ВКС отказа да гледа делото на Симеон Сакскобургготски за стопанство "Врана"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) не допусна за касационно обжалване делото, заведено от Симеон Сакскобургготски и сестра му срещу държавата за възстановяването на стопанство "Врана" и земите около него. Това означава, че решението на Софийския апелативен съд, с което претенциите на бившия премиер бяха отхвърлени, е окончателно.

ВКС осъжда Сакскобургготски да плати и 160 хил. лв. разноски.

"Врана" е реституирана през 2001 г. със заповед на тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски, като с това става първият от т.нар. царски имоти, които са върнати на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок след завръщането им през 2000 г. Веднага след реституцията Симеон Сакскобургготски дари парка "Врана" на Столичната община, но си запази правото на ексклузивно ползване.

Отделно тече дело и за двореца "Врана", което е единственото все още на първа инстанция. До момента държавата е спечелила окончателно делата за имението "Кричим", хижите "Ситняково" и "Саръгьол". Аналогично е развитието на делата за двореца "Царска Бистрица" и 16 000 дка рилски гори. По всички тези дела съдилищата еднозначно постановяват, че реституцията на царските имоти е без законово основание и държавата трябва да си върне собствеността и владението.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал