🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Благодарност без граници

Philadelphia Museum of Art показва онлайн изложба с творби, посветени на медицинския персонал през последните сто години

Philadelphia Museum of Art, 2020
Philadelphia Museum of Art, 2020
Philadelphia Museum of Art, 2020    ©  Philadelphia Museum of Art, 2020
Philadelphia Museum of Art, 2020    ©  Philadelphia Museum of Art, 2020

"В известен смисъл потопът от съчувствие и приятелство помага повече от всякакви лекарства", пише американският поет и журналист Уолт Уитман (1819 - 1892 г.) през декември 1864 г. Той служи като медицински доброволец в болници във Вашингтон по време на Гражданската война. Сега портретът на Уитман е част от онлайн изложбата Tribute to Nurses and Doctors.

В отговор на пандемията от COVID-19 Philadelphia Museum of Art показва серия творби, свързани с историята на здравеопазването и медицинския персонал. Избраните снимки, илюстрации и гравюри обхващат период над сто години. Музеят във Филаделфия разполага с богата колекция от над две хиляди тематични творби, включително и такива от XV век. Онлайн изложбата е в чест на целия медицински персонал, работещ на първа линия.

"Тук виждаме само няколко примера за това как може да изглежда грижата: спокойни моменти на нежно общуване, високорискови медицински интервенции и спешно мобилизиране на големи ресурси. Снимките разкриват също, че медицината отдавна е арена в борбата за социална справедливост, тъй като хората продължават да се борят за това кой да получава грижи и кой да взима решенията за това", казват от музея. Гравюра от 1877 г. показва момент на повторна ваксинация. Колекцията включва и серия картички, изпратени от ранен британски войник в болница във Франция до негова приятелка по време на Първата световна война.

През 2017 г. Philadelphia Museum of Art участва в проучване заедно с Университета в Пенсилвания и детската болница на Филаделфия, резултатите от което показват, че наблюдението и анализът на произведения на изкуството биха могли да подобрят описателната способност и диагностичните умения на бъдещите лекари.

"Безкрайно съм благодарна, че има толкова много медицински персонал който буквално рискува живота си, за да предпазва мен, моето семейство и моята общност", казва в интернет конференция доктор Лори Сантос.

Нейният курс The Science of Well-Being, който тя преподава безплатно в образователната онлайн платформа Coursera, се превърна в един от най-търсените и ползвани ресурси по време на пандемията. Първоначално тя предлага курса Psychology and the Good Life за студентите на университета "Йейл" през пролетта на 2018 г. В него на достъпен език преподава, най-общо казано, позитивна психология и поведенчески модели с примери от реалния живот. Превърнал се в най-преподавания курс в над тристагодишната история на университета, по-късно тя го адаптира за образователната онлайн платформа Coursera, където до момента вече има над един милион аудитория.

Все още няма коментари
Нов коментар