🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мястото, което среща хората с различни идеи

Иван Димов, изпълнителен директор на The Steps

Иван Димов, основател на The Steps
Иван Димов, основател на The Steps
Иван Димов, основател на The Steps
Иван Димов, основател на The Steps
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

The Steps започна като инициатива на фондацията Single Step преди две години - колко стъпки извървяхте през този период досега?

- Поговорката гласи, че едно пътуване от 1000 мили започва с първата стъпка. Основаването на фондацията и предоставянето на цялостни услуги за подкрепа за ЛГБТИ общността в България бе тази наша първа стъпка, след което се фокусирахме върху социалното ни предприятие - The Steps. Тъй като съм запален маратонец, ще доразвия метафората: въпреки че бягането привидно е много индивидуален спорт, по пътя черпиш вдъхновение и енергия от подкрепата и помощта на много хора, както и в нашия случай: въпреки всички трудности, свързани със създаването на The Steps - финансиране, ремонт, стартиране в несигурната обстановка на ковид ограниченията, знаехме, че сме на прав път заради многобройните ни партньори, приятели и клиенти, които повярваха в нас от самото начало.

Фондацията е уникална не само с подкрепата, която предоставя, но и с бизнес модела си. Къде е мястото на The Steps в него? В какво се изразява сега сътрудничеството между фондацията и вашето пространство, какви нови идеи ще го продължат и разширят?

- От самото създаване на фондацията търсихме устойчив начин за растеж, т.е. да не разчитаме само на грантове и проекти, както голяма част от НПО сектора. Фондацията е едноличен собственик на компанията, която притежава и управлява The Steps, с идеята, че 100% от печалбите на този бизнес се реинвестират във фондацията и по този начин можем да контролираме бъдещето на фондацията и ефекта от дейността ѝ. Имаме и много идеи как да развием дейността си, но искаме да чуем и от вас; свържете се с нас, защото едни от най-успешните ни събития досега винаги са били в партньорства.

Кои бяха най-големите проблеми, трудности, а и предразсъдъци, с които трябваше да се справите? Успяхте ли да удържите осъществяването на идеята си без отклонения от избраната посока и път?

- Всеки нов бизнес среща предизвикателства в създаването му и в периода му на растеж. Не искам да се фокусирам върху тях, както и на провокациите от страна на крайнодесни формации и индивиди, защото не са те, които ни движат. Искам да благодаря на стотиците хора, които допринесоха с лични средства за създаването на The Steps, както и на фондация "Америка за България", "Уникредит", германската фондация Dreilinden и глобални компании като "Гугъл" и "Фейсбук", които оцениха иновативността и мащаба на проекта ни. А оттук насетне успехът ни зависи от изпълнението на бизнес плана ни и привличането и обслужването на многобройни клиенти и партньори, както всеки бизнес.

Какво е днес The Steps - социално предприятие, модерно мултифункционално пространство, кауза, подкрепяща каузи? По какво се отличава то от други подобни структури в страната?

- Всъщност всичко, което изброихте. Като клиент, подкрепяйки ни с изпиването на чаша кафе или коктейл, идвайки на парти или представление, откриване на изложба или организирайки вашето корпоративно, културно, общностно и т.н. събитие при нас, вие реално инвестирате и в социална кауза, което ни прави уникални в сектора. В последно време все повече големи компании в България наблягат на социалната ангажираност, и то не само защото е спуснато "отгоре", а защото и служителите им го изискват. Няма друго мултифункционално пространство в София, което да дава тази възможност.

При изпълненото ни с противоречия и разединение съвремие в The Steps вие създавате атмосфера на приобщаване на хора с различни идеи. Как се постига това?

- The Steps е инклузивно място, което цели да създава диалог дори и по трудни теми като нашата. Но най-важното си остава какво предлагаме на нашите клиенти: уютна и модерна обстановка в бистрото ни, внимание към нуждите им, съвременна техника в мултифункционалната ни зала и създаването на разнообразен календар от събития, които да привличат както и хора от общността, наши съмишленици, така и големи компании, други НПО, млади хора, за които социалните теми са важни. През последните няколко години видяхме колко изключително важен е човешкият контакт и диалог без предразсъдъци. The Steps е това място, което среща, сприятелява и приобщава хората с различни идеи, отговорни и приемащи разликите помежду си.

На какви събития от разнообразен характер - култура, срещи, дискусии и други,The Stepsбяха вече домакини? Какви възможности за подобни изяви дава пространството?

- Трудно ми е да избера само няколко от стотиците събития, на които сме били домакини. Като мултифункционално пространство The Steps предоставя възможност за корпоративни събития и коктейли, представления, изложби, партита, конференции, общностни събития, coworking, частни събития, прожекции на филми, частни събития на голямата ни тераса - възможностите са безкрайни. А нашият собствен календар е изпълнен с палитра от интересни събития, като например Drag Bingo, "Коктейл и кино", акустични вечери, представяне на млади артисти, тематични партита, дискусии по общественозначими теми.

Основна мисия на фондацията Single Step е да осигурява подкрепа и мотивация на младите ЛГБТИ хора в България да преминат през трудностите, които ги съпътстват ежедневно. Как The Steps продължават тази цел? По какъв начин, чрез какви дейности и форми допринасяте за защитата на каузи, свързани с правата на човека?

- Освен осигуряване на финансовата независимост и устойчивост на фондацията и създавайки място за диалог без предразсъдъци, The Steps е и общностен център, "защитено място" за хора от ЛГБТИ общността. Организираме многобройни събития за нашата общност, както и даваме форум за изява на млади артисти от общността. Активно протягаме ръка и към всички други НПО, които изповядват нашите ценности и се стремят да спомогнат за един по-добър и достоен живот за всички в страната ни.