Ново място | Гастро-кафене Mother Fathers

Висококачествено кафе, коктейли и хотдог в сърцето на София

Mother Fathers се появи в края на лятото, малко преди да започне ремонтът на жълтите павета и малко повече преди да дойде зимата. Точно затова си мислех, че не го очаква дълъг живот.

Зимата, макар късна и вяла, все пак дойде, а ремонтите на каквото и да било наоколо изтощително не свършват. Но кафенето си стои, дори се разрасна. Една сутрин си купих колд брю в плоска стъклена бутилка и сандвич, принудена от глад, не от някакви очаквания. И двете се оказаха много обнадеждаващи.

Mother Fathers започнаха с миниатюрното и тясно помещение откъм Народното събрание с няколко високи маси отпред. (Преди години това беше входът към първата дискотека Bedroom.) Добавиха се коктейлите, после сандвичите, а сега вече разполагат с още няколко вида хотдог и с ново помещение откъм ул. "Дими Паница". Съвсем с основание вече се нарича гастро-кафене.

В София вече има достатъчно места и хора, истински посветени в културата на кафето, за да се твърди, че тази ниша съществува. Mother Fathers влизат в тази ценна група с висококачественото си кафе и оборудване. Кафето идва от малка пекарна в Драма и е от Колумбия, Бразилия, Мексико и Етиопия, а блендовете се правят на място. Кафе напитките са петнадесет и могат да се състезават в надпреварата дали са най-добрите.

Коктейлите са осем и основното е налице - манго мохито, джин-тоник, еспресо мартини, негрони, а Skinos Sour през зимата се оказа много добро хрумване.

Сандвичите са четири - вегански, вегeтариански, с пуешко и със салам. Всички са с добре съчетан интересен пълнеж. Доматеното чътни, мармаладът от маслини, хумусът и сосът "Карнивале" се правят на място, сирената и колбасите са гръцки. Ценното на сандвичите е, че се запичат на тост (помолете да са по-запечени, не само затоплени) и че са удобно опаковани, ако ви трябват за из път.

Хлябът на хотдога е тип бриош, по-мек и сладък, наденичките са два вида - от месарници в Драма (пушени), и Ксанти (с пълнеж от кашкавал). Добавките - сосове, пържен лук, чери домати, сирене фета, кисели краставички, маслини, са обилни и за да се удържат, се поднасят в картонени подноси. В момента хотдогът е в четири варианта, очаква се и един вегански. Може би на пуристите ще им липсва най-семплата версия - просто вкусно и добре затоплено хлебче с наденичка и класическа люта дижонска горчица.

Нещо съществено за Mother Fathers е местоположението му. Намира се в сърцето на града, на площада към Народното събрание. Площадът, знаем по дефиниция, е място за събиране и общуване: да кажеш, да чуеш, да видиш и да бъдеш видян. По обърнатата логика на времето ни тук от години се случва точно обратното: мъртва зона с паркинг плюс места, в които хората не искат да гледат, още по-малко да бъдат видени. Има казино, затворен клуб "за милионери", бар с пури, хотел във вечни преобразувания и ремонти. Всичко се крие зад огради, стени и растения.

Не е за вярване, че дори в отвратителното соц минало нещата са изглеждали по-адекватно. С ресторант "Берлин" и изнесените му маси на тротоара, точно под липите, който давал добра бира, още по-добра кухня и екзотичната за времето мелба в метална шола с някаква забодена малка играчка. Редовните клиенти били Йордан Радичков, Радой Ралин, Леа Иванова, професори от Художествената академия. От другата страна кафенето на гранд-хотел "София" било първото за времето си с маси, гледащи към площада, и едно от най-трудните да се пребориш за място. Вярно, че на всеки клиент се падали поне по две ченгета да слухтят, но така или иначе кипял живот в абсурдната им игра.

С външните си маси и от двете страни дори през зимните месеци това гастро-кафене успя да създаде някакъв живец.

Би било чудесно, ако тези Mother Fathers успеят да го реанимират в пълната му сила.

пл. "Народно събрание" 3

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vrg541120138 avatar :-|
    Мариан Кълвачев
    • + 1

    "Кафето идва от малка пекарна в Драма"

    Недейте, ще се разплача.

    Нередност?
Нов коментар