Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

За поредното увеличение на парното

44 23 юни 2010, 54953 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Темата на: Raina Radkova
Преглед на профил

Темата е в архива и се разработва от Капитал.
Предложена е от Raina Radkova и подкрепена от 24 човека.

Защо е важна

Скъпо парно без никакво качество на услугата. При много изрядни платци на Топлофикация ООД съм сигурна, че се случва ежедневно сутрин или вечер или сутрин и вечер да си пускат кранчето за топлата вода и оттам да тече само студена. Защо да плащаме за услуга, която не е качествена и непрекъснато цената да се увеличава. Действащите лица са Топлофикация и предполагам някакъв орган, който би следвало да следи тези неща.

Какво е решението

Нямам конкретни стъпки и решение за този казус. Може би да се прецени дали е реалистично ново увеличение при положение, че дружеството не се впечатлява особено много дали предлага срещу тази цена съответната услуга.

Коментарът на

Капитал работи по темата за повишението на цените на природния газ и ефектите от това върху индустрията. Ето последните анализи по темата:

Нови мерки за събиране на задълженията към "Топлофикация - София"

София пак е собственик на местната "Топлофикация"

Газова камера. Монополът в сектора задушава индустрията. И ще е така до появата на пазарна алтернатива

Тренировка преди енергийния мач. Цената на газа за България може и да падне. Но това също си има своя цена

Топли пари
Подкрепете позицията си с коментар

44 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Sir Humphrey Рейтинг: 602 Неутрално
23 юни 2010 16:38 1
- +Оценка
-4 +8

До предложилия темата rain.

Г-не/г-жо,

99,99% е вероятността причината за студената Ви вода да НЕ Е в Топлофикация.
Много често сградната водопроводна инсталация (най-вече тръбите за топла вода) е до голяма степен запушена поради мръсотията, която се е натрупвала с течение на годините по вътрешната страна на тръбите.
Препоръчвам Ви да направите общо събрание на етажната ви собственост (ЕС) и да вземете решение за подмяна на инсталацията.
Вероятността съседите Ви да се съгласят на ремонта е сравнително висока, тъй като всички страдат от статуквото. Дори и долните етажи. Препоръчвам Ви, ако ЕС не може да си позволи пълна подмяна наведнъж, да подмените първо хоризонталната инсталация, която се намира в сутерена Ви. Има вероятност запушването да е само там, а не и по вертикалните щрангове, и по този начин да си осигурите топла вода с минималния необходим разход на пари. Тази препоръка я правя въз основа на ЛИЧЕН ОПИТ.
Възможно е запушване да има и по вертикалата и тогава ще се наложи да смените и нея.

 
Преглед на профил Ясен Пашов Рейтинг: 217 Неутрално
23 юни 2010 16:41 2
- +Оценка
+4

Не всичко е ужасно. Имахме подобен проблем с парното. На всяко позвънявания и оплакване от наша страна идваше аварийния екип и пробваше разни работи. Обезвъшляване, проверка на съседите за не правилно включен бойлер в системата и кой знае още какво сновяха нагоре надолу хората. Накрая смениха и самата помпа. Проблема бе решен. Не се разбра от какво е. Говоря за Пловдив.

 
Преглед на профил Raina Radkova Рейтинг: 1313 Неутрално
23 юни 2010 16:46 3
- +Оценка
-1 +7

Искам благодаря за бързата реакция, както на така уважавана от мен Редакция на медиата, така и на Вас - активните читатели. Но все пак тази подмяна не би ли следвало да се поддържа от самата организация, предлагаща услугите си. Аз не искам и не претендирам да разбирам от Парното в неговата му цялост - просто искам да имам качество на услугата. Ако аз предлагам интернет, трябва ли всеки индивидуално от клиентите ми да ходи и да си почиства и разплита сам кабелите ....просто размишлявам.

 
Преглед на профил Sir Humphrey Рейтинг: 602 Неутрално
23 юни 2010 16:56 4
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#3] от "rain":

"Но все пак тази подмяна не би ли следвало да се поддържа от самата организация, предлагаща услугите си."

Категорично не.

ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА
Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, !!!!!!!!!!главните линии на всички видове инсталации!!!!!!!!!!!! и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.

Нормата е от 1951 г. и се е доказала като стабилна, ерго, няма вероятност скоро да бъде изменена в посока на Вашата логика.

