Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Победител - Общата селскостопанска политика е длъжник на малките земеделски стопанства в България

42% 30 гласа
  Резултати от общо 71 гласували.
58% 41 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 46 гласа
39%
61%
Етап 2 - 25 гласа
48%
52%
Снимка

Да

Юлия Григорова

експерт земеделие и развитие на селските райони

Продуктите, суровините и храните, които предлагат малките земеделски стопанства, в голяма степен са екологично чисти, добити без употребата на минерални торове и препарати (най-вече поради липсата на средства за закупуването им), вкусни и произведени в домашни условия, но поради финансови затруднения - неотговарящи на изискванията на законодателството.

Основна теза Защитна теза
Снимка

Не

Борислав Сандов

координатор кампании на Фондацията за околна среда и земеделие

Земеделието е традиционен за България отрасъл и той има основополагащо за стопанството ни значение. През последното столетие земеделието в България претърпява редица значими трансформации, които най-силно касаят заетите в сектора, тъй като промените са следствие основно на политически решения и външни фактори.

Основна теза Защитна теза

Мара Георгиева

Модератор
Справедлива ли е Общата селскостопанска политика 2014-2020 за малките земеделски стопанства в България? Петдесет и осем процента от общо гласувалите 71 участници в двете фази на дебата застават зад отговор "Не" и така подкрепята тезата на Борислав Сандов - координатор кампании на Фондацията за околна среда и земеделие.

Според него политиката на ЕС не подкрепя достатъчно малките земеделски производители, но е факт, че рамката на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2014-2020 г. е по-благоприятна за малките фермери спрямо тази от предишния период – 2007-2013 г.

Борислав Сандов обобщава, че често проблемите и занижената конкурентоспособност на малките фермери не произтичат от Общата селскостопанска политика, а от нейното прилагане от страните членки. България има вина за липсата на достатъчно мерки за подкрепа на малките и семейните ферми, както и за късното отваряне на някои от възможните и заложени в ОСП 2007-2013 мерки. И още - страната ни търпи критика и заради недостатъчната информираност на малките земеделци и семейните ферми за възможностите за подпомагане, както и заради недостатъчната държавна политика за насърчаване и хоризонтално обвързване на тези мерки с другите оперативни програми, твърди той.

През изминалия период 2007-2013 г. малките ферми почти нямаха възможност за целево подпомагане по линия на директните плащания и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), обобщава в своята защитна теза и Юлия Григорова, експерт по земеделие и развитие на селските райони, която застъпи позиция "Да" в дебата.

Според нея Общата селскостопанска политика 2014-2020 не е съвсем справедлива към малките ферми, но тя все пак им дава възможности за подпомагане и развитие, от които да се възползват. Ако дребните фермери нямаха никакъв достъп до финансово подпомагане, за България това би означавало около 200-250 хил. малки семейни стопанства да прекратят дейността си с всички останали икономически и социални ефекти – безработица, изоставяне на земята и др., посочва Юлия Григорова. И припомня, че ОСП 2014-2020 г. дава възможност за предоставяне на финансова помощ по опростени процедури и правила за малките бенефициенти, включително разпределянето на фиксирана сума на годишна база.

В своя коментар по темата от дебата читателят Tru Soulja предлага различна гледна точка от застъпените в дебата позиции. Според него субсидирането на земеделието е "грешна стратегия" и производителите трябва да бъдат оставени да се конкурират на свободния пазар по пазарни правила.

"Справедлива ли е Общата селскостопанска политика 2014-2020 за малките земеделски стопанства в България" е темата на първия от трите дебата, организиран по проекта на "Икономедиа" "CAP for CAP" ("Популяризиране на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз"), финансиран с подкрепата на Европейския съюз.
42% 30 гласа
  Резултати от общо 71 гласували.
58% 41 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 46 гласа
39%
61%
Етап 2 - 25 гласа
48%
52%

Това съдържание е създадено по проект, финансиран с подкрепата на Европейския съюз. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Подкрепете позицията си с коментар

1 коментар

Избор на тип:
Преглед на профил hristomuzi Рейтинг: 8 "Не"
21 мар 2016 18:44 1

Въобще не е справедлива. Има села, в които преди само десетина години се отглеждаха по няколко крави в почти всеки дом , поне десетина овце , кози и други по дребни домашни животни. Сега вече крави почти няма а за Великден внасяме агнета от чужбина.

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Още по темата

Каквото посееш...

Как ще се промени земеделската политика на ЕС след 2020 г.

Как се напълнихме с червеи

Еврофинансирането превърна отглеждането на калифорнийски червеи за производство на биотор в хит и в люпилня за измами

Фермерите ще трябва да плащат такса при движение на техниката по пътищата

Всички машини ще се движат само през деня и с два съпровождащи автомобила. Националната асоциация е против предложените промени от регионалното министерство

Общините ще получат още 50 млн. лв. от държавата за ДДС по европейските проекти

Според Европейската комисия данъчният кредит е недопустим разход за финансиране по програмите и той трябва да се поеме от местната власт