🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"София ДокуМентал" ни отвежда от Перник до Киев

Акценти от програмата на новото издание на фестивала за документално кино (19 - 28 септември)

Кадър от българския филм "Нямаш място в нашия град"
Кадър от българския филм "Нямаш място в нашия град"
Кадър от българския филм "Нямаш място в нашия град"
Кадър от българския филм "Нямаш място в нашия град"

Фестивалът за документално кино "София ДокуМентал" се завръща с второ издание между 19 и 28 септември, което обединява цели 30 заглавия в няколко тематични фокуса.

"София ДокуМентал" дебютира в онлайн формат на фона на здравните ограничения през 2020 г., срещна се на живо с публиката си през 2021-а, а сега подготвя най-амбициозното си издание до момента.

"Днес времената изглеждат все по-трудни, особено на фона на близката война. Ето защо все по-остра е нуждата от съпричастност, солидарност и смели гласове", казва Мартичка Божилова, организатор на фестивала и неделима част от българското документално кино чрез продуцентската си компания "Агитпроп". Според нея "София ДокуМентал" отговаря на тази нужда, като предлага селекция, гравитираща около човешките права. Повечето прожекции са придружени с дискусии и разговори с авторите. За първи ще се проведе и обучителна програма за млади професионалисти в сферата от Балканския документален център "Открития".

Част от заглавия в програмата преди това са селектирани в някои от най-големите международни фестивали: "Мариуполис 2", който премина през Кан, "Тик Ток Бум" и "Календарни момичета", които спечелиха добри отзиви след "Сънданс", "Навални" направи премиера на фестивала в Торонто, а "Да станеш Кусто" e номиниран за наградите на Британската филмова академия (BAFTA).

"Убийството на един журналист"

Режисьорът Мат Сарнецки разказва за покушението над 27-годишния разследващ журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова през 2018 г. Това е първият атентат над журналист в новата история на Словакия и предизвиква вълна от протести.

Сарнецки, част от журналистическата мрежа The Organized Crime and Corruption Reporting Project, тръгва по пътя на разследванията на Куциак. Те избистрят връзките между политическата класа, правосъдната система и бизнес магнатите в страната.

Филмът ще открие "София ДокуМентал" на 19 септември от 20 ч. в пространството на Ларгото, под стъкления купол.

"Мъртви могили"

Дългогодишният документалист Тарас Томенко предлага един различен поглед към окупираните от Русия територии в Източна Украйна. Той проследява живота на няколко деца, чийто живот е вече завинаги белязан от конфликтите между Украйна и Русия от 2014 г. насам. "Мъртви могили" е едно от няколкото заглавия в програмата, които проследяват настоящето на страната след началото на войната в нея.

Филмът ще бъде показан на 23 септември от 18:30 ч. в Чешкия център.

"Нямаш място в нашия град"

Едно от интересните български заглавия в програмата. Николай Стефанов разказва за агитката на ФК "Миньор" (Перник) и как животът на клуба и феновете му е свързан със сложната икономическа обстановка и липса на перспективи в самия град. Стефанов е дългогодишен оператор, за когото това е дебют в пълнометражното кино.

Филмът, копродукция между HBO Max и Smarty Pants Shooter, ще бъде представен на 20 септември от 20 ч. в Ларгото и на 26-и в кино "Люмиер". От 6 септември той ще може да се намери и в каталога на HBO.

"Навални"

130-минутният филм на Даниел Роър разказва за руския опозиционер Алексей Навални, понастоящем все още затворен по обвинения в "екстремизъм" след завръщането си в Москва. Роър се фокусира върху един от най-напрегнатите моменти около Навални - отравянето му на 20 август 2020 г. "Денят, в който не умрях", както самият Навални го описва.

"Навални" има една-единствена прожекция - на 27 септември от 19 ч. в кино "Люмиер".

След нея ще се проведе дискусия с Христо Грозев, главния редактор на платформата за международни разследвания на база на публични данни Bellingcat. Грозев има и основно участие във филма и разсейването около съмненията кой стои зад атаката.

"И стените мечтаят"

Режисьорското дуо Мая Дювердие и Амели ван Елмт разказва историята на легендарния хотел "Челси" в Ню Йорк, построен през 1885 г. Славното му минало и многото известни личности преминали през него, вдъхновяват песни на Джони Мичъл, Ленърд Коен, Нико, Боб Дилън и много други. На същото място Артър Кларк пише сценария "2001:Космическа одисея", а почти всички водещи американски писатели през ХХ век също са преминали през него. Настоящето на хотела обаче е далеч от тези бляскави времена, както и районът около него.

"И стените мечтаят" може да се види на 22 септември от 20 ч. в Ларгото. Още един филм връща към тази ера: "Пати Смит, поезията на пънка".

"Колите, с които нахлухме в капитализма"

Най-новият проект на режисьорския и фотографски тандем Борис Мисирков и Георги Богданов ще закрие "София ДокуМентал". Той се фокусира върху рядко изследвана от киното тема: важността на автомобилите по време на тоталитаризма, дългото чакане да се сдобиеш с кола и как това се превръща в основно събитие в живота на почти всяко семейство в източния блок. Филмът им изследва и как понякога колата е използвана като инструмент на пропагандата - символ на технологическия прогрес и превъзходството на социалистическата система.

След като беше показван, "Колите, с които нахлухме в капитализма" ще направи българската си премиера на 28 септември от 18 и 20 ч. в "Люмиер".

Цялата програма и повече информация около съпътстващите събития на documental.bg.

Все още няма коментари
Нов коментар