🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Книгата или филмът? И двете, моля

Акцентите на новото издание на кино-литературния фестивал CineLibri

От ново събитие с изненадваща концепция CineLibri се превърна в пълноценна част от културния афиш. Международният кино-литературен фестивал, организиран от издателство "Колибри", започва тази събота в зала 1 на НДК с провокативния нов филм на Пол Верховен "Бенадета". Еротичният трилър на легендарния 83-годишен нидерландски режисьор, известен с филми като "Зов за завръщане", "Първичен инстинкт" и "Ел", беше посрещнат с противоречиви отзиви, а в края на миналата седмица участието му на кинофестивала в Ню Йорк беше съпътствано от протести на католици, обидени от сюжета - той разказва за две монахини, които се впускат в лесбийска връзка, докато служат в манастир. Историята е по истински случай, документиран в книга от 1986 г.

Други очаквани заглавия, които ще бъдат прожектирани за първи път в България, са: "Измяна" с Леа Сейду (от 3 октомври), нов филм на носителя на "Сезар" Арно Деплешен, по романа на Филип Рот, големият победител на фестивала във Венеция "Събитието" на Одри Диван по мемоара на Ани Арно (от 5 октомври), "Денят на флага" под режисурата и с участието на Шон Пен (8 октомври), също по автобиографична книга. \

Истинска история стои и зад един от скорошните хитове в независимото кино - "Моята година със Селинджър", по едноименната книга на Джоана Раков (8 октомври). "Шахматна новела" на Стефан Цвайг вече има нова екранизация, първа от 1960 г. насам, а зад реализацията й е австрийският режисьор Филип Щьолцл (7 октомври). Някои филми се впускат още по-назад в литературната традиция - френско-белгийската продукция "Изгубени илюзии" е по Балзак (13 октомври).

Част от селекцията отправя нестандартен поглед върху исторически личности. "Къде е Ане Франк?" (9 октомври) представя историята на Франк и атмосферата на Втората световна война чрез анимация, а "Записите на Капоти" е документален филм, който проследява създаването на финалната, недовършена и най-противоречива книга на Труман Капоти - "Сбъднати молитви" (6 октомври).

Наградите тази година ще бъдат определени от жури с президент Гийом Лоран, сценарист на "Невероятната съдба на Амели Пулен", "Най-дългият годеж" и "Човекът, който се смее". В екипа му са Бурхан Курбани, сценарист на "Берлин Александерплац", Каролин Бонгран, сценаристка на "Влюбеният Айфел", който е част от програмата, както и авторите на "Урок", "Слава" и "Бащата" Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

CineLibri ще продължи до 31 октомври. Цялата програма е www.cinelibri.com.

Все още няма коментари
Нов коментар