Възпитание на въображението

Важни книги оживяват на екрана със Cinelibri 2020

"Една русалка в Париж"

С прожекции на живо и онлайн от 18 октомври до 8 ноември ще премине шестото издание на уникалния (и за света) кино-литературен фестивал. Самият акт на провеждането му е пример за културен стоицизъм. Зад него стои утвърденото издателство "Колибри", чийто основател Раймонд Вагенщайн е свързан едновременно с киното и литературата. Започнал като критик във воденото от Иван Стоянович списание "Български филми", той е автор на сценария на "Аз, графинята", знаков филм от зората на демокрацията на Петър Попзлатев.

Фестът с красивото мото "Възпитание на чувствата" се случва в година, която възпитава по нов начин самото ходене на кино, подчинено на здравните мерки. Паралелната онлайн програма ще е през платформата Neterra. Освен познатите арт салони фестивалът ще лансира две нови филмови места - The Steps (на ул. "Братя Миладинови" 12) и Missia 23 (на ул. "Мизия"). Ще има прожекции в още седем български града. Зала 1 на НДК ще отвори за пръв път врати в епидемичните условия за откриването на 18 октомври, то ще стане с музикален пърформанс и прожекция на крими комедията "Кръстницата" с Изабел Юпер.

Доводите на сърцето

С над 300 прожекции на живо е стегнатата програма от 45 нови филма, повечето национални и световни премиери. Дистанционно жури с български членове Милко Лазаров и Снежина Петрова и авторитетни имена от Аржентина, Гърция и Финландия (един от братята Каурисмаки) ще решава конкурса за най-майсторска литературна адаптация.

Тук е новият филм на Франсоа Озон "Лято 85", красива драма за различната любов и съзряването. Новата версия на "Берлин Александерплац" по Алфред Дьоблин ще спори със спомена за едноименната класика на Фасбиндер, за нея режисьорът Бурхан Курбани беше награден в Ротердам. "Минамата" е по документалната книга на военния фотограф Уилям Юджийн Смит, който се завръща в Япония, за да отрази екологична катастрофа. В неговата роля е Джони Деп. Драматургът Флориан Зелер режисира собствената си хитова пиеса "Бащата", на българска сцена титулната роля изигра Владимир Пенев. Сега в нея е Антъни Хопкинс, партнира му скорошната носителка на "Оскар" Оливия Коулман ("Фаворитката"). Сред сценаристите на датския трилър "Изключението" е и авторът на романа Кристиан Юргенсен. Унгарската камерна драма "Пилат" по романа на Марта Сабо спечели миналата година фестивала в Милано. Италианският "Връзки" откри тазгодишния Венециански фестивал.

В извънконкурсната програма жанровете са подсказани с естетски надслови по принципа на ex libris. Модулът "Сънят на разума" обединява трилъри и мистерии като "Последният Вермеер" с Гай Пиърс и Клаес Банг. Зад "Заливът на тишината" с Олга Куриленко прозира сянката на Хичкок. Историко-политическите драми са под етикета "Мъдростта побеждава съдбата". Тук е Алехандро Аменабар с посветения на Унамуно "По време на войната". "Годината на смъртта на Рикарду Рейш" екранизира прочутия роман на Жозе Сарамаго.

Роберто Бенини е Джепето в новата версия на "Пинокио" на Матео Гароне. Под надслова "Доводите на сърцето" са откритите чувства и любовните истории. Тук личат "Една русалка в Париж" и приказката по Херман Хесе "Нарцис и Голдмунд". Сред комедиите са "Щастието на някои" с Венсан Касел и Беренис Бежо, както и режисьорският опит на Джеймс Франко "Зеровил" за Холивуд в края на 60-те и бандата на Менсън. Неразказаната история на Джей Гетсби от романа на Фицджералд ще видим в "Гетсби в Кънектикът".

Мисия "Българско кино" От осемте заглавия в късометражния конкурс шест са на български екипи. "Свещеникът" на Борислав Колев е по два разказа на Деян Енев, сред актьорите са Мариана Крумова, Любен Чаталов и Влади Въргала, както и младите Ели Колева и Александър Тонев. "В плен" на Аспарух Франгов е за сънищата на Разколников. "Смъртоносна любов" на актрисата Елена Петрова е за последната нощ на Лора и Яворов. Извън конкурса е позабравената новела "Разкази на едно софийско копеле" по едноименния сборник на Валентин Пламенов. Разказвачът във филма е незабравимият Пламен Масларов, до него е Ваня Щерева. Режисьор е Мария Арангелова, снимките са от 2008 г.

Естествена кулминация на фестивала се очаква да стане гостуването на режисьора на "Името на розата" и почетен председател на Cinelibri Жан-Жак Ано на церемонията по награждаването (24 октомври). Тогава ще бъде и премиерата на книгата му от библиотека "Амаркорд" "Един живот за киното".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар