🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проект на българка и италианец спечели конкурса за нов куклен театър в Стара Загора

Архитектурния конкурс приключи, а сега предстои победителят - UNAS Studio, да изготви технически проект и да започне изграждането

По думите на екипа зад конкурса спечелелият проект е достатъчно добър, семпъл и възможен за изпълнение. Според директора на театъра Дарин Петков до 3-4 години може да бъде реализиран
По думите на екипа зад конкурса спечелелият проект е достатъчно добър, семпъл и възможен за изпълнение. Според директора на театъра Дарин Петков до 3-4 години може да бъде реализиран
По думите на екипа зад конкурса спечелелият проект е достатъчно добър, семпъл и възможен за изпълнение. Според директора на театъра Дарин Петков до 3-4 години може да бъде реализиран    ©  UNAS Studio
По думите на екипа зад конкурса спечелелият проект е достатъчно добър, семпъл и възможен за изпълнение. Според директора на театъра Дарин Петков до 3-4 години може да бъде реализиран    ©  UNAS Studio
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Към момента проектът условно е оценен на около 4.5 млн. лв.
  • Архитектурният конкурс беше обявен през април. Той е за нова сграда в двора на старозагорския куклен театър, на мястото на сегашната лятна сцена.
  • В рамките на около четири месеца се събраха близо 100 проекта, като екипите зад тях са от 28 страни от целия свят.

98 проекта, архитекти от над 30 страни, четирима отличени и един победител - проектът на българка и италианец от UNAS Studio, базирано в Германия. Такава е равносметка от проведения от април до юли международен архитектурен конкурс за изграждането на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора.

Конкурсът имаше за цел да осигури нови пространства към сегашните сграда и лятна сцена на кукления театър, като победителят, освен че ще получи награда от 10 хил. лв., ще бъде поканен на следващ етап от работата - договор за изработване на технически и работен инвестиционен проект и авторски надзор при изграждане на нова сграда.

Сам по себе си конкурсът е успех. Първо, защото последното ново сценично пространство е в Сливен - театърът е от началото на 80-те години на миналия век, а с тези проекти се създава възможност това да се промени. И второ - въпреки че интересът и нуждата от подобни конкурси са големи, те се провеждат изключително рядко на територията на България. Често се предпочита по-евтиният и по-лесен вариант, като директно се възлага строителството на фирма, която преди това изготвя и проекта (т.нар. инженеринг). Това обаче рядко се увенчава с успех, конкурентността е сведена до минимум, а широката общественост лесно остава в изолация.

Конкурсът е по инициатива на кукления театър в Стара Загора и е подкрепен от Министерството на културата, от община Стара Загора, както и от общността на архитектите в града.

Дълго чакана сцена

Старозагорският куклен театър е сред най-успешните културни институции в страната. Близо 20 години е домакин на международния неконвенционален куклено-театрален фестивал "Пиеро", който ще се проведе за пореден път през септември, както и на Международната творческа лаборатория, която ражда едни от най-стойностните спектакли у нас.

Така в годините той естествено се превръща в място, на което спектаклите излизат извън стандартното - в център на ексеприменталното куклено изкуство. С този конкурс трябваше да си намери и подходяща и достатъчно голяма за целта сцена. Проектите са от цял свят, за да се избере най-добрата идея за нова сграда до сегашната лятна сцена в двора на Кукления театър в Стара Загора, която подобно на софийската "Топлоцентрала" да се превърне в средище за съвременно изкуство, в което се провеждат изложби, спектакли, обучения и др.

Силно международно участие

Архитектурният конкурс беше обявен през април. Той е за нова сграда в двора на старозагорския куклен театър, на мястото на сегашната лятна сцена. Подготовката е отнела две години най-вече заради постоянната смяна на ръководството в Министерство на културата - принципал на кукления театър.

Към подготовката и провеждането на конкурса се включват Optimistas - организация, която се занимава с градски проучвания и архитектурни конкурси (такъв например организираха за новия център на Добрич). Те именно се ангажират заданието да се подготви така, че работата по него да е лесна за хора от целия свят, и го популяризират.

