Звезди, скелети и зелен прах

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Временните неща наистина са най-устойчиви. Надали, когато Румен Радев сглобяваше този служебен кабинет преди четири месеца, е очаквал, че първо, той ще пожъне такъв успех, и второ, че ще продължи (с известни промени във втория) да управлява почти до края на годината. А може би и отвъд.

Но ето ни в седмицата, в която първият кабинет на Стефан Янев ще предаде щафетата на втория кабинет на Стефан Янев, с което той става единственият човек след Бойко Борисов, който е бил два пъти поред министър-председател.

Същата седмица, в която вероятно ще стане известен новият проект на двама от министрите във вече бившия първи служебен кабинет. Засега за него не се знае много, но съвсем скоро явно на сцената ще се появи нова звезда. Новините в политическия ни живот след 12 години стагнация се сменят толкова бързо, че като че ли изгубихме капацитета да се изненадваме. Доскоро не бяхме имали два пъти парламентарни избори в една година, а сега ще имаме три.

На този фон е лесно да забравим къде бяхме преди половин година.

Протестите на пътностроителните компании от тази седмица всъщност могат да ни припомнят - източването на бюджета на АПИ в посока кръгове по интереси може лесно да обясни защо голяма част от строителния сектор предпочита предишното управление. Ако си мислите, че повечето скелети от гардероба на предишните управляващи вече са ви известни, ще ви разочароваме. Получена сега информация показва, че промените във вече сключени договори за концесии са били любимо занятие на транспортния министър от ГЕРБ.

Досега публично известна стана щедростта към новите стопани на летище София и Горна Оряховица, но нови документи показват, че и други поискали са с намалени ангажименти. Двата нови примера са с пристанищата на групата "Химимпорт" - Видин-север и варненското "Леспорт". Дори и да има икономически основания за облекчения, практиката за промени е порочна, защото така се нарушават състезателният принцип и сериозността на офертата. Излиза, че е било толкова лесно да обещаеш много повече от конкурентите, а после само да поискаш да го намалиш.

Някои познати герои от периода "Борисов-3" пък продължават да просперират - след финансиране от държавната ББР, което костваше поста на директора Стоян Мавродиев, "С.Г. груп" сега е изкупила най-големия дотук портфейл от лоши заеми - от над 400 млн. евро, и вече е лидер в колекторския сектор. Продавач е Пощенска банка, а финансирането - от ПИБ (която вече е напоила групата с над 300 млн. лв. кредити). Повече - в този текст.

Не всичко обаче е стари или тъжни истории.

Говорейки за пари, си заслужава да се отбележи, че София ще отдели 40 милиона лева, за да стане по-зелена. Причината - конкурсът за зелена столица, където градът участва, не спечели, но научи много. И сега може да го приложи, стига да има желание. Което винаги е под въпрос. Това е темата на броя.

От най-бумтящия сектор в страната - софтуерният, идва новината, че основаната от трима българи HeleCloud е продадена на швейцарски гигант - SoftwareONE, с годишни приходи 7.9 млрд. швейцарски франка.

Пловдивските ПИМК строят нов квартал в София, а племенникът на Кристо осъществява мечтата му да опакова Триумфалната арка в Париж.

Все още няма коментари
Нов коментар