Ново място | Кomat

Българска кухня с въображение. Плюс брънч.

Да започнем с находчивата идея за име на ресторанта, което, дори изписано на латиница, отупва от праха една позабравена дума. Да продължим с това, че се намира в чудесната сграда на предстоящата да бъде открита до дни бутикова резиденция DOT Sofia. И с това, че се намира на гърба на Женския пазар - в сърцето на изначалната и автентична София.

Пространството на ресторант Komat е елегантно минималистично съчетание на бетон и тухли, които всъщност са си фасадата на съседната къща. Индустриалната стилистика е стоплена от килимите, безжичните лампи на всяка маса, красивите прибори и гледката към зеленината на терасата и задния софийски двор. В крайна сметка се намираме в ненатрапчиво, уютно и удобно помещение, в което имаме една работа - да обърнем внимание на една специална и изключително вещо приготвена храна.

Менюто се състои от една страница. Ами, браво на менюто! Напълно достатъчно и работещо еднакво добре и като обедно, и като вечерно. Зад него и приготвянето му стои роденият в Австрия Александър Гоцев, чийто професионален път досега е минал основно във Виена, а тук се представя със семпъл и изненадващ стил.

Избрал е познатите шкембе, качамак, пататник, кьопоолу, тарама, катък, но ги приготвя с въображението на личната си интерпретация. Съществено уточнение е, че не става дума за самоцелна промяна и още по-малко за такава, от която да страда вкусът. Опитаното показа точно обратното: строго погледнато, рибената чорба не е точно чорба, а е крем супа. Гладка като велур и с фин, същевременно дълбок и наситен вкус. Поднася се с пура от риба и пушен суджук и купичка люта саламурийка с миниатюрна питка, така че накрая да стопли и стомаха, и сърцето.

Качамакът е красиво поднесен с овче сирене, парченца свински кожички и бавно поширано яйце, поръсени с индийско орехче.

Патешките сърца са върху канапе от картофено пюре и настърган трюфел. Апетитни и засищащи, биха "изпили" добро количество ейл или някоя опушена бира.

Със сигурност менюто ще претърпи някакви промени, но стилът да се избират позабравени ястия или да се поднасят познати по непознат начин ще се запази. Предполагам, и практиката продуктите да са от малки производители като ферма "Багри", а сладката, ферментите, опушването на меса и риби да се правят на място.

Скоро ще се появи десертна витрина и това е най-добрият начин да се избере десерт - като го видим. Да добавим и адекватното предложение на напитки със сериозна селекция от ракии, бири, винен лист с преобладаващо български вина и 5-6 коктейла.

Komat ще е с отворени врати за изкуство, което е прекрасно, но най-важното за него е да се установи като място на добрия вкус - в най-първичния му смисъл.

ул. "Братя Миладинови" 46

вторник - събота от 11 до 23 ч.

неделя - 9.30 до 16 ч. предлага се и брънч

Все още няма коментари
Нов коментар