В рамките на около четири месеца в конкурса се събраха близо 100 проекта, като екипите зад тях са от 28 страни от целия свят. Най-много са от България, но наред с това интерес са проявили специалисти от Великобритания, САЩ, Тайван, Индия, Италия, Иран, Китай, Египет, Австралия и др.

Журито беше съставено от 9 души (и 3-ма резервни) - български и чуждестранни архитекти (от Румъния, Швейцария, Полша и Унгария) и културни дейци, доказани професионалисти. Оценяващите бяха предварително обявени, а участниците бяха анонимни, за да се гарантира максимална прозрачност на крайното решение. Експертите заседаваха в продължение на 4 дни, като разглеждаха десетките проекти, сред които да отличат най-добрия.

Конкурсът беше с награден фонд 20 хил. лв., като класираният на първо място проект получи 10 хил., на второ - 6 хил., и на трето - 4 хил. лв. Сумата за наградата, както и всички разходи по организирането на конкурса са осигурени от бюджета на кукления театър.

Българско-германският победител

Първата награда е спечелена от българката Биляна Асенова и италианецът Саша Чабати, ситуирани в Германия (UNAS Studio). Втора награда е присъдена на Vaal Studio от Великобритания, а третата награда е за обединение на български архитекти - Sooda+AtoMore. Спорът за всяко от местата е бил ожесточен, коментираха от журито, като дори в конкурса има класиран и на четвърто място участник (българската фирма "Ерта консулт"), който въпреки че няма да получи финансова награда, е отличен за работата си. Всички 98 проекта ще бъдат показани в изложба в Стара Загора, за да бъдат разгледани от гражданите.

В момента сцената в театъра е стационарна, а по думите на екипа работата им все повече налага пространството да е раздвижено. Целта на заданието е била именно да се създаде изцяло нова зала, в която да може лесно да се преорганизира както сцената, така и мястото на посетителите, както и пространството да може да се адаптира за всякакъв тип спектакли. Мястото ще бъде наречено Център за изкуство, тъй като съгласно проекта тази нова зала ще бъде свързана със съществуващата сграда на държавния куклен театър в отворено фоайе с поглед към улицата.

Лятната сцена (която е в двора и през пандемията спасява театъра) също е запазена и доразвита с цялата си пълнота в печелившия проект и е ситуирана между старата и новата сграда, което дава спокойствие за работа на екипите до късни часове. При едновременно използване на всички пространства в новия център проектът осигурява около 500 места, което ще позволи едновременно няколко събития да се случват на мястото.

Първата стъпка е вече направена. Идейният проект и визуализацията са налице. След награждаването на победителя предстои да се сключи договор с него за изготвянето на технически проект, на базата на който да се направят конкретни количествено-стойностни сметки и да се пристъпи към строителство, по което авторски надзор ще е спечелилото студио. Очаква се за целта да бъдат отделени около 300 хил. лв. от бюджета на принципала в лицето на Министерството на културата. Към момента проектът условно е оценен на около 4.5 млн. лв., като все още не е сигурно откъде ще бъдат осигурени средствата.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qow04374649 avatar :-|
    Емил Попов

    В статията не се споменава, но в КЗК е подадена жалба с искане за отменяне на Решението за класиране на възложителя, поради наличието на редица нарушения - както на процедурата, така и при журирането, поради неспазване на конкурсната програма. Процедурата "конкурс" не е завършила до произнасянето на КЗК, евентуално и на ВАС. При интерес от Ваша страна, ще Ви изпратя жалбата

    Нередност?
  • 2
    xks401106380 avatar :-|
    xks401106380

    До коментар [#1] от "Емил Попов": Здравейте! Моля да я изпратите на [email protected]. Благодаря Ви!

    Нередност?
  • 3
    skp271194640 avatar :-|
    skp271194640

    Има сериозни индикации за манипулиране на резултатите опорочаване на конкурса.

    Нередност?
Нов коментар