Световен театър в София, Варна и онлайн

Зрителите ще имат шанса да гледат най-новия спектакъл на Деклан Донелан, преди представянето му на фестивала в Единбург

"Животът е сън"    ©  Javier Naval

Между 4 и 24 юни, на живо и онлайн, ще се проведат събитията от 17-тото издание на платформата "Световен театър в София", която се организира от фондация "Виа Фест". Започнала като разклонение на Международния театрален фестивал "Варненско лято" през годините платформата създава свой собствен облик и програма. Две от събитията на живо ще се играят във Варна - документалният спектакъл "Да яздиш облак" на мултидисциплинарния ливански артист, базиран в Берлин - Раби Мруе (Център за съвременно изкуство "Топлоцентрала", 4 юни) и минималистичната, модерна версия на Чеховата "Чайка" под режисурата на Джейми Лойд, част от филмовата програма "Национален театър в Лондон на живо" (Синема сити - Мол София, 21 юни).

След премиерата си на фестивала в Ротердам през 2013 г. "Да яздиш облак" е показван на много престижни сцени и фестивали по света. Той представя оригинална гледна точка върху проблема за преплитането на личното и политическото. За представлението Раби Мруе кани своя брат Ясер и споделя с публиката неговата история. Прострелян в главата по време на гражданската война в Ливан Ясер успява да се възстанови, но неговото чувство за реалност се променя. В "Чайка", своя театрален дебют в една от най-взискателните и сложни роли в театъра на наивната мечтателка Нина Заречная прави актрисата Емилия Кларк, позната на публиката като майката на драконите, принцеса Денерис Таргариен от "Игра на тронове".

Останалите събития са единствено за София, а онлайн програмата на платформата може да се гледа безплатно от всяка точка в България - в интернет ще са достъпни общо 5 заглавия. Три от тях са предишни, непоказвани у нас спектакли, на трима от големите творци, включени в афишите на "Световен театър в София" и "Варненско лято": "Сън в лятна нощ" под режисурата на Йерней Лоренци, "След битката" - авторски спектакъл на Пипо Делбоно и "Крал Юбю" под режисурата на Деклан Донелан. Останалите два спектакъла ("Мирис на човек" и "Терцет - жените на Жигмонт Мориц") са специално създадени за екрана и са част от програмата на Театър "Мадач" от Будапеща, който по време на пандемията започна да продуцира филмирани спектакли, посветени на големи фигури от унгарската литература.

Големите присъствия в афиша на "Световен театър в София" тази година са на две от знаменитостите на съвременната театрална сцена - италианският режисьор, актьор и автор Пипо Делбоно (носител на Европейската награда "Нови театрални реалности") и британецът Деклан Донелан, носител на Ордена на британската империя, но и световно признат театрален режисьор и педагог (по неговата книга "Актьорът и мишената" се обучават много съвременни актьори), който през 2016 бива отличен със "Златен лъв" на Биеналето във Венеция за цялостен творчески принос. Както Пипо Делбоно, така и Деклан Донелан представят за втори път свои спектакли в "Световен театър в София". Това са най-последните им сценични произведения, които вече успешно обикалят европейските сцени.

Тази година е и един от редките случаи, в които софийските зрители ще имат шанса да гледат спектакъл, преди представянето му на фестивала в Единбург наесен - "Животът е сън" е включен в официалната селекция.

Пипо Делбоно, чийто път на сцената е орисан от гранд дамата на танцовия театър, Пина Бауш, е театрален поет и визионер. Неговите, често биографични, авторски спектакли, в които има драма, музика, движение, цветове, картини и стихове са като внушителни и вълнуващи театрални есета, в които мисълта и въображението се изповядват. "Любов" е създаден по време на изолацията на пандемията и е вдъхновен от меланхолията на португалското фадо. Спектакълът е покана към зрителите за музикално пътешествие, в което хипнотичният глас на Пипо Делбоно, изпълнява стихове на Карлус Друмонд ди Андради, Жак Превер, Райнер Мария Рилке и др., а на сцената се редуват завладяващи живи картини. Спектакълът е на 8 юни в Сатиричния театър.

В "Животът е сън" Деклан Донелан, заедно със своя дългогодишен партньор и съосновател на компанията "Чийк бай джаул", сценографа Ник Ормерод, за първи път работи с трупата на Националната компания за класически театър в Мадрид. Заедно двамата предлагат свой прочит на емблематичната испанска барокова пиеса на Калдерон де ла Барка от XVII в. и заложените в нея теми за свободната воля, съдбата и мистериозността на живота. Принц, окован в планината. Млада жена, преоблечена като мъж, която търси отмъщение. Революция, любов, убийство - но в "Животът е сън" всичко реално ли е или е само сън? Спектакълът е на 15 юни в Народния театър.

Единствена възможност да види зрелищната лондонска постановка "Животът на Пи" по едноименния роман на Ян Мартел, отличена през миналата година с цели пет награди "Оливие" (най-добра пиеса, главна мъжка роля, поддържаща роля, сценография, светлинен дизайн), софийската публика ще има на 14 юни в Синема сити - Мол София, част от програмата "Национален театър в Лондон на живо". Хитовият спектакъл на Марк Уебстър съчетава куклен театър с модерни визуални ефекти и пресъздава въздействащо епичното пътешествие на момчето Пи останало само в лодка с един тигър сред безбрежната пустош на Тихия океан.

Платформата "Световен театър в София" е част от Календара на културните събития на Столична община на 2023 г. Осъществява в партньорство със сдружение "Антракт", фондация "Хомо луденс", с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд "Култура", Италиански културен институт в София, Унгарски културен институт в София, Първа инвестиционна банка.

Все още няма коментари
Нов коментар