🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фестивалът "Антистатик": еротичен и политически ангажиран

Танцовите представления ще се проведат от 7 до 23 май на различни локации в София

Постановката Radical Cheerleading
Постановката Radical Cheerleading
Постановката Radical Cheerleading    ©  Dieter Hartwig
Постановката Radical Cheerleading    ©  Dieter Hartwig

"В света на 17-ия "Антистатик" танцът не е просто акт на себеизразяване, а квантов скок, който преобразява не само пространството около нас, но и всеки вътрешен свят. През танца създаваме нови реалности, преодоляваме стереотипи, заличаваме погрешни представи, свързваме се с другите. Повече от един танц е нужен, за да продължим" - споделят артистите Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев, които заедно създават Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" през 2008 г. и вече 17 години без прекъсване рамо до рамо осъществяват всяко негово издание.

Тази година "Антистатик" ще се проведе от 7 до 23 май на различни локации в София именно под мотото "Повече от един танц". Първи са събитията от дългогодишната образователна програма на фестивала "Без дистанция" - серия от три интердисциплинарни лекции с вход свободен, водени от Боян Манчев, Маргарита Доровска и Ангелина Георгиева.

Международната артистична програма на 17-ия "Антистатик" започва на 14 май в с представлението "Радикални мажоретки" на хореографка Зуфит Симон (Германия), донесло ѝ номинация за престижната немска награда "Фауст" през 2023 г. В него тя трансформира формата на политически активизъм и протест Radical Cheerleading, създадена от феминистки движения в САЩ през 90-те години, в неконвенционален танцов спектакъл. Без да се лишава от чувство за хумор и дълбочина, представлението съумява да постави въпроса за какво си струва да се излезе на улицата днес в неочаквана светлина.

На 15 май в България отново пък пристига нашумялото немско дуо Верена Билингер и Себастиан Шулц. След като в рамките на Романтичното издание на "Антистатик" през 2017 г. двамата вдигнаха градусите на публиката до червено със своя "Романтичен следобед", изучаващ хореографския потенциал на целувката чрез неспирното целуване на изпълнителите на сцената, в "hip piece" те насочват вниманието върху "центъра на всички желания и съблазън, двигателя на танца" в тялото, а именно ханша и бедрата. На сцената се качват изпълнители с разнообразен опит в различни танцови техники - от африкански танци, афро хаус, ориенталски танци и бели денс през денсхол и различни стилове на хип-хоп до салса и туъркинг - които са посветени в изкуството на люшкане на бедрата. Чрез споделената им игра с усвоените движения и индивидуалната им интерпретация според опита представлението застава право в центъра на актуалните културни дебати за присвояването и притежанието; еротизацията, сексуалността и пола.

На 20 май от 19:30 часа в зала 2 на "Топлоцентрала" ще се състои българската премиера на "Тела на предела" на хореографката Йоана Марчидан от Румъния. Тя насочва поглед към изпълнителите на независимата сцена, за да разбере повече за чувството им за принадлежност и как се справят с изтощителния ритъм на съвремието, забързан още повече от постоянно писане на проекти и страха от невидимост.

На 22 май е време за новата версия на емблематичното представление на хореографа Вили Прагер (България) - "Transformability: Forever [донякъде мюзикъл]". Превръщайки статия на философа Боян Манчев в сценарий, следващ структурата и правилата на популярния жанр на мюзикъла, представлението коментира основните тези на текста на мета ниво чрез своя сценичен език, за да се вгледа в един бутафорен образ на щастието, водещ до състояние на невъзможно удоволствие и пълно изтощение.

На 23 май 17-ото издания на "Антистатик" завършва паметно с представлението "Танцови инструкции" на Моритц Острушняк (Германия). В него хореографът остава верен на еклектичния си стил, в който изпълнителят на сцената неусетно преминава от традиционния танц шуплатлер до балетния скок grand jeté, от работа с краката като при бокса до движения от брейка, от балетен реверанс до скачане на въже, докато неспирният ритъм, задаван от дишането, скачането и звуковата среда обвързва всички тези противоречащи си елементи по неразривен начин. Така игровито и ведро представлението отвежда до ръба на своята емоционална бездна, в която звучи провокативната песен "Der Mussolini" на немската група "DAF".

Освен международна си програма 17-ото издание на "Антистатик" настоява за "Повече от един танц" и с провеждането на 4-та си Българска танцова платформа, която в течение на само 4 дни, от 16 до 19 май, ще представи работата на 13 български артисти, сред които: Анна Данкова, Вили Прагер, Виолета Витанова, Галина Борисова, Живко Желязко, Ива Свещарова, Иво Димчев. Специално за да ги гледат, в страната пристигат над 40 селекционери и критици от цял свят.

Билетите за шестте международни продукции в програмата вече са в продажба. Пълната програма на фестивала е публикувана на antistaticfestival.org.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар