Светът на Стефан Цвайг

Ранната проза на австрийския писател с тежка съдба ще бъде преиздадена

Стефан Цвайг - "Огнената тайна" и други новели"

Издателство: "Колибри"

Цена: 16 лв.

"Огнената тайна" и други новели" събира някои от ранните творби на австрийския писател от еврейски произход Стефан Цвайг (1881-1942), с които той набира широка популярност.

"Гувернантката" е за загубата на доверие във възрастните, когато истината се крие от децата: "Те още не могат да схванат страшното, което се е случило край тях, но мисълта за него ги гложди и заплашва да ги задави." "Огнената стая", най-дългата творба в сборника, проследява манипулативното поведение на барон, който иска да привлече вниманието на непозната жена чрез изграждането на доверие у малкия й син. "Приказка в здрача" е за 15-годишно момче, чиито първи сексуални преживявания са с мистериозна по-възрастна жена, а "Малка лятна новела" потапя в спомените на мъж, който "живееше онзи живот, който изглежда излишен, защото не се обвързва с никаква общност, защото цялото му богатство, натрупано от хиляди отделни ценни преживелици, се разпилява ненаследено заедно с последната му въздишка."

Историите, появили се за първи път през 1911 г., са всъщност първа част от трилогия концептуални сборници. Следват "Амок: Новели за страстта" (една от изгаряните от нацистите книги) и "Смут в чувствата", които ще бъдат издадени от "Колибри" до края на годината.

Преводът от немски език е на Димитър Стоевски (1902-1981), който извън професията си на лекар запознава българската аудитория не само с прозата на Цвайг, но и с класиките на Гьоте, Томас Ман, Хайнрих Хайне, Бертолд Брехт, Франц Кафка.

През 2018 г. в две отделни издания (на "Колибри" и "Аквариус") в книжарниците се завърна "Светът от вчера", посмъртно появилата се мемоарна книга на Стефан Цвайг за детството му във Виена, традициите в еврейското общество и идиличната мултикултурност около него и близките му преди настъпването на нацизма. В началото на 2019 г. издателство "Ерго" събра в книга писмата между Цвайг и Максим Горки в периода 1923-1936 г.

Писателят, журналист и философ Стефан Цвайг е роден през 1881 г. във Виена, а в началото на ХХ век пътува из целия свят. Убеден пацифист, по време на Първата световна война живее в неутрална Швейцария. С настъпването на нацизма в Германия и Австрия той отново е на път - заминава за Лондон, а впоследствие се установява в Бразилия. Не успява да преодолее депресията от преживяното и усещането за обреченост покрай политическата ситуация в Европа. През 1942 г. той и съпругата му Фридерике Мария фон Винтерниц слагат край на живота си едновременно.
Влиянието на Цвайг расте с времето, включително извън литературата - режисьорът Уес Андерсън цитира прозата му като вдъхновение за филма си "Грандхотел Будапеща". През 2016 г. автобиографичната книга "Светът от вчера" е екранизирана в немскоезичния игрален филм Stefan Zweig: Farewell to Europe.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 3

    Разбирам, че тази книга е ново издание на том 1 от петте тома събрани съчинения на Цвайг, издадени от "Народна култура" през 90-те год, с твърда подвързия. Имах шанса да ги купя на изключително приемлива цена преди няколко години от един книжар в Созопол.

    Нередност?
Нов коментар