🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София пак е собственик на местната "Топлофикация"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

София отново стана собственик на местната "Топлофикация", след като година и половина тя беше управлявана от държавата. На последното си заседание преди лятната ваканция съветниците от ГЕРБ, част от БСП и СДС се съгласиха Столичната община да придобие дружеството безвъзмездно. То пристига заедно с всичките си задължения за малко над 510 млн. лв.

Против решението се обявиха Георги Кадиев от БСП, Владимир Каролев от НДСВ и представителите на ДСБ. Те твърдят, че общината няма капацитет да се справи с управлението на дружеството, няма стратегия какво да прави с него, нито точен анализ на това, което получава. Зам.-кметът по финансите Минко Герджиков пък, който участваше в преговорите с министерството на икономиката за прехвърлянето на собствеността на "Топлофикация" отчита като успех фактът, че държавата не запазва никакъв дял от нея. Аргументът на ГЕРБ за придобиването на дружеството е, че е логично то да е общинско, след като предоставя комунална услуга. "През 2008 г. министърът на икономиката Петър Димитров ни изнуди, за да вземе "Топлофикация". Тогава решението беше политическо и сега е така", коментира зам.-председателят на Столичния общински съвет от ГЕРБ Орлин Иванов. Според председателя на стопанската комисия Николай Стойнев (ГЕРБ) разликата е, че "правителството сега не воюва с града и това променя коренно нещата".

Освен това кабинетът обсъжда промени в закона за енергетиката, които да позволят на Топлофикация да събира по-голяма част от вземанията си от абонатите. Според Герджиков пък цените на парното, които досега били много подценени, с промяната на "4-5 компонента във формулата на цената от ДКВР" вече почти се изравнили с реалните. 

Георги Кадиев твърди, че истинската причина, поради която държавата прехвърля дружеството на общината е, че иска "да се отърве от горещия картоф". "Топлофикация" има 355.7 млн. лв. задължения към "Булгаргаз", които трудно може да плати. В момента преговоря за поредната отсрочка, въпреки че вече получи отлагане за 53 месеца. Кадиев прогнозира, че цената на парното трябва да се вдигне с 24%, ако дружеството иска да покрие разходите си. Въпреки това, той смята, че "Топлофикация" не трябва да се приватизира. Владимир Каролев обратното - поиска веднага да започне процедура по продажба на "Топлофикация". Според него дружеството е в "технически фалит", която не е обявен, само защото "никой не се е сетил". По негови сметки при евентуално продажба в рамките на една година общината може да получи стотици милиони евро. "Частникът ще се справи по-добре от която и да е община. Кой от вас ще посмее да спре парното на МВР, което дължи 539 хил. лв. на "Топлофикация", попита Каролев мнозинството. От ГЕРБ обаче твърдят, че могат да оздравят отчасти компанията, а едва след това евентуално да мислят за приватизация. "Това няма да стане в близките две години", каза тази седмица председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов пред в. "24 часа".

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baletlnetpepas avatar :-|
    Автор
    • + 14

    Хора, вие там сте умни журналя, аз съм глупав читател. Обяснете ми защо и беше на държавата преди година и половина да "изнудва" общината (тя държавата ако изнудваше само общината добре, ама изнудва и мен, което е зле, но това е друга тема) да й прехвърли Топлофикация, а сега държавата пак да "изнуди" общината да и го върне. А и доколкото си спомням пре предишното прехвърляне кмет беше уважаемия ни настоящ премиер, а знаем, той на изнудвания не се подава!

    Та пак ви моля кажете ми с думи прости
    ( като за моята поста глава)
    какво точно се се случи
    и тогава и сега!

    Нередност?
  • 2
    estaridolska avatar :-|
    estaridolska
    • + 7

    Здравейте!

    Не се знае със сигурност какви са били намеренията на правителството на тройната коалиция за бъдещето на Топлофикация, но се надяваме да разберем (вярно с малко задна дата). Най-вероятно са искали да го продадат, но не са успели, още по-малко да го оздравят. Опитаха се да прокарат мерки в закона за енергетиката и в Наказателния кодекс, за да могат да си потърсят принудително вземанията от абонатите, но КЗК ги отхвърли след сериозен обществен отпор. Най-вероятно това ще се случи и сега, ако правителството наистина внесе подобни поправки в закона. Още по-абсурдно е да се мисли, че могат да обединят сметката за ток и парно, както обсъждат сегашните.

    В същото време очевидно има интерес дружеството да бъде продадено и най-вероятно това ще стане. Въпросът е кога.

    Нередност?
  • 4
    baletlnetpepas avatar :-|
    Автор
    • + 3

    До коментар [#2] от "estaridolska":

    Ако тройната коалиция е искала да продаде топлофикация защо общината им го дари?
    Простете, но тезата ви е недостоверна. Хейде сега не съм толкова прост

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 2

    До коментар [#4] от "Автор":щото и тогава имаха огромни дългове, които "поккреха" частично чрез продажба на част от топлофикация на държавата. Това го правиха и през 2002 година, ама както виждаш дълговете растат не намаляват....... и с ваните на Вальо топлото и без тях....

    Нередност?
  • 6
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov
    • + 1

    Пък днес сутринта по бТВ се говореше,че откраднатите пари от топлофикация София надхвърляли 1 милиард лева и,че крадците не смогнали да ги изнесат всичките,толкова много били...А Вальо Топлото бълха го ухапала като гледам,той ще си живее живота,а на нас дупе да ни е яко...следващата зима!

    Нередност?
  • 7
    estaridolska avatar :-|
    estaridolska
    • + 2

    До "Автор"

    Много ми е любопитно каква друга цел може да има прехвърлянето през 2008 г. на "Топлофикация" на държавата според вас?:)
    Разбира се винаги може да се предполага, че идеята е била тройната коалиция да демонстрира как решава проблемите на софиянци, заплашени да останат без парно в студените месеци, докато кметът Бойко Борисов не се справя...Но това са само политически коментари, засега не се знае със сигурност какви са били истинските причини. Факт е, че с днешна дата общинските съветници от ГЕРБ, и от БСП, и от СДС твърдят, че не са искали да прехвърлят Т на държавата, но са били принудени.
    Факт е, също, че дружеството не е в по-добро състояние, отколкото при управлението на общината, че дълговете му към Булгаргаз не са изчистени, но те и не могат да бъдат...

    Нередност?
  • 8
    baletlnetpepas avatar :-|
    Автор
    • + 1

    Но как е възможно някой да принуди Бойко Борисов да направи нещо против волята си? Това е скандално!

    Нередност?
  • 9
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    Дружеството няма да се изправи на крака. Без значение е кой му е собственика, прекалено е голямо за да се спрат кражбите. Освен това няма значение дали директор му е държавен или общински служител - все няма да има лична заинтересованост да опази собствеността и финасовия ресурс. По-скоро ще действа в обратна посока - лично, партийно и корпоративно (на някоя друга фирма, която е на някой свой човек) облагодетелстване.
    Държавата иззе дружеството от общината за да се прави на социална. И за да качи на хранилка няколко партийни другари, разбира се. Възможно е да са замисляли и някоя приватизационна далавера...
    Преди това защо държавата е дала собственост на общината - не е ясно. Общината тогава не е имала (сега пак няма) ресурс сама да се справи с дружеството. И няма какво да го прави...
    Колкото до възможните действия - имам идеи, обаче консултирането е добре платено мероприятие.

    Нередност?
Нов коментар