Заключителна теза Основна теза
Снимка

Не

Нели Огнянова

експерт по дигитално право, преподавател в СУ

АСТА е проект, основан на философия от отминали времена. Все повече хора вярват, че в цифровото общество създаването на условия за творчество не минава през наказания, а през нови бизнес модели и образование за създаване на творческо съдържание.

Заключителна теза Основна теза

Асен Георгиев

Модератор
И през втория, заключителен кръг на дебата, мнозинството от читателите (90%) на capital.bg дадоха своята подкрепа за позицията, че Европейският парламент не трябва да ратифицира международното търговско споразумение ACTA.

В своята заключителна теза експертът по дигитално право Нели Огнянова обърна внимание, че: дори споразумението да не бъде подкрепено от ЕП, идват други проекти за защита на интелектуалната собственост или в други области, които ще поставят сходни въпроси. Време е за адекватно на цифровото време право.

В своето изложение и Георги Дамянов, директор в дирекция "Авторско право и сродни права" в Министерство на културата, постави дебата за ACTA в контекста на по-широкия разговор за защитата на авторските права: Не защитавам споразумението АСТА, защото то не носи нищо ново в областта на защита на ПИС у нас, а съм защитник по принцип на каузата за правата на креативните личности, които правят живота ни по-цветен и духовен. С моята лична позиция бих искал да допринеса да се промени общественото отношението към създаденото от интелектуалния труд на човека, което е свидетелство за степента на неговата зрелост. В случая дебатът по АСТА е само повод, а средството за постигане на тази очевидно непопулярна кауза е много работа!

Темата ACTA определено не е приключила. Тепърва предстои обсъждането на международното споразумение в Европейския парламент. През тази седмица беше връчена петиция против ACTA в ЕП. Тя беше подписана от близо 2.5 млн. души от цял свят.

Международното споразумение бе обсъдено и в парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика, която трябва да излезе със становище по въпроса, както и в парламентарната комисия по международна търговия, която също е водеща. Тепърва предстои да се изкаже и Европейският съд, чието становище по казуса до голяма степен ще предопредели последващите действия на ЕС като цяло, както и на отделните страни членки.
8% 31 гласа
  Резултати от общо 388 гласували.
92% 357 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 319 гласа
8%
92%
Етап 2 - 69 гласа
10%
90%
Подкрепете позицията си с коментар
Няма коментари.

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Следващият дебат

Очаквайте скоро следващия дебат на "Капитал". Теми за дискусии можете да предлагате на http://www.capital.bg/interaktiv/debati/suggest.php.

Още по темата

Министър Трайков пое отговорността за АСТА и замрази участието на България

Правителството ще изчака другите в ЕС, преди да реши дали да ратифицира спорното споразумение

Фотогалерия: Протестът срещу АСТА в София

Хиляди излизат днес на протестни шествия срещу търговското споразумение

ACTA отваря вратите за произвол

Емил A. Георгиев, специалист в правото на информационните технологии и интелектуалната собственост

Споразумението ACTA ще увеличи разходите на IT компаниите

Министрите Трайков и Рашидов ще бъдат изслушани в парламента. В страната се готвят протести