Последно опаковане в Париж

Няколко допълнителни изложби, безплатно приложение, нова книга и търг съпътстват реализирания проект на Кристо за Триумфалната арка (18 септември - 3 октомври)

Развитите и спуснати ролки плат, покриващи външните стени на Триумфалната аркаПариж, 12 септември, 2021.
Развитите и спуснати ролки плат, покриващи външните стени на Триумфалната аркаПариж, 12 септември, 2021.
Развитите и спуснати ролки плат, покриващи външните стени на Триумфалната аркаПариж, 12 септември, 2021.    ©  Матиас Коденберг
Развитите и спуснати ролки плат, покриващи външните стени на Триумфалната аркаПариж, 12 септември, 2021.    ©  Матиас Коденберг
"Ще бъде като жив обект, който ще потрепва от поривите на вятъра и ще отразява светлината. С движещите се гънки повърхността на паметника ще стане чувствена. Хората ще искат да се докоснат до Триумфалната арка."

Кристо, 2020 г.

През 1961 г., три години след като среща в Париж своята партньорка в живота и творчеството Жан-Клод, световноизвестният художник и авангардист Кристо прави проучване за гигантски проект: опаковане на един от най-емблематичните паметници на града. Шейсет години, двадесет и пет хиляди квадратни метра сребристосиня рециклируема тъкан и три хиляди метра червено въже по-късно, визията на двамата най-накрая ще се сбъдне.

С този увод издателство Taschen представя книгата "Christo and Jeanne-Claude. L'Arc de Triomphe, Wrapped" (на английски, френски и немски, цена 20 евро).

Публикувана този месец в знак на почит към двамата покойни артисти и продължилото през целия им живот сътрудничество, книгата включва оригинални скици, технически данни и фотографии, като предлага достъп до всичко, случвало се в кухнята на това "велико произведение на изкуството".

Докато трае проектът в Париж (18 септември - 3 октомври) посетителите ще могат да се докоснат до L'Arc de Triomphe, Wrapped, при това съвсем буквално. Едната възможност е откъм Place de l'Etoile, на най-високата точка на "Шанз-Елизе". Приживе Кристо и Жан-Клод винаги са давали приоритет на свободния достъп до своите произведения в публичните пространства. Над триста асистенти ще поздравят посетителите и ще отговарят на въпроси за проекта. Те ще раздават и безплатни парчета от плата, с който е облечена арката. Както винаги, достъпът до вътрешността на Триумфалната арка и панорамната тераса ще е възможен с билет. Материята ще покрива и самата тераса, но позволявайки на посетителите да се разхождат по нея.

"Повече от тридесет години след опаковането на Пон ньоф (най-старият мост в Париж, опакован през 1985 г. - бел. ред.), опаковането на Триумфалната арка ще бъде събитие с глобален отзвук. След две трудни години културното наследство и изкуството се обединяват, за да предложат на обществеността незабравим момент на споделена радост", казва Филип Белавал, президент на Центъра за национални паметници - институцията, с чието сътрудничество е изработена арт инсталацията.

Според Владимир Явашев, мениджър на проекта по опаковането на арката, племенник на Христо Явашев и негова дългогодишна дясна ръка, той "отразява духа на общественодостъпните произведения на изкуството по целия свят ", който винаги е бил водещ за Кристо и Жан-Клод. В реализацията са участвали над хиляда души, използвани са повече от триста тона стомана. Стойността 14 млн. евро, подобно и на останалите проекти, е осигурена от самите артисти, без необходимост от публични фондове или спонсори.

Приложението Bloomberg Connects (дело на партниращата на проекта фондация Bloomberg Philanthropies), e безплатeн смартфон гид за изкуство и култура на английски и френски. Съдържанието му е достъпно навсякъде и в случая предлага скици, снимки, видеоклипове, записи, текст, както и практична информация за опакованата Триумфална арка в Париж.

Няколко допълнителни изложби в Париж обогатяват представата за живота и работата на Кристо и Жан-Клод. Фотоизложбата Christo and Jeanne-Claude: Realized Projects, организирана от парижкото кметство, е подредена на брега на река Сена до 2 октомври и е с безплатен достъп. Представени са над двадесет от проектите им.

От 17 септември до 3 октомври парижкият клон на Sotheby's показва (и продава) The Final Christo, 25 оригинални творби, създадени от Христо Явашев като подготовка за опаковането.

По думите на кметицата на Париж Ан Идалго "творбите на Христо и Жан-Клод в обществени пространства, включително и Париж, надхвърлят традиционните граници на живописта, скулптурата и архитектурата".

Историята на проекта за опаковането на Триумфалната арка на Кристо и Жан-Клод, който се реализира посмъртно, е разказана подробно в изданието на Taschen. Снимките са на фотографа Волфганг Фолц.

Той е неотлъчно до тях от 1971 г., като е бил ръководител на проектите "Опакованият Райхстаг" и "Опаковани дървета". Фолц (или Волфи) е ексклузивен фотограф на работата на двамата артисти. Плод на тясното им сътрудничество са множество издадени книги и повече от триста изложби по цял свят. Авторката и историк на изкуството Лоренца Джованели оглавява офиса на последния голям проект на Кристо, "Плаващите кейове" през 2016 г. От 2017 до 2020 г. тя работи за Кристо в Ню Йорк, като отговаря за различни изложби и публикации. Тя е първата изпълнителна директорка на фондация "Кристо и Жан-Клод". Съавтор на албума е племенникът на Жан-Клод, Джонатан Уилям Хенери. Той е музикант и в периода 1996 - 2009 г. е неин асистент. В момента управлява офиса на Кристо.