Не виждам смисъл КАПИТАЛ да развива темата за неефективността на топлофикациите, ако поводът за нея (темата) е конректно случаят на rain. Ако все пак се вземе решение за развиване на темата, може би трябва да бъде по-скоро в посока на разследване на обществените поръчки в топлофикациите, състоянието на...

Прочитане на целия коментар
топлопроводната мрежа, способността на електроразпределителната мрежа да поеме отоплителното натоварване при евентуален фалит и спиране на работа на топлофикациите и т.н.

 
Преглед на профил Georgi K Рейтинг: 8 Неутрално
23 юни 2010 17:02 5
- +Оценка
-1 +5

Аз се надявам каузата да не е "Топлофикация София", а "Парното в България", не всички сме се пренесли да живеем в София, и някои от нас страдат от Топлификации, различни от Софииската

 
Преглед на профил Raina Radkova Рейтинг: 1313 Неутрално
23 юни 2010 17:06 6
- +Оценка
-2 +5

" Ако все пак се вземе решение за развиване на темата, може би трябва да бъде по-скоро в посока на разследване на обществените поръчки в топлофикациите, състоянието на топлопроводната мрежа, способността на електроразпределителната мрежа да поеме отоплителното натоварване при евентуален фалит и спиране на работа на топлофикациите и т.н."
Мисля, че това правилна насока и отправна точка за развиване на тази тема. Както и по-горе се изразих - не съм и не искам да бъда специалист по Парното и неговите специфики в България - просто гражданското ми съзнание ме провокира да подам тази тема. Виждам, че има закон и наредби - но много често те са в услуга на монополисти и не винаги защитават интересите на обществеността.

 
Преглед на профил CIA Germany Рейтинг: 899 Весело
23 юни 2010 19:28 7
- +Оценка
-3 +5

До коментар [#6] от "rain":

Затова просто емигрирайте ;)

_____

Hope is the first step on the road to disappointment.
 
Преглед на профил classicc Рейтинг: 426 Неутрално
23 юни 2010 19:38 8
- +Оценка
+5

Ако можете, попитайте защо топлофикация таксува различни по големина жилища различно, при условие че подаваната температура от тях е една и съща. Така излиза, че хората с големи жилища освен, че плащат повече за едно количество енергия, трябва и да ползват повече за да го затоплят.

Също така ги питайте защо не космическите им предварителни начисления тече лихва. Защото не е гот да плащаш лихва на 400лв при условие че парното ти е по-малко от 50лв.

 
Преглед на профил nqma zna4ka koi Рейтинг: 823 Неутрално
23 юни 2010 19:48 9
- +Оценка
-3 +4

Виждам, че някои се опитват да открият причинита за лошата услуга. Моето лично мнение е, че всичко зависи от съседите. Краде се и се краде много! В същото време незнам какво по-точно влияе запушването на това вместо да получавам 60 градусова топла вода да пристига 30 и понякога 20 градусова...Самата сградна инсталация може да има доста загуби, които при "бедни панелни блокове" може да надхвърли 50%, като добавим и кражбите от системата се получава, че две съседни абонатни е възможно да имат няколко пъти разлика в цената за реално потребена енергия...
За да стане изгодна услугата за ползване трябва да се ограничат кражбите - уредите за отчитане да са извън апартамента и достъп да имат само персонала на дружеството, инсталацията да е в изправност (бойлерите са много чест проблем в комбинация с повреден спирателен кран през, който "връща") и да е със съвременни материали, които осигуряват висока ефективност и малки загуби и накрая потреблението да е високо, защото това пряко влияе на загубите - повече потребление по-малко загуби... Ако тези условия са изпълнени услугата е най-изгодния вариант за едно домакинство.
За нещастие обаче подобни условия са изпълнени единствени в нови сгради, където неможе или поне е трудно да се краде, инсталацията е съвременна, а съседите не са социално слаби, които не могат да си плащат сметките... Другата крайност е панелен блокс ниска енергийна ефективност, система от 70те, която загубите надхвърлят 50%, съседи...

Прочитане на целия коментар
тарикати, които си мислят, че прецакват ситемата, а реално натоварват съседите си да им плащат сметките и хора, които седят на студено, но плащат огромни сметки (на тарикатите), ниско потребление (понеже само тарикатите ползват, а другите ги е страх да отворят кранчето), което допълнително влошава качеството на услугата...
Така може да се стигне до куриоза в новата сграда да заплащат по-малко от 5 лева за подгряване на кубик топла вода до 60 градуса, докато в панелен блок може да струва над 10 лева за 35-40 градуса подгряване, в новата сграда отопляването денонощно на малък апартамент да струва 150 лева месечно,докато в панелката може да стигне 100 лева без да имаш радиатори...
Примерите не са измислени, а конкретни! Ако сте в стара сграда с бедни съседи и тарикати няма как услугата да е изгодна и ако тарикатите са повече няма и как да се откажете от "услугата", просто идилия!

 
Преглед на профил Jay Gould Рейтинг: 322 Неутрално
24 юни 2010 08:19 10
- +Оценка
+5

Писна ми да ме крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон:
http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384&v=wall

_____

investments.dir.bg
 
Преглед на профил Hristo Gospodinov Рейтинг: 426 Неутрално
24 юни 2010 09:30 11
- +Оценка
-1 +1

Загубата за съжаление не е само от хоризонталните и вертикалните щрангове. Препдолагам ви е правило впечатление тръбите (примерно тези в Дружба) как всяка година посредата на сезона започват да се изолират, не се довършва изолацията, абе един цикъл на некъдърност се повтаря всяка година...

Според мен липсва каквато и да е оптимизация в тази услуга като цяло...

 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 838 Весело
24 юни 2010 09:35 12
- +Оценка
-1

До коментар [#6] от "rain":за съжаление "повредата е във вашият телевизор", не в топлофикацията, била софийска или "провинциална"!!
Затова и ".. се случва ежедневно сутрин или вечер или сутрин и вечер да си пускат кранчето за топлата вода и оттам да тече само студена..." не е в ред системата за рециркулация, която е собственост на "етажната собственост" а не на топлофикцията...
Даже и да се навиете да я "оправите", технически това може да стане, загубите по схемата ще нарастнат много яко, от измервания до 3-4 пъти или осигуряването на комфорт, "врътнеш кранче тече топла вода" и това ще направи цената й от около 7-10 лв/м3 топла вода сега на 21-28 лв/м3 топла вода при комфорта "..врътнеш...".... Май по добре ще е да си топлим водата на печката.... около 12 лв/м3 топла вода, като туриш и намаленото потребление при този "бабин метод", хептен капитализЪм се получава..... на човек печалба около 48 лева/месец...
Къде е причината, дълго обяснение е за форум....

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил chorbadzhiyska Рейтинг: 0 Гневно
24 юни 2010 10:13 13
- +Оценка
+19

Хора, живяла съм 4 години в Германия ( 2001-2005г). За този период нито веднъж не се повишиха цените нито на парното, нито на топлата вода, нито на студената вода, нито на газта...За този период нито ведниж не спря тока, нито веднъж не спря водата. А повярвайте ми, сградите не са много по-нови от тези в България.
Един единствен път имаше съобщения, разлепени на входните врати, че ще има ремонтна дейност на еди коя си дата и вода няма да има з аняколко часа. Уведомяваха гражданите 2 седмици преди ремонтните дейности!!!!! И то лично на входната врата!!! И дори в деня на ремонта вода пак имаше, просто налягането беше по-ниско.
Щом в Германия е възможно, защо и в България да не бъде????? Колкото и клиширано да звучи, защо и ние да не можем да живеем като бели хора????

 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 838 Весело
24 юни 2010 12:53 14
- +Оценка
-8 +2

До коментар [#13] от "chorbadzhiyska":в кръга на шегата най-лесно е да се отговори, защото са германци, а ние сме българи....
А на практика има много яка разлика между жилищният фонд в Германия, в огромната си част блоковете (където има централна топлофикация) имат един два собственика, които разпределят на наемателите разходите за сградата вкл. и тези за топла вода в цената на наема, ако не ти харесва наема търсиш друг апартамент ..... както и имат грижата инсталациите да работят според техническите изисквания, например винаги да тече топла вода (текущи ремонти и изолации)....
Цената на енергията е "неподвижна" защото винаги е близка до пазарната и кръстосаните субсидии (има такива и в Германия, например на въглищата) се правят на много "високо" ниво, така че домакинствата не ги "усещат". Като цяло цените са яко по високи от у нас....
------------------------
У нас е точно наопаки, апартаментите са частни и в един блок има 10-100 собственика, всеки със свое мнение, инсталациите са правени по времето на Тато (обърни внимание тръбите на "топлата" вода не са изолирани, а са или ачик в помещенията или са "зазидани" в стените), ремонт се прави само когато "потече" от пишман майстори.....
Цените са яко по ниски от тези в Германия......
-----------------------------
"Парното" при тато 40 г. се субсидираше яко...

Прочитане на целия коментар
от тези без "парно" и сега когато играем "пазар" трябва да се премахнат субсидите, но пр. газ поскъпва и става трудно да не подскачат начесто и цените...
И днес тези без "парно" субсидират яко тези с "парно" чрез цената на тока и чрез задлъжнялостта на топлофикациите към Булгаргаз....
----------------------------
Щом сме в ЕС не може швабата да плаща "топлата вода" скъпо, а бугарина "евтино" като и тук и там "топлото" се прави главно на руски природен газ!!!!
-----------------------------
Сега ясно ли е защо в Германия...... а у нас.......

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил pav Рейтинг: 793 Гневно
24 юни 2010 13:26 15
- +Оценка
+15

Без да имам професионален поглед върху ценообразуването на Топлофикация, за мен е загадка дори сегашната цена на "топлото".
Живея във Виена и жилището ми е газифицирано,но по повод тази тема проверих цената на парното на тукашната Wien Energie,която е държавна и единствената фирма в града, която предлага парно отопление и нейните клиенти са всички общински жилищни блокове.Цената се образува на квадратен метър жилищна площ, а не на калории и за един срено голям апартамент излиза около 108лв на месец или 1300лв. на година.За сравнение родителите ми щивеещи в София плащат средно за същата квадратура около 120-140лв. месечно! И в двете цени със сигурност са калкулирани освен енергийните разходи,загуби,инвестиции и прочие, а съшо и разходите за персонал, които редполагам са едно от онсновните разходни пера за една фирма. И тук идва моят неук въпрос. Ако приемем, един работник във Wien Energie получава месечно минимум 1500евро, а софийският му колега ?600 - 800лв защо тези цени ? Или може би няма защо да питам. А топломерите трябва дори да се плащат от клента и до колкото разбрах, различните доставчици ползват различни машинки, което прави практически невъзможно, от финансова гледна точка, за клиентите да се възползват от евентуалната " ценова конкуренция" на софийския енергиен пазар, като сменят доставчика.Защо тогава толкова фирми ? Условията така или иначе са васални.Същото се отнася и за други браншове.Защо плащаме най - скъпите телефонни смедки, а...

Прочитане на целия коментар
работниците им получават най - ниските заплати в Европа ? Това е безскруполно печалбарство, а не пазарна икономика!

 
Преглед на профил chorbadzhiyska Рейтинг: 0 Неутрално
24 юни 2010 14:39 16
- +Оценка
-1 +7

до "боби 1945" номер 14
Това, че те са германци, а ние не сме, е най-лесното оправдание. На шега или не на шега и проблемът е че масата българи разсъждават така и си седят и си мълчат и се примиряват с проблемите.
Относно наемът, има два вида наем: с включени режийни и без включени режийни. Като без включените режийни, тези сметки се плащат както и тук, т.е една приравнена сума всеки месец и се парви годишно изравняване, като или доплащаш, или ти връщат пари.
Ти много хубаво обясняваш системата им на ценообразуване, всичко е ясно и прозрачно. И сега ми кажи, защо след като е толкова ясно, не се прилага тук? Защото не е изгодно всичко да бъде прозрачо, затова.
И дори при швабата, както се изразяваш, услугата да е по-скъпа, има защо. Както вече споменах, нито венъж не е спирал тока или каквото и д абило..а тук всеки знае колко често "няма ток" и "няма вода" и за увеличаването на цените освен с увеличаването на пр.газ постоянно се оправдват с поддръжка и дрън дрън....поддръжка на какво обаче ??? на ел.инсталациите, Парното... или на големите вили и скъпите яхти...

 
Преглед на профил Patilan Рейтинг: 426 Неутрално
24 юни 2010 14:40 17
- +Оценка
-1

До коментар [#13] от "chorbadzhiyska":

Защото не сме ....

_____

I'm my worst enemy!
 
Преглед на профил chorbadzhiyska Рейтинг: 0 Неутрално
24 юни 2010 14:42 18
- +Оценка
+6

"pav", подкрепям те с две ръце!!!!
Разликата е огромна и необяснима...

 
Преглед на профил Вальо Рейтинг: 531 Неутрално
24 юни 2010 20:29 19
- +Оценка
-4 +1

Имаше един комунистически девиз: „На всекиму според потребностите, от всекиму според способностите!”, който много точно показва ситуацията в топлоснабдяването. Всеки иска да се топли уютно, но не всеки може да работи като в Австрия и да дава по 35000 евро годишно на държавата с труда си и стойността, която той носи. Пенсионерите искат да им е топло, ама повечето работили по 15-17 години(военни, полиция, доносници, кораби и т.н. тежък труд) и сега паричките дето са ги внасяли не стигат. Труда на възрастните се вижда в стандарта на живот на младите. Как живеем днес? А как ще живеем утре? Аз лично се срамувам, че не мога да направя собствената си страна по-добро място за живеене.
Ако бачкахме като австрийци и тези дето сега са били камшика по чужбина бяха направили тъй, че ТУК да работят и ТУК да живеем по-добре, нямаше да питат защо сме толкова зле, за разлика от Австрия.

 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 838 Весело
24 юни 2010 20:44 20
- +Оценка
-5 +1

До коментар [#16] от "chorbadzhiyska": не се прилага тук, т.е. в България ,щото не е Германия , а е България, условията са други, хората са други и възможностите им са други....
Който не му харесва просто да си вдига шапката и друм, там където му харесва.... ама да измениш начинът на живот на 7 млн. хора само щото не ти харесва, просто не става....
Традиция така да се каже на собственост и на плащания....

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 838 Весело
24 юни 2010 20:46 21
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#19] от "Вальо":ти първо се опитай да направиш своя живот такъв, че да ти харесва лично на тебе, па после почвай да оправяш България и да се "срамуваш" че не елаш.......
България е страна на 1330 години и едва ли е лесно да се "оправя" ей така ан пасан.........

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил pav Рейтинг: 793 Неутрално
24 юни 2010 21:38 22
- +Оценка
+1

До коментар [#19] от "Вальо": използвала съм този пример като база за сравнение на данните, а не да натрапвам колко добре е навън и колко зле у нас.Рядко съм на едно мнение с боби, но всеки се оправя както може/иска и не смятам, че българите са мързеливи и заслужават съдбата си.Напротив заслужават най - сетне нормален живот и да не бъдат толкова нагло лъгани.По медиите не можеш да си вземеш въздух от противоречиви изказвания и неприемливи извинения за причините за поскъпването.Информацията ,как е другаде, може да помогне да намерим къде ни лъжат в сметките и да се противопоставим.Което май е и целта на Капитал ? Малко е, но аз по друг начин не мога помогна.

 
Преглед на профил Sir Humphrey Рейтинг: 602 Неутрално
24 юни 2010 23:07 23
- +Оценка
-4 +2

Плаша се като гледам колко повърхностно разсъждава голяма част от читателската маса на КАПИТАЛ!

 
Преглед на профил chorbadzhiyska Рейтинг: 0 Неутрално
25 юни 2010 09:33 24
- +Оценка
+6

До коментар 20 "боби.."
Боби, Боби, напарво ме сразяваш с тези изказвания, признавам си....Докато всеки от нас разсъждава като теб, нищо няма да се промени. Първо трябва да промениш съзнанието си и тогава да очакваш и другите да променят своето. Най-лесното е да си хванеш чукалата и да си заминеш, но нали идеята е точно това да не става, нали идеята е в България да остават и читави хора, умни, способни хора...И ако всеки си казва "нищо няма да се промени, няма как да стане..." и т.н....все така ще бъде...Хората в България били други...Защото на запад хората си знаят правата и не се оставят да се гаврят с тях и да ги правят на идиоти.

 
Преглед на профил Raina Radkova Рейтинг: 1313 Гневно
25 юни 2010 09:40 25
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#23] от "Sir Humphrey":

Поредното доказателство за теорията на българския синдром!!! Сър Хъмфри - май не достигаш до изконните човешки размисли и страсти, които хората се опитват да споделят тук и почваш да даваш оценка на това кой какъв е и т.н. Първо - аз съм на мнение, че е крайно време да сме будни граждани на Р България и вярвам в гражданското общество като коректив на всяко едно управление, второ - всеки един нормален човек и гражданин е в правото си да си търси своите правата - стига с това овчедушие ...ми виждаш ли в България е така и край. Примиримостта с това да те потъпкват като човешко същество граничи с глупост. И пак ще кажа - търся си правата когато плащам за нещо и не получавам това, за което съм платила. Ще дам друг пример - ако отида на ремонт на автомобила си - трябва ли преди това да се самообразовам на тема моньорство и т.н, за да не ме излъжат и да знам какво трябва да се случи. Така е и с парното - не искам и не мога да бъда енергетик или някакъв там специалист по наредби и закони, защитаващи монополиста, за да си оправя тръбите........Готова съм да плащам и по-висока цена, стига да знам, че всичко ще е нормално, цивилизовано и без се налага да се запознавам с материята хоризонтални или вертикални тръби са се запушили и през колко време се запушват и коя директива на ЕС може да ми отпусне средства и колко и какви събрания трябва да свикам в блока, за да видиш ли се получи нещото...

Прочитане на целия коментар
накрая, за което дефакто плащаш. И трето - ти едва ли познаваш всички читатели на КАПИТАЛ, за да дадеш оценка, а пък и да ги познаваш - извинявай - кой точно си ти, че да да даваш оценки?!!!

 
Преглед на профил Sir Humphrey Рейтинг: 602 Гневно
25 юни 2010 10:23 26
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#25] от "rain":

Коментар 23 не беше за теб, но с последното си изказване сама се включи в обхвата му.

Няма спасение за тебе. Ще си страдаш със студената вода от чешмата, щом те мързи да си размърдаш мозъка, считайки че като плащаш повече за парното, нещата самички ще се оправят ей така, с магическа пръчка.

Бъди будна гражданка и прочее дивотии и викай неволята колкото си искаш, само дето ЗАКОНЪТ е такъв, какъвто и го цитирах горе.
Ако си толкова будна гражданка, за каквато се имаш, прати писмо на някой народен представител от твоя многомандатен избирателен район, изложи му шантавите си идеи, и очаквай да внесе ЗИД на ЗС, отразяващ шантавите ти идеи.
Ако е юрист, най-вероятно любезно ще ти отговори, че шантавите ти идеи противоречат на основни принципи на правото. Подтекстът на писмото ще бъде "Колега, я не ме занимавай с глупости!"
Ако не е юрист, ще го пусне на съгласуване преди първо четене. Като минава този ЗИД през правната комисия на Народното събрание, оттам любезно ще го отхвърлят поради товар че противоречи на основни принципи на правото. Подтекстът на отхвърлянето ще бъде "Колега, я не ме занимавай с глупости!"

Ама сигурно последните два абзаца са ти трудни за схващане, защото, цитат, "Готова съм да плащам и по-висока цена, стига да знам, че всичко ще е нормално, цивилизовано и без се налага да се...

Прочитане на целия коментар
запознавам с материята..."

Следва леко отклоняване от добрия тон и хората с лабилна нервна система нека се въздържат от четене по-нататък.

Абе раин, абе аланкоолу!
Сама ли си бършеш задника или си "готова да плащаш и по-висока цена, стига да знаеш, че всичко ще е нормално, цивилизовано..." и няма да ти се налага да извършваш каквито и да било движения с ръката?

РАИН, ВЗЕМИ СЕ В РЪЦЕ И НЕ СЕ ЛИГАВИ! ПОМОГНИ СИ САМА ВМЕСТНО ДА ВИКАШ НЕВОЛЯТА ПО ИНТЕРНЕТ ФОРУМИТЕ!

 
25 юни 2010 10:29 27

Този коментар беше изтрит в 10:41 на 25/06/2010 от неговия автор.

Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 838 Весело
25 юни 2010 10:33 28

До коментар [#24] от "chorbadzhiyska": не става въпрос за "разсъждения", а става въпрос за историческа практика, все пак човечеството има почти 10000 години известна история.....
А по въпроса за "промяна на съзнанието", това е най-консервативното "свойство" на човека, което най-малко се променя с времето....
Например китайците като "цяло" се водят от принципите на Конфуции, т.е. съзнанието им е конфуцианско, ако може така да се каже, а той е живял преди 2500 години......
Затова всички опити да се промени "съзнанието" определено завършват с провал...
Така и опита да се правим "прусаците на Балканите" или "16 република на СССР" освен всичките бели, които донесоха, исторически са смешни и жалки....
------------------------------
Загуба на време е да се опитваш да направиш "Германия" в България от опит знам ...........

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил Raina Radkova Рейтинг: 1313 Любопитно
25 юни 2010 10:40 29
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#26] от "Sir Humphrey":
Звучеше ми като интелигентен човек до този коментар. Хихи - интересно как си промени кожата!

 
Преглед на профил Sir Humphrey Рейтинг: 602 Гневно
25 юни 2010 10:42 30
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#27] от "rain":

Със или без думи, ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО, МИНКЕ!
И така е редно да бъде.

За съжаление, излиза, че новите времена не са възпитали либерално мислещи ГРАЖДАНИ, а са възпитали "либерално" мислещи ГОТОВАНЦИ!

Като не ти се занимава да инициираш общо събрание по въпроса, макар, че рано или късно ще ти се наложи да бъдеш управителка на ЕС (Божичко, добре, че не живея във Вашия блок), тъй като не можеш да откажеш (чл. 20 от Закона за управление на етажната собственост, намери си го сама), на следващото общо събрание, организирано от другиго, постави въпроса, пък каквото сабя покаже.

 
Преглед на профил chorbadzhiyska Рейтинг: 0 Неутрално
25 юни 2010 10:48 31
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#26] от "Sir Humphrey":

Това беше изключително грубо и просташко......!!!!!!!!!!!!!!!!

 
Преглед на профил chorbadzhiyska Рейтинг: 0 Неутрално
25 юни 2010 10:55 32
- +Оценка
+2

До коментар [#28] от "boby1945":
Боби, като повдигаш темата за историческа практика, помисли си дали Левски, Ботев, Каравелов и всички революционери, дали и те така са мислили..."няма смъсил, загуба на време...."....?????????

 
Преглед на профил Sir Humphrey Рейтинг: 602 Неутрално
25 юни 2010 10:57 33
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#31] от "chorbadzhiyska":

Мога да го заменя с въпроса дали плаща някому да й сдъвква храната. По-малко просташ, смисълът е същият.
Аман от евфемизми!

 
Преглед на профил Raina Radkova Рейтинг: 1313 Любопитно
25 юни 2010 11:24 34
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#33] от "Sir Humphrey":

Интерсено - в профила ти пише следното:

Сфера на работа:

Институции и организации (администрация, агенции, асоциации, фондации, посолства)

Значи ли, че ти си онова дребно човече-чиновник, който се зъби насреща ни отвсякъде ежеминутно и ни спъва за всичко?!
Не ми отговаряй повече в темата, защото излезнахме от темата, а и виждам, че ти държиш да гадаеш относно как храносмилам и т.н. Безмислено е и все пак и под моето ниво.

 
Преглед на профил Sir Humphrey Рейтинг: 602 Разстроено
25 юни 2010 11:55 35
- +Оценка
-4 +2

Хора, които само мрънкат, без да имат амбицията да вложат поне мъничко мисловна дейност как да подобрят положението си със собствени сили, са под МОЕТО ниво.

Този разговор трябваше да приключи след коментар номер 6, но развяването на байрака "колко съм модерна и будна гражданка - стожер на гражданското общество" се оказа по-важно.

Контактуването с тебе е същата загуба на време, каквато би представлявал мой опит да убедя с аргументи някой неодушевен предмет.

 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 838 Весело
25 юни 2010 14:41 36
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#32] от "chorbadzhiyska":пак историята показа че въпросните революционери не са "мислили" и "действали" правилно, затова се наложи Царь батюшка лично да се заеме с нашето освобождение.......
Затова ние ги тачим като честни хора, поети, идеалисти, луди глави, наивници обичаме си ги и ми се възхищаваме но никога никой не е твърдял че са действали "исторически правилно" и че ние трябва да действаме като тях!
------------------------
Даже напротив, пак историческата практика по отношение на тези достойни хора, накара дядо Вазов да напише "Епопея на забравените" защо няма такава епопея написана за Гарибалди, Кавур, Боливар или Ипсиланти ...... защото си нямат дядо Вазов или защото.... допиши каквото смяташ за подходящо.....
-----------------------
Така че “Amicus Plato, sed magis amica veritas” нищо лично....

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил Sir Humphrey Рейтинг: 602 Неутрално
25 юни 2010 15:12 37
- +Оценка
-3 +2

@раин
Ама че съм глупав!
Направих грешката да не проверя на по-ранен етап твоя профил/професия.
Ако още в началото бях видял, че си в сфера "Маркетинг, реклама и най-вече PR", въобще нямаше да си губя времето да те убеждавам в каквото и да било, защото на масата от вас оперативно ви е имплантирано депо с високо самочувствие и хормон за биене в гърдите, като това депо е на мястото на експлантирания при същата операция здрав разум.

Вашата професия (на рекламата и ПиАр-а) е само едно нюню по-полезна за обществото от професията на двучленен екип, половината от който копае дупки, а другата половина ги заравя.

 
Преглед на профил Raina Radkova Рейтинг: 1313 Неутрално
25 юни 2010 16:05 38
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#37] от "Sir Humphrey":

Господине, оставих Ви да си развихрите болното съзнание и да доразвиете невероятен сюжет относно моята личност, прикривайки се удобно във форумни драматични изблици на собствените си психо-соматични травми. Оставих ви и вашето мнение да е последно и както казахте, трябвало е да спрете да комуникирате с мен още на 6 отг. - защо продължавате?? Медал няма да Ви дадат, нито да Ви направят почетен гражданин, нито нова длъжност или признание, че сте велик гений. И без Вас светът ще се върти...Но явно вие си губите така ценния умствен капацитет, не да работите, а да седите и да си пишете с мен. Благодаря за отделеното от Вас време и внимание - но НЕ благодаря! Отново Ви запазвам правото да бъдете последен, тъй като това е моят последен коментар.

 
Преглед на профил chorbadzhiyska Рейтинг: 0 Неутрално
25 юни 2010 16:36 39
- +Оценка
+3

До коментар [#36] от "boby1945":

Не съм съглсна ...Много правилно са си мислели и дейставали, но е имало прекалено много хора, които са разсъждавали по начина "няма смисъл...това е загуба на време..." и т.н
А братушките не са се намесили, заради хубавите ни очи и защото им е дожаляло за бедните поробени българчета...Всичко това е било от икономически и политически интереси. И след това са ни таковали таковата..да не бъда цинична ..

 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 838 Весело
25 юни 2010 19:05 40
- +Оценка
-1

До коментар [#39] от "chorbadzhiyska": хич не си права, ама хич, повечето хора по правилно осъзнават нещата отколокото шепа "революционери4, дето "силно обичат и мразят", а след тях потоп...
--------------------------
А руснаците наистина покрай политиката имаха и човешкото желание да ни освободят, що не го направиха австрийците иби френците или ингилизите например...?
А си таковахме таковата ние самите, тази неголяма част от нас алафрангите, дето им викат, тези около Фердо, Стамболов, Боби и то именно защото тръгнахме против Русия и на 16.06.1913 и октомври 1915 и на 13.12.1941 и те ти таман три национални катастрофи...
Тези дето бяха с Русия Сърбия, Гърция, Румъния от нищо станаха нещо...
------------------------------
То чувствата чувства, големите приказки, големи приказки, ама историята е добре да се поназнайва между впрочем...

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил Raina Radkova Рейтинг: 1313 Неутрално
29 юни 2010 13:19 41
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#30] от "Sir Humphrey":
http://dnevnik.bg/pazari/2010/06/28/924721_gazut_poskupva_s_blizo_25_parnoto_-_s_nad_11_ot_juli/


Къде сега е будната ви съвест и съзнание с всичките му там закони и наредби, които цитирахте, господине?!!!

 
Преглед на профил Sir Humphrey Рейтинг: 602 Разстроено
29 юни 2010 13:37 42
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#41] от "rain":

А, значи преминахте отново на "Вие". Това е добре.

"Отново Ви запазвам правото да бъдете последен, тъй като това е моят последен коментар."
Знаех си аз, че горното заричане не струва пукната пара, но нека бъдем снизходителни. Все пак, сърце юнашко не трае.

Колкото и хаберлер да ми цитирате за повишаване на цената на газа, съответно на парното, това не променя положението, описано от мен за Вас със услужлив и спокоен тон в коментар номер 1, преди да се проявите като особа с нисък мисловен капацитет, пробваща да компенсира това с високо самочувствие и огромни претенции, които естествено нямат покритие дори на стойността на пукнатата пара, спомената от мен малко по-горе.

Тръбите Ви са запушени по законите на физиката, а не на Република България, което означава, че трябва да предприемете физически мероприятия за отстраняване на проблема. Дано да се налага да го напиша за последен път, защото, ако се наложи и да го потретя, за да го схванете, вече ще се почудя по какви критерии ви подбират в PR-фирмите, освен по тези, за които вече знам (вж. коментар номер 37).

 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 838 Весело
1 юли 2010 07:50 43
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#42] от "Sir Humphrey": много менторски обясняваш за тръбите, които били запушени, ама вероятно даже не си ги пипъл... щото има още поне 5 причини да няма "топла гола вода" "веднага" като врътнеш кранчето...
Ако беше я работил тази работа щеше да знаеш....

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил str2sarcasm() Рейтинг: 793 Весело
2 юли 2010 01:34 44
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#42] от "Sir Humphrey":

Благодаря за доставеното веселие, коментар #37 особено ми хареса :)

_____

Гоце ~ Gotse ~ Goatse
 
Подкрепям темата
24 човека подкрепят темата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл