🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сезам, затвори се

След реставрация британска казарма от XIX в. в Гибралтар се превърна в първия физически офис на дигитална банка за криптовалути с принтирани 3D мебели от царевица

Lagranja Design    ©  Lagranja Design

В най-южната част на Иберийския полуостров, в задморската британска територия Гибралтар, под сянката на прочутата монолитна Скала, в напълно трансформирани казармени помещения от XIX в. отскоро се намира централният офис на дигиталната криптовалутна банка XАРО. "Нашият живот е микс от физическа и дигитална реалност. Нашите пари също", казват в кратко промовидео авторите на архитектурния проект, студиото Lagranja Design с офиси в Барселона, Истанбул и Сингапур. Банката, която има официален лиценз в Гибралтар и договор с Visa и Mastercard, обещава да започне операции съвсем скоро, "след приключване на последните детайли".

Само по себе си обновеното пространство в много голяма степен олицетворява срещата между минало, настояще и бъдеще. И ако за дигиталната банка това е първа физическа локация, за архитектурното студио е първата пълна реновация на историческа сграда. "Трябваше да измислим как да уважим миналото и в същото време да представим чрез интериорния дизайн свободата, визионерския характер и свързаното с дигиталните процеси бъдеще", казват за "Капитал" от Lagranja.

Офисите на предлагащата услуги с криптовалути банка са разположени в подножието на скалата в историческия център на Гибралтар. В стария укрепен град има серия от казарми (или "каземати"), построени през 1817 г. ХАРО избират една от най-добре запазените и въпреки това тя е в окаяно състояние, което напълно осуетява оценяването на историческата й значимост. Останките от старите стени и оригиналните отбранителни кули са запазени в задния двор на банката. Главната фасада гледа към площад Grand Casemates, оживено място за срещи, изобилстващо от барове и ресторанти с тераси на открито. Като част от проекта една от галериите, даващи достъп до офиса, беше трансформирана в обществено пространство за арт и културни събития.

В офиса на XAPO се влиза от централния площад, а под оригиналните каменни арки се намират няколко банкомата, където клиентите могат да управляват своите валутни кибертранзакции. Вътрешният двор, който някога е бил барутен склад в основата на отбранителна кула, посреща служителите с озеленена стена и зона за почивка и барбекю.

Новото седалище на дигиталната банка заема два склада от стария военен комплекс с площ от осемстотин квадратни метра. Автентичните стени от местен варовик, както и поддържаните от оригинални дървени греди и тавани са запазени максимално близо до първоначалното строителство. Почистени и възстановени, те създават атмосфера на стар банков трезор. Търсената внушителна театралност на офиса дизайнерите постигат чрез осветените от пода до тавана стени.

За да се впишат в идеята за все по-скоростната трансформация в банковия сектор, от Lagranja избират изработени с дигитално производство мебели. Повечето са направени по мярка и са отпечатани в 3D в Барселона, използвайки биопластмаса на основата на царевица. Проектът беше селекциониран за Architizer A+ Awards.

В ерата на дигиталните банкови операции, навлизащи много по-бързо, отколкото масовият потребител успява да асимилира и разбере, XАРО "насърчава икономическата свобода и достъпа до валути като безопасно убежище". Централният сейф на банката се намира надълбоко в Швейцарските Алпи, в някогашен военен бункер.

Все още няма коментари
Нов коментар