🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Расте и се гордее: културната програма на "София прайд"

Всички интересни събития около "София прайд", които не са за изпускане

"Амонит" с Кейт Уинслет и Сърша Ронан

По цял свят месец юни е посветен на събития в защита и подкрепа на ЛГБТИ+ общността, хората се събират на концерти, шествия, кино и музикални фестивали, но посланието навсякъде е едно - правата на ЛГБТИ+ хората са човешки права. Причината за избора на този месец е годишнината от Стоунуолските бунтове в Ню Йорк: в ранните часове на 28 юни 1969 г., полицията нахлува в гей бар в Манхатън, The Stonewall Inn. Тормозът запалва искрата и ЛГБТ общността излиза на шестдневни протести срещу репресиите на база на сексуалната ориентация.

Уважението към всички хора, и елиминирането на дискриминацията са залегнали в добруването на съвременната западна цивилизация и България като част от именно тази култура ще е домакин за петнадесети път на "София прайд", тази година датата е 18 юни, а мотото - солидарност с "Киев прайд". Въпреки усилията през последните години за развиване на толерантна култура у нас има още много работа, доказателство е грозното физическо нападение над центъра Rainbow в края на 2021 г.

Прайдът и събитията около него са още един повод човек да покаже подкрепата си и да изрази категоричната си гражданска позиция, че подобно насилие няма място в България. Богатата културна програма през месеца е подходящ момент за научаване на повече не само за ЛГБТИ+ общността, но и за историята за движението за равни човешки права.

Първото събитие е изложбата Fusion на Теодора Цанова и Елисавета Въчева, която се открива на 8 юни от 19 ч. в клуб К.У.П.Е. С проекта си двете артистки разсъждават върху различията, но и това, което ни свързва. На 9 юни Sofia pride arts продължава с поетичния спектакъл "Исках да ти кажа", от 21:30 в The Steps. Постановката е на Даниел Александров, а участниците са Красимира Дуковска, Константин Икономов, Веселина Бояджиева u Иван Панайотов. Ще видите българската поезия като своеобразно драматургично изследване, което се потапя в темата за невъзможността от сближаване с другия.

От 10 до 15 юни в The Steps ще бъде показана изложбата "Гей батки: Gay Manga + Illustrations by Paper Daddy". Калоян Русинов, известен още като Paper Daddy или DJ Kaloo, вече е придобил известност сред българската публика с илюстрации, в които основен обект е мъжкото мускулесто тяло. На същото място от 16 юни фотографската изложба "Отворена близост" на Лана Яновска ще открехне врата към живота на ЛГБТК+ общността в Украйна. Нейните артистични теми са полът, сексуалната идентичност, андрогинията и принадлежността към общност.

Откриването на филмовата програма е на 12 юни от 20 ч. в Дома на киното с френската политическа сатира "Фрактурата" на Катрин Корсини. В София ще гостува украинският актьори Олег Загородний, който на 14 юни ще представи филма Firеbird. Филмът е по действителен случай и показва любовната история на двама руски офицери по време на студената война.

На 16 юни в The Steps ще има прожекция на филма "Жените наистина плачат" на режисьорките Весела Казакова и Мина Милева, който получи редица световни награди, последната от Триест, а след прожекцията ще се проведе среща с екипа.

На следващия ден от 20.30 в Дом на киното можете да гледате "Джонатан Агаси спаси живота ми" - Джонатан Агаси, една от най-успешните гей порнозвезди в света, който живее е Германия и Израел. Агаси разбива множество табута - филмът е интимен поглед към света на порното и ескорта, както и към връзката между майка и син, които преосмислят познатите семейни понятия.

За пръв път тази година ще има и стендъп комедия. "Смей се с GLAS" ще се проведе на 13 юни от 20:00 часа в клуб Carrousel. Водеща ще бъде Елза Парини, която е по-позната като първата драг кралица на България, а част от приходите ще са в подкрепа на "Киев прайд". Другото нововъведение е прайд информационният център, който се намира на ул. "Шипка" №23, с вход от страната на ул. "Васил Априлов" и ще бъде отворен всеки вторник, сряда, четвъртък, петък и събота от 14 до 19 ч. (от 2 до 17 юни), където ще се продават знамена, тениски, шапки и др., както и ще се раздава новата книга на фондация ГЛАС "Юлиан е русалка".

По време на самия прайд на 18 юни музикалната програма ще започне в 16 ч. на "Паметника" с концерт на Папи Ханс, Рут Колева, Прея и Камелия.

Повече информация има на sofiapride.org.

Все още няма коментари
Нов коментар