Съдът: Държавата е собственик на двореца и парка "Врана"

Решението е на първа инстанция, но е логично предвид изхода от останалите идентични дела за царските имоти

Парк-музей "Врана"    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е собственик на двореца "Врана" и на целия прилежащ към него парк - както този, който се владее в момента от царските наследници, така и терена, стопанисван от Столичната община. Това обяви Софийският градски съд (СГС) по делото, заведено срещу Симеон Саккскобургготски, сестра му Мария Луиза Хробок и петимата им братовчеди, деца на леля им княгиня Надежда.

Симеон Сакскобурттогски и Мария Луиза Хробок са осъдени да върнат на държавата владението върху двореца и парка към него заедно с всички прилежащи 14 по-малки сгради. Спрямо петимата братовчеди няма осъдителен диспозитив, доколкото те още в началото на всички дела за т.нар. царски имоти, по които са призовани като ответници, признаха правата на държавата по отношение на собствеността. Те освен това никога не са влизали във владение на някой от имотите, за да бъдат осъдени да ги освободят.

Софийската община също е осъдена по това дело като ответник - да върне на държавата владението на онази част от парка с площ близо 970 дка, която наследниците на Борис III ѝ дариха през 2001 г., непосредствено след като кметът Стефан Софиянски им реституира целия имот.

Съдебното решение тепърва ще бъде обжалвано по инстанциите, както до момента се случва с всички дела за т.нар. царски имоти. Същевременно то не може да се счита за изненада – макар и заведени като отделни дела, казусите по тези имоти са идентични (с изключение на делата за горите в Рила), доколкото поставят еднотипни основни въпроси за реституционния ефект на решение №12 /1998 г. на Конституционния съд, и за същността на бившето царско интендантство като собственик на тези имоти преди национализацията през 1947 г. Това обуславя и еднаквите решения по тези дела.

Действително по казуса "Врана" има някои особености във връзка с действията на Столичната община, но все още не е ясно как съдът се е произнесъл по тях поради факта, че към момента на сайта на СГС е публикуван само диспозитивът на решението.

До момента държавата е спечелила общо четири от делата за отделните имоти с влязло в сила решение - за имението "Кричим", за ловните хижи в Рила "Ситняково" и "Саръгьол", а миналия месец в сила влезе и решението за стопанство "Врана" (бившето стопанство на УБО) към някогашната резиденция "Врана".