🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място: Unica

Италиански ресторант с български туист в центъра на София

Раждането на ресторант Unica става в ресторант "Космос". И по-точно след години разговори между собственика му Николай Григоров и мениджъра и винен консултант Атанас Балев. В тези разговори все по-често се прокрадвала Италия. Накрая се избистря идеята за италиански ресторант, ама с едно "но". Италиански, но на българска почва. "Уника" се намира на място, където преди това е имало китайски, руски ресторанти, казват, че и бардаци. А на езика за недвижимости - на "топ локация". Иначе казано - жълти павета плюс гледка.

Българската следа в това италианско място ще откриете най-вече в интегрирането на български продукти и подправки в ястията. Например посрещането с хапки фокача със зехтин и шарена сол. Въпреки че фасадата не отговаря на това очакване, в Unica може да влезете на пица и бира. Има 10 пици и 6 в стил "романа", между тях и такива с филе "Елена", луканка, катък или овчи кашкавал.

Въпреки че формално няма никакво разделение, в Unica има усещането за два ресторанта. Първият е повече "пица с чаша бира/вино", и този на втория етаж, който, да кажем, че е по-официалното му лице. Ето някои неща, които може да опитате там: салатата с ягоди, прошуто крудо, бадеми, пармиджано с дресинг от овче кисело мляко. Интересно поднесената бурата. Въпреки че е при салатите, заедно с доматения сок и олиото от рукола е по-скоро много свежа студена супа. И много по-добре върви с лъжица, а не нож и вилица. Красиво поднесеното ризото с телешки момици, скариди и женско биле, поръсено с лимон и салвия. "Карбонара" с жълтък - засищаща, но и много лека едновременно. Или меланзаната с моцарела и зрял овчи кашкавал, скрита под пухкава бурата на пяна.

Италианско-българската нишка продължава и при 80-те вина в ресторанта: класическите италиански сортове санджовезе или пино гриджо, отгледани и произведени в България, български рубини (който е кръстоска между сира и небиоло), солидно представяне на мавруд в различен стил и технология.

Unica мина през дълъг ремонт и е имало защо. В крайна сметка се е получило нещо елегантно. Дървен под, светла ламперия, стена с растения (истински), оголен до бетона таван и зелено, което ми напомни главата на дива патица таман преди да падне мрак. Да добавим и изрисуваната стена на съседната сграда. Винаги е хубаво да се видят усилия да се облагороди средата и извън собственото чердже. Всичко това - избор на продукти, вкус и обстановка - поставя ресторанта в най-високия сегмент ресторанти. Странното е, че това изобщо не се отнася до цените.

И накрая - тук има и магазин. Може да си купите опаковани десерти от ресторанта, равиоли, пак на ресторанта, които за 5 минути да си сготвите вкъщи, доста вина на добри цени или продукти на Валери Нешов. Останалото може да го намерите и другаде, но целта е всичко в бъдеще да бъде собствен внос.

бул. "Цар Освободител" 8А

Все още няма коментари
Нов коментар