🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Министър Трайков пое отговорността за АСТА и замрази участието на България

Правителството ще изчака другите в ЕС, преди да реши дали да ратифицира спорното споразумение

Трайчо Трайков обяви, че България замразява участието си в АСТА
Трайчо Трайков обяви, че България замразява участието си в АСТА
Трайчо Трайков обяви, че България замразява участието си в АСТА    ©  Юлия Лазарова
Трайчо Трайков обяви, че България замразява участието си в АСТА    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Вината за подписването на АСТА е моя, да съм чел по-добре"

Трайчо Трайков, министър на икономиката

Министърът на икономиката Трайчо Трайков ще внесе на заседанието на правителството предложение за замразяване на българското участие в международното търговско споразумение срещу фалшифицирането ACTA.

"Смятам, че подцених въпроса и не се проведе в рамките на Министерския съвет по моя вина достатъчно широка дискусия. Казвам всичко това, защото трябва да е ясно, че част от политиката в България трябва да е и носенето на отговорност", обяви Трайков пред журналисти във вторник. Страната ни няма да предприема никакви действия, докато не стане ясна позицията на останалите страни - членки на ЕС, уточни министърът.

Отпор на възможностите за цензура

Спорният договор ACTA, подписан от 22 европейски държави, включително и България, предизвика вълна от протести на Стария континент заради възможностите, които създава за интернет цензура с новите правила в защита на авторските права.

Връхната точка на недоволството беше тази събота, когато митинги срещу ACTA заляха поне 150 европейски града. Протестното шествие в София събра между 5 и 6 хил. души, които настояха българският парламент да не ратифицира присъединяването ни към договора.

В понеделник правителството получи предупредително видеопослание в Youtube от името на хакерското движение Anonymous, че ще бъде мишена за кибернападения, ако ратифицира споразумението. Преди няколко дни Anonymous блокираха сайта на българската организация за защита на авторските права ПРОФОН, защото е поддръжник на ACTA. 

Дори съмненията са достатъчни

"В разгорялата се през последните дни дискусия стана ясно, че българското общество не е готово да приеме механизми, които създават съмнения за посегателства срещу свободата на изразяване и свободата в интернет. Казвам съмнения, а не възможности. Защото дори съмненията са достатъчна причина един акт да не бъде добре приет от обществото", каза Трайчо Трайков, като допълни, че е "песимист по отношение на регулация, която чрез санкции, а не чрез пазарни методи се опитва да защити една индустрия, която не е успяла да се адаптира в цифровата ера".

"Никога едни авторски права не може и не бива да бъдат поставяни над общочовешки права. Мисля, че с днешна дата става много по-ясна репликата ми, че страната ни е подписала в Токио под условие", коментира министърът на икономиката.

Проблемът с договора

ACTA e съкращение от Anti-Counterfeiting Trade Agreement - търговско споразумение срещу фалшифицирането. Това е многостранен договор, чиято цел е да наложи международни стандарти при спазването на авторските права. Идеята е лансирана за пръв път през 2007 г., когато САЩ, ЕС, Швейцария и Япония решават, че трябва да се създаде нова система, която да защити интелектуалната собственост в целия свят от имитации.

Проблемът с ACTA е потенциално много сериозен, тъй като създава условия за въвеждането на рестриктивно онлайн законодателство.

Противниците на договора твърдят, че споразумението може да застраши основни граждански права, както и важни принципи, върху които е изграден дигиталният свят. Те се опасяват, че текстовете от документа могат да послужат като основание да се ограничат свободата на изразяване, да се стигне до приватизация на определени полицейски функции онлайн и интернет потребителите да бъдат следени не само по-лесно, но и безконтролно.

Заплахата за това произтича от много от текстовете, които позволяват подобна интерпретация, която да стане част и от нормативната уредба след съответна промяна. 

Поддръжниците на ACTA от своя страна твърдят, че в момента българското законодателство е достатъчно хармонизирано и няма да се наложи допълнителна промяна на базата на настоящия договор.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kolyanova avatar :-|
    ръца пръца
    • + 3

    "....защото трябва да е ясно, че част от политиката в България трябва да е и носенето на отговорност", обяви Трайков ..."
    де да можеха повече министри да признават това!

    Нередност?
  • 3
    cnpv.power avatar :-|
    CNPV Power
    • + 2

    Не го е подписал, защото самия той сваля като луд. Половината картинки в туристическия сайт са безплатни...

    Нередност?
  • 4
    tsonkooo avatar :-(
    Тsonkooo
    • + 3

    И това ако е отговорност - не знаел какво подписва?!

    Нередност?
  • 5
    e_lady avatar :-|
    Poi Nhy
    • + 2

    шменти, капели. Йезуитско решение. Всъщност нищо не правят. Симулират дейност на ползу роду. Ясно е казано как става оттеглянето то споразумението:

    ЧЛЕН 41
    Оттегляне
    Дадена страна по споразумението може да се оттегли от настоящото споразумение с писмено нотифициране до депозитаря. Оттеглянето поражда действие 180 дни след датата, на която депозитарят получи нотифицирането.

    Нередност?
  • 6
    funcy74 avatar :-|
    МилевГео
    • + 1

    Проблемът с АСТА ще го реши Европейският парламент, а доколкото виждам Германия, Англия и Франция ще гласуват "за" защото в тези страни съществува понятието "интелектуална собственост" и поради това например Германия има износ 4 трилиона евро миналата година. Не заради нещо друго, а зощото в Бугутево не могат да "гепят" технологията на мерцедес или БМВ и да отворят завод на поляната, а в Долну Магурели не могат да произвеждат "Адидас"(без съответните лицензионни права) просто, защото селяните в хоримака вече им е омръзнало да пият мастика и трябва да им се намери работа. Та тези три страни имат и най-много депутати в евро парламента и си мисля, че изводите са самоналагащи се и БГ дърпачите на филмчета(парексаланс пирати на дребно) ще бъдат много натъжени, че им се "нарушава свободата на словото в интернет". Днес някой май стачкува, почнах да се обърквам за какво. Колко забавно.

    Нередност?
  • 7
    funcy74 avatar :-|
    МилевГео

    Нещо достатъчно сериозно по проблема http://trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=1714:sp201203&catid=12:spbest&Itemid=37

    Нередност?
Нов коментар