🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино: "Протеже на убиеца"

Солиден екшън на отмъщението с Маги Кю и българска следа

The Protégé    ©  The Protégé
Оценка: 3 от 5

Още от същото: "Анна"

The Protégé изненадва с малко неща, но си струва летния билет. Заради него режисьорът ветеран Мартин Кемпбъл ("Знакът на Зоро", "Казино Роял") отказа последния Бонд. Родената в Хавай с майка виетнамка Маргарет Куигли, популярна като Маги Кю, се върна към персонажа на красавицата с пистолет, който олицетворяваше шест сезона в тв сериите "Никита". Оригиналният филм на Люк Бесон породи поджанр, под който и самият Бесон се подписа наскоро с "Люси" и "Анна". Очевидно бруталността в секси опаковка продължава да се търси.

Маги Кю е поредната Анна, тренирана от ментора си и бащина фигура (Самюел Л. Джаксън) до перфектен инструмент за убиване. Той някога я е спасил от семейно клане във Виетнам, миналото й виждаме в ретроспекции. Мисия в сегашно време срещу дон на румънската мафия (нашият Велизар Бинев) ни уверява в тази перфектност.

Прикритието на Анна е книжарничка за редки книги в Лондон, тайната й страст са ранните стихове на Едгар Алън По. Там се отбива безупречен по-възрастен мъж (Майкъл Кийтън), който също цитира По. Скоро ще видим, че килърските му умения са равни на нейните, а прещракването на искрата между двамата е със звука на предпазителите на пистолетите им. Той ще застане на пътя на отмъщението на Анна, след като менторът й изчезва от картината.

Формулата е проверена, реализацията е компетентна. Екшън подходът на Кемпбъл е от старата школа, физически приземен, не резултат на трикове и бърз монтаж. Кю работи практически без дубльор, кървенето е реалистично. Моментите й на уязвимост и привличане към "колегата" Кийтън докосват. Джаксън получава своите няколко монолога за природата на злото, примиряването на съвестта с греха и правото на изкупление. Сценаристът Ричард Уенк ("Механикът") е минал през жанровата фабрика на контракторите от Бояна с "Непобедимите 2". Актьорската ни надежда Димитър Николов се появява в ключова за интригата роля. Дизайнер на костюмите е Ирина Кочева.

Все още няма коментари
Нов коментар