Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
49

Тотална липса на ефективност в българските пощи

Защо е важна

Българските пощи са застинали в 50-те години на 20-ти век. Липсва елементарна стратегия, организация и ефективност на наличните ресурси, желание за промяна и проактивност. Всичко е тотално инертно и социалистическо. Действащи лица: български пощи, техните служители, държавата в лицето на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Очаквам редакцията да повдигне дебат по темата, въвличайки всички заинтересовани и участващи страни.

Какво е решението

Като начало отговорните лица да осъзнаят, че е ценно и важно начинът на работа на българските пощи да се промени и че това не търпи отлагане. Да се създаде стратегия, дълго-, средно- и краткосрочен план с конкретни стъпки, водещи до промяна на организацията, преподреждане на ролите, елиминиране на неужните кадри без квалификация. Прилагане на проактивен подход към начина на предоставяне на настоящите услуги с цел мисленето да се промени от ориентирано отвътре навън - към хората като клиенти със съответни права и желания.

Предложена oт Жана Борисова, 24 мар 2011
 • Споделяне:
 • Facebook
 • Twitter
23

Бижутата на София - на боклука

Защо е важна

Преди месец беше разрушена една емблематична сграда на София на ул. Славянска 3. Като имам предвид добрите примери на реставрирани подобни сгради от началото на 20 век и лошите примери на подменянето им с псевдо модерни мастодонти (стъклената сграда на завоя на Раковска), считам, че този подход е варварски и недопустим. Подобни буржоазни постройки са чара и духа на всеки стар европейски град.

Какво е решението

Да се приложи силно рестриктивен режим, когато става въпрос за унищожаването на подобни сгради. Да се попита главния архитект на София кой и защо е позволил това.

Предложена oт goodtime, 4 окт 2010
 • Споделяне:
 • Facebook
 • Twitter
6

Програма Конкурентноспособност - способността на българския чиновник

Защо е важна

Типичен пример как действа държавната администрация в областта на европейските фондове. Главните действащи лица/институции са Изпълнителна Агенция за Малки и Средни Предприятия и Министерство на Финансите. Малкото останали бенефициенти по тази програма биват размотавани и неглижирани до небивала степен. Типичен пример за безхаберни чиновници и целенасочена държавна политика за отказ от поети ангажименти - изпълняване на договори.

Какво е решението

Прозрачност и проследимост в действията на администрацията - за всеки договор да се публикува пълна отчетност по изпълнението му. Най-елементарното е - да се направи електронен портал, където бенефициентите да проследяват текущия си статус, държавните чиновници да отчитат дейностите или безхаберието си. За всяка стъпка от процедурите в администрирането и изпълнението на договорите да е ясно конкретно кой/кои чиновник е отговорен. Да се предприемат конкретни действия при проява на некомпетентност и несправяне със задълженията си към държавния административен апарат - да се търси персонална отговорност от чиновниците за бакиите, които създават.

Предложена oт stefand, 4 юни 2010
 • Споделяне:
 • Facebook
 • Twitter
7

Изчерпване на IPv4 адресите и разрастване на Мрежата

Защо е важна

Изчерпване на IPv4 адресите в Интернет в световен мащаб. Приближаващо спиране на разрастването на Интернет по IPv4. Последващо проявяване неподозирани проблеми за онлайн бизнеса и Интернет потребителите. Липса на икономическа мотивация у Интернет доставчиците да предлагат на клиентите си достъп по новата технология IPv6. Необходимост от значително технологично време и решаване на множество технически задачи при внедряването на IPv6. Липса на обратна съвместимост на IPv6 с IPv4 без допълнителни технологии. Неведение на обикновените потребители за основния проблем и нуждата от внедряване на решение. Липса на експертен капацитет на държавната администрация да подеме изучаването на проблема, камо ли пък решаването му. Липсата на чуваемост на държавната администрация за поръченията на европейската администрация. Конфликт на интереси за неиновативните телеком оператори, които са доставчици на гласова услуга. Интерес на недалновидните доставчици на оборудване от продаването му в последния възможен момент на най-висока цена.

Какво е решението

http://ipv6bg.eu/
Образоване по темата на заинтересованите групи от обществото. Събиране на експерти и отговорни лица на форум за обсъждане на въпроса. Взимане на решение на национално ниво за насока на действие: Възприемане на IPv6 в национален мащаб, както Корея, Китай, Япония, Франция. Изискване на IPv6 поддръжка при изпълнение на обществени поръчки. Изискване на подкрепа за миграцията към IPv6 от Европейския съюз. Инвестиране в научно-технологични изследвания и разработки.

Предложена oт Тони Стоев, 27 май 2010
 • Споделяне:
 • Facebook
 • Twitter
10

Книгата на собствениците е в полза на ...чиновниците!

Темата е изпратена от Петър Найденов по електронната поща

Защо е важна:


Здравейте,

Ето ви тема,която ще става все по-актуална защото касае милиони живущи в стари панелки. Пиша Ви за Закона за управление на етажните собственост, който вместо да е в полза и помощ на подобряването на междусъседските взаимоотношения, върви отново към поредния лост в ръцете на чиновниците да притискат и подтискат напълно обезверените живущи в стари панелки в цяла България.

Книгата на собствениците е в полза на ...чиновниците! Няма и година след като Парламентът прие Законът за управление на етажната собственост, сега нищо неподозиращият етажен собственик го притискат, че е изпуснал някакви срокове за вписване в Домовите книги, плашат го с глоби, а истината…всички собственици на стари панелки до 1991 г. и да искат пак ще са некоректно вписали данните за апартаментите си в Книгата на собствениците!

Акцентите в Книгата на собствениците са встрани от междусъседските взаимоотношения.

Първо: Ще ви хванат, че от години имате наематели и не сте дали/сте си платили данъци върху наемите.

Второ: Ще ви хванат домашните любимци - кучета , котки, папагалчета!!!...и за тях дали сте си платили данъците? Да приемем, че първите две са нормални за държавата, макар че не е работа на домовата книга да обхваща нещо повече от живеещите хора в даден апартамент. Но сега вижте как открито се върви към напълно стъкмяване по отношение на квадратурите на старите жилища и процентът от идеалните части.

Трето и най-важно: Всички които са си усвоили балконите ТРЯБВА да ги добавят към квадратурата на апартаментите си, като това трябва да стане с издаването но нов нотариален акт, както и да се преизчислят всички % от общите части на сградата, това пък се прави от експерт оценители. Вие всъщност си увеличавате жилищната площ и на 100% трябва да се добави квадратурата на всеки балкон т.е. плюс 10 кв.м минимум, а тези с по два балкона плюс 20 кв.м. Да не говорим, че всички балкони от старото строителство преди 1991 г. изобщо не са вписвани в нот.актове и са си ОБЩИ ЧАСТИ и до днес! Сега дори и да не е направено усвояване те трябва да се впишат към нотариалните актове, както съм посочил по-горе с тази разлика, че се вписват три четвърти от квадратурата на балкона. А това увеличаване на квадратурата след включването на балконите пък ще доведе до вашия по-висок данък сгради и такса смет ! Сега разбирате ли колко ала-бала е това което се прави в момента и в полза на кого е! Разбирате ли, че никой от старите ЕС не може коректно да си напише кв.м и процентите от общите части. Погледнете си нотариалните актове и ще разберете, че там липсват балконите изобщо, а тези които вече са ги усвоили и превърнали в кухни?

Какво е решението:

Нека уважаемите депутати от Парламента първо да решат въпроса с прехвърлянето на земята под блоковете на етажните собственици, после да се коригира ЗУЕС и се разбере как ще се узаконят усвоените балкони, как ще се добавят към общата площ и % на общите части как се променя!

Потърсете отговор от хора от Столичен общински съвет, от МРРБ, от Парламента и ги попитайте как хората да бъдат коректни и по какъв механизъм да стане това, след като се приемат закони без да се интересуват, че законовите изисквания могат да касаят само ново строителство и са изобщо недействащи по отношение на старото строителство?

Предложена oт capital, 10 мар 2010
 • Споделяне:
 • Facebook
 • Twitter

Вашите теми за

Това са ваши предложения за теми, които да разработим. Можете да изпращате сигнали и проблеми, с които сте се сблъсквали, както и теми, които искате да видите на страниците на "Капитал".