🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кризата с бежанците е изпитание за идеята на Шенген

Европа се нуждае от преразглеждане на Шенгенското и Дъблинското споразумения

Съдии на ЕС забраниха депортациите на мигранти обратно към Гърция с мотива, че там няма условия за настаняването им.
Съдии на ЕС забраниха депортациите на мигранти обратно към Гърция с мотива, че там няма условия за настаняването им.
Съдии на ЕС забраниха депортациите на мигранти обратно към Гърция с мотива, че там няма условия за настаняването им.    ©  MICHALIS KARAGIANNIS
Съдии на ЕС забраниха депортациите на мигранти обратно към Гърция с мотива, че там няма условия за настаняването им.    ©  MICHALIS KARAGIANNIS

Допълнителни мерки

- Германия възстанови за кратко граничния контрол с Австрия

- Австрия изпрати армия да охранява източната й граница с Унгария

- Словакия временно възстанови контрола по границите с Австрия и Унгария

- Унгария въвежда по-строг контрол за прием на бежанци

Кризата с бежанците доведе до възстановявана на граничния контрол в няколко държави в Централна Европа в понеделник. Този процес беше предшестван от решението през уикенда на Германия временно да прекрати действието на шенгенските правила заради наплива от имигранти. Само в събота в Мюнхен пристигнаха 13 хил. имигранти, а броят им в неделя наближи нови 10 хил. Случващото се в тези няколко страни поставя под риск концепцията за отворени граници в Европейския съюз.

Армията на помощ в Австрия

От своя страна Виена изпрати армия да охранява източната й граница с Унгария, след като Берлин обяви, че връща граничния контрол за кратко.

"Ако Германия осъществява граничен контрол, Австрия също е принудена да засили граничния контрол, каза вицеканцлерът Райнхолд Митерленер, цитиран от Reuters. Сега правим точно това."
На съвместна пресконференция с канцлера Вернер Файман двамата уточниха, че армията ще има спомагателна роля. "Фокусът на мисията им е хуманитарната помощ", каза Файман. "Но държим да подчертаем, че ако се наложи, те ще помагат и за граничния контрол."

Отново в понеделник австрийската полиция обяви, че само за първите часове на деня в страната са влезли между 6000 и 7000 мигранти без документи, а центровете за временно настаняване в Никелсдорф и Пандорф са почти пълни.

Нова система за прием на бежанци в Унгария

Същевременно унгарският премиер Виктор Орбан изнесе реч пред 868 кадети от полицейската академия в Будапеща. След като бяха произведени в чин в понеделник, всички те започват работа във вторник по южната граница на страната със Сърбия, откъдето само тази година в Унгария са влезли 191 702 мигранти без документи.

"Ще срещнете излъгани хора. Ще бъдете посрещнати с гняв и агресия", каза Орбан пред кадетите, които призова да налагат "безкомпромисно" закона. След като промениха законите, от вторник унгарските власти ще започнат да прилагат нова система за приемане на мигранти в страната. Всеки ще бъде регистриран на граничния пункт и ще бъде извозван до лагер за временно настаняване в страната. Онези, които откажат да бъдат регистрирани на граничните пунктове, няма да бъдат допускани. Ако в страната бъдат заловени мигранти без документи, влезли не през официалните гранични пунктове, те ще подлежат на съд.

По-рано австрийският канцлер Файман сравни новата политика на Унгария за извозване на мигрантите с депортирането на евреи от нацистка Германия. Това по никакъв начин не промени политиката не само на Орбан, но и на унгарските съседи от вишеградската четворка.

Словакия също върна граничния контрол

Външните министри на Словакия, Чехия, Полша и Унгария обсъдиха в петък в Прага кризата с бежанците. Те заплашиха да наложат вето върху задължителните квоти за прием на бежанци в 28-те еврочленки, а Словакия, която по-рано обяви, че ще приема единствено сирийски християни, върна граничния контрол с Австрия и Унгария. Тъй като въпросът трябваше да бъде решен с квалифицирано мнозинство на среща на вътрешните министри на ЕС обаче (виж горния текст), една страна не е в състояние да наложи вето.

Засега Чехия няма да въвежда контрол по границата си с Австрия, каза в понеделник външният министър Лубомир Заоралек. "За нас ситуацията не е станала такава, че да обсъждаме задействане на някакви фундаментални мерки", заяви той, цитиран от националната агенция CTK.

Властите в Прага са увеличили граничната полиция, патрулираща по чешко-австрийската граница. Имигрантите минават основно по друг маршрут – през Унгария и Австрия към Германия и страните от Северна Европа, докато през чешка територия пътуват доста по-малко от тях.

Риск за концепцията за отворените граници

Случващото се в тези няколко страни от Централна Европа изложи на риск европейската концепция за отворени граници. Наложи се председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер да защити в неделя канцлера на Германия Ангела Меркел и да обяви, че Берлин не нарушава шенгенския договор с връщането на граничния контрол с Австрия.

По-същественият проблем обаче не е по вътрешните граници, а по външната граница на съюза. Системата за нейното опазване е одобрена в Дъблин през 1990 г. Тя предвижда, че търсещи убежища хора трябва да внесат молбата си в първата страна от ЕС, в която влизат. Това правило изправи Италия и Гърция пред хуманитарна катастрофа.

Затова, когато Меркел изразява тревога за бъдещето на Шенген, мнозина гледат на това като на скрита заплаха, насочена срещу източните еврочленки, които са против германското предложение за промяна на Дъблинския регламент така, че и страни от вътрешността на съюза да започнат да приемат дял от бежанците.

Днес, ако търсещ убежище човек подаде документи за закрила в Германия, но е влязъл в ЕС от Италия, Берлин би трябвало да го върне там. Дори и Италия да му даде статут на бежанец, той няма право да стъпва за пет години в Германия. Наскоро Берлин обяви, че суспендира временно действието на Дъблинския регламент за сирийци.

Това създава проблеми за Унгария, където повечето бежанци отказват да се регистрират и настояват да продължат към Германия. Освен това повечето бежанци в Унгария, макар и да идват от Сърбия, са влезли в ЕС основно през Гърция. Съдии на ЕС обаче забраниха депортациите на мигранти обратно към Гърция с мотива, че там няма условия за настаняването им. В резултат лавината се завъртя - Франция върна граничния контрол с Италия, Дания затвори преди седмица границата си с Германия, а австрийската полиция започна проверки по пътищата от Унгария.

Ако тези извънредни мерки продължат, те може да навредят на идеята за свободно движение на хора в ЕС. В този дух беше реакцията на Маркус Зелмайр, шеф на кабинета на Юнкер. В неделя той написа в Twitter: "Шенген ще бъде изложен на опасност, ако еврочленките не работят заедно в съгласие и солидарност по разрешаване на бежанската криза."

 

Товарните превози от България се забавят, за пътническите няма проблеми

"Има забавяне на движението на тежкотоварните автомобили", заяви Илиян Филипов, един от двамата собственици на най-голямата автомобилна компания в страната, пловдивската ПИМК. След проблемите с бежанците в Унгария, Австрия, Германия един курс България - Германия се е удължил с около 24 часа. 

По думите на Миролюб Столарски, собственик на автобусната "Карат - С", която има и международни превози през поделението Eurolines, при превозите с автобус нямало проблеми, заради по-тежките проверки по европейските граници. На същото мнение е и Ивайло Константинов, съсобственик в автобусната компания "Юнион Ивкони". "Никакви проблеми не са докладвани", заяви той.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rapidfire avatar :-|
    gigabyte
    • + 5

    Довиждане на Шенген! Така хубаво си опазиха безценната територия, че трева няма да никне там от тълпите пришълци.

    Нередност?
  • 2
    historama avatar :-|
    historama
    • + 5

    А дали е истина, че меркел била направила изказване, че всички бежанци (емигранти) от Сирия са "добре дошли"?

    Нередност?
  • 3
    high avatar :-|
    bee
    • + 4

    Капитал, това са имигранти, престъпници и т.н. Оправете си термините- този урок го минахме с Дневник преди 10 дена. Стига с тези манипулации.

    Нередност?
  • 4
    high avatar :-|
    bee
    • + 1

    До коментар [#2] от "historama":

    Стига да имаше желание, досега да си разбрал/а отговора- гугъл не е забранен.

    Нередност?
Нов коментар