Най-добрата обществена библиотека в света за 2023 е в Барселона

Кварталната институция "Габриел Гарсия Маркес" изненадващо се превърна в една от задължителните нови атракции в града

Biblioteques de Barcelona
Biblioteques de Barcelona
Biblioteques de Barcelona    ©  Eva Guillamet
Biblioteques de Barcelona    ©  Eva Guillamet

На 21 август иначе традиционната тишина в библиотека "Габриел Гарсия Маркес" в Барселона е нарушена от съобщението по високоговорителите, че тя е избрана за най-добра обществена библиотека в света за 2023 г. Новината, предизвикала аплодисментите на присъстващите, идва от Ротердам, където се провежда 88-ото издание на Световния библиотечен и информационен конгрес, организиран от Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (IFLA). Организацията мотивира избора си с думите, че библиотеката е "архитектурно и функционално чудо, наподобяващо купчина отворени книги и служещо като център на общност от 240 000 жители". (Става въпрос за работническия квартал "Сант Марти", в който се намира - бел. авт.).

Библиотеката в Барселона е избрана сред шестнадесет номинации, като до финала в Ротердам стигат и новите библиотеки в градовете Кръшков (Словения), Парамата (Австралия) и Шанхай (Китай).

Библиотека "Габриел Гарсия Маркес" е чудесен пример за това как подобна институция може да служи като връзка между хората и общностите. Целият строителен процес, включително изборът на материали, се характеризира със строг устойчив избор и смели, амбициозни решения. Тя е образец за бъдещите библиотечни сгради през идните години", казва президентът на журито Якоб Гилоа.

А според директорката на наградената библиотека Неус Кастеяано и директора на Градската библиотечна мрежа в Барселона Феран Бургийос признанието е и за целия екип на библиотеките в Барселона, за архитектите, както и подарък за гражданите на града. "Демократичните и социалните права и ценности са от ключово значение за нашата библиотека", казват двамата.

Библиотеката печели наградата на базата на високи оценки по критерии като взаимодействие с околната среда и местната култура, архитектурно качество на сградата, гъвкавост на пространствата и услугите, устойчивост, ангажираност към ученето и социалните връзки, цифровизацията и техническите решения.

Открита през май 2022, шестетажната сграда с дървена конструкция, дело на Елена Орте и Гийермо Севияно от студиото SUMA Arquitectura, спечели и наградата за архитектура на град Барселона за 2022. Същата година Como Design Studio получи бронзовия приз Laus за прецизното интегриране на обозначенията и указателните табели.

"Габриел Гарсия Маркес" е третата по големина сред общо 40 обществени библиотеки в Барселона. В провеждащия се от 2014 конкурс за най-добра нова обществена библиотека в света за първи път победител е сравнително малка библиотека от Южна Европа. Със своите 4000 кв.м площ тя е в най-добрия случай повече от наполовина по-малка от предишните носители на приза, последните от които са Обществената библиотека в Мисула (САЩ) през 2022, тази в Осло (Норвегия) през 2021 и Централната библиотека на Хелзинки, Oodi (Финландия) през 2019.

Конструкцията на "Габриел Гарсия Маркес" е предимно от сертифицирана дървесина и стомана. Решена е около свързващ всички етажи вътрешен двор, който заедно с големите прозорци пропуска естествената светлина и богатата на дървета гледка в сърцето на библиотеката. "Уютно място, в което всеки може да намери своето кътче", обобщават домакините.

В желанието си да задоволи широк спектър от интереси и преживявания библиотеката предлага също езикови курсове и семинари по креативност и дигитална грамотност. Съоръженията включват също аудитория, кулинарна работилница и сензорно пространство за деца и младежи.

Тук се помещава и Радио Maconda, кръстено на легендарното градче Макондо, в което се развива действието на най-известния роман на Гарсия Маркес, "Сто години самота". С избора на името ѝ библиотеката, специализирана в южноамериканска литература, отдава почит на носителя на Нобелова награда за литература, който живее в Барселона от 1967 до 1975.

В края на март близо до библиотеката кметството на Барселона откри и площад на името на Кармен Балселс (1930-2015). Известната литературна "суперагентка" безспорно е ключова фигура в южноамериканския литературен бум от втората половина на XX век. Освен Гарсия Маркес тя представлява още петима носители на Нобелова награда (Марио Варгас Льоса, Мигел Анхел Астуриас, Камило Хосе Села, Висенте Александре и Пабло Неруда). Кармен Балселс беше агентка и на чилийската писателка Исабел Алиенде.

Балселс се отличава с новаторския си подход, благодарение на който успява да промени пазара на договаряне, промотиране и издаване на книги, за което е високо ценена от писателите.

Преди нея издателствата искали от авторите доживотни права за книгите им. Не им плащали за преводите, нито процент от продадените бройки. Клаузата в договорите, която тя издействала, се казва "Балселс".

Библиотека "Габриел Гарсия Маркес" още с откриването ѝ миналата година се превръща в местна гордост. Дори преди отличаването ѝ за най-добра библиотека в света, посетителите тук са средно по хиляда посетители на ден. Сега обаче интересът към библиотеката премина на следващо ниво и тя изненадващо се превърна в една от задължителните нови атракции на Барселона.

Нишката от разхождащи се нагоре-надолу и постоянно снимащи посетители е неспирна, но поне засега никой, изглежда, не се притеснява от големия наплив, дори напротив. На вратата няма проверки, входът е напълно свободен. Вътре настроението е приповдигнато, гарнирано с усмивки и нескрито задоволство.

Много рядко се чува забележка за пазене на тишина. Отвън има опашка за най-добра позиция за снимка, която да обхване изцяло изписаната на различни нива фраза на Габриел Гарсия Маркес от автобиографичната му книга "Да живееш, за да го разказваш": Животът не е това, което човек е изживял, а това което си спомня и начина, по който го помни, за да го разкаже".