🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Унгария затвори границата си със Сърбия

Унгария затвори границата си със Сърбия и започна да арестува хора, търсещи убежище, които са влезли в страната без документи.
Унгария затвори границата си със Сърбия и започна да арестува хора, търсещи убежище, които са влезли в страната без документи.
Унгария затвори границата си със Сърбия и започна да арестува хора, търсещи убежище, които са влезли в страната без документи.    ©  Dado Ruvic
Унгария затвори границата си със Сърбия и започна да арестува хора, търсещи убежище, които са влезли в страната без документи.    ©  Dado Ruvic
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като от вторник въведе нови правила за бежанците, Унгария затвори граничния си пункт със Сърбия край Рьоске и обяви извънредно положение в два гранични окръга, съобщи Reuters.

Влезлите в сила от 15 септември правила определят Сърбия като "безопасна страна" за хора, желаещи да получат статут на бежанци. Това означава, че всеки такъв човек, влязъл в Унгария, без да е подал документи в Сърбия, ще бъде автоматично депортиран в Сърбия в рамките на осем дни. Върховният комисариат на ООН за бежанците осъди действията на унгарското правителство.

Въпреки това то реши също инкриминира нарушаването на оградите по държавната граница от страна на хора, опитващи се да влязат в Унгария без документи. Ако тези хора премахнат заграждения или прережат мрежи, те ще бъдат наказвани със затвори или депортиране.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви пред частния местен телевизионен канал TV2, че повечето от хората, които влизат без документи в страната, са имигранти, търсещи по-висок стандарт на живот, а не бежанци, които се борят за живота си.

Затварянето на сръбската граница означава, че все повече хора, бягащи от страни като Афганистан и Сирия ще опитат да влязат в Унгария през съседните й Хърватия или Румъния, коментира Financial Times. Правозащитни организации предупредиха, че в много части на хърватска територия продължава да има минни полета, някои от които дори не са обозначени.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    morf avatar :-@
    morf
    • + 17

    "Унгария затвори границата си със Сърбия и започна да арестува хора, търсещи убежище"

    Хайде, да наричаме нещата с истинските им имена! Никой от тези хора не търси убежище, още по-малко в Унгария. В коя от страните по пътя им се води война, та се чувстват несигурно там? В Турция ли, в Гърция ли, в Македония ли, в България ли, в Сърбия ли?

    Истината е, че всички тези хора търсят лесен и уреден живот на гърба на блъскащите се европейци, като в същото време налагат брутално дивашката си култура. Ако беше до едното убежище, щяха да стоят в Турция, Ливан, Йордания, както милионите други сирийци, които в момента са там.

    А обявяваните за бежанци афганистанци, пакистанци, северно-африканци изобщо няма смисъл да ги коментираме.

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 7

    Остава да се допълни че сърбите не искат да са страната в която да се депортират нарушителите от Унгария и вече официално протестират, а и не могат да бъдат задължени след като са извън ЕС и Шенген.

    Нередност?
  • 3
    bisera12 avatar :-|
    bisera
    • - 3
    • + 3

    Аз си мисля, че това е едно голямо "шоу", спретнато от не знам кого, на гърба на нещастни хорица. Всичко е въпрос на пари, а губещите са и мусюлманите и християните (с една дума обикновените хора)

